Earth Speakr - Gyermekek formálják tovább Olafur Eliasson művészeti kezdeményezését

Az Earth Speakr egy olyan egyedülálló művészeti projekt, amelyen keresztül arra kérik a gyerekeket, hogy szólaljanak fel a bolygó védelme érdekében, a felnőtteket pedig arra, hogy hallgassák meg a gyerekek mondanivalóját. A művészeti kezdeményezés kiterjesztett valósággal működik és egy ingyenes alkalmazást valamint interaktív weboldalt is magában foglal.

Júliusban indul az Earth Speakr, amely arra invitálja az Európában élő gyermekeket, hogy Earth Speakerekké válva, a bolygónk jövőjéért felszólalva együtt alkossanak meg egy műalkotást. Az Olafur Eliasson dán-izlandi művész által megálmodott Earth Speakr kezdeményezés elősegíti az európai emberek közötti gondolkodást, rámutatva az éghajlatváltozás veszélyeire és bolygónk jövőjére. A teljesen ingyenes Earth Speakr egy interaktív weboldalt, ingyenes alkalmazást, prezentációkat és sok mást is magában foglal. A projektet – amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából megrendezett kulturális programsorozat központi eleme – a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

Gyermekek, hallassátok hangotokat a bolygóért!

A következő 6 hónap során bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetérőln egy játékos, interaktív technológia segítségével. A projektben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek – fának, banánhéjnak, égnek vagy utcának –, ezzel szót emelve közvetlen környezetük és a bolygó megvédése érdekében. Kreatív üzeneteik a www.earthspeakr.art oldalon kerülnek megosztásra, amelyet a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban is megnézhetnek.

Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely arra buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek. Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek. Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el mi rejlik szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának” – mondta Olafur Eliasson.

A gyermekektől nap mint nap elvárják a figyelmet és a szabályok betartását, most rajtunk, felnőtteken a sor, hogy figyelemmel meghallgassuk mondanivalójukat. Az Earth Speakr programban Olafur Eliasson egyedülálló lehetőséget kínál nekik, hogy kreatív módon megközelítve olyan ötleteket dolgozzanak ki, amelyek formálhatják az európai emberek jövőjét. Az európai politikai döntéshozókhoz eljuttatott üzenetekkel a Earth Speakr teret ad ennek a fiatal generációnak, hogy őszintén elmondhassa véleményét, és mi felnőttek, a közös jövőnk érdekében, pedig jobban tesszük, ha figyelmesen meghallgatjuk ezeket” – mondta Heiko Maas, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere.

A lehető legtöbb ember bevonása érdekében Eliasson a csapatával egy sokak által elérhető, elsősorban digitális műalkotást fejlesztett ki, a kezdetektől együttműködve a gyerekekkel, kutatókkal és más szakemberekkel. Az Earth Speakr az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén a világ minden tájáról elérhető. A projektet több múzeum, könyvtár és oktatási intézmény is támogatja, egyik legfontosabb partnerük a Goethe Intézet, amely a művet, az aktív hálózata segítségével a társadalmi távolságtartás idején is igyekszik a lehető legtöbb fórumon és a legszélesebb körben megosztani.

Részvétel

A gyerekeknek Earth Speakr üzeneteket kell készíteni és lehetőség szerint, minél több barátot, ismerőst meghívni a projektbe. Ezeket az üzeneteket a felnőttek, a döntéshozók, a változásokért felelős személyek és a globális vezetők megnézik, és üzenetcsoportokat – úgynevezett Loud Speakrek gyűjteményeket – alkotva megoszthatják másokkal is. Eliasson abban bízik, hogy a politikusok nem csupán elolvassák a gyerekek üzeneteit, hanem az általuk fontosnak vélt témákat napirendre is tűzik. A weboldalon elérhető eszközkészletek segítségével különféle érdekes programokat szervezhetnek, cél, hogy beépítsék az Earth Speakr-t a programjaik közé és szakítsanak egy kis időt az alkotásban való részvételre.

További információ itt olvasható.