Emufiókák és egyéb szárnyasok a Debreceni Állatkertben

Folytatódik a tavaszi bébibumm, de beszerzések útján is bővül a gyűjtemény: újabb ritka távol-keleti fácánfélék érkeztek.

Hosszú évek után ismét emufiókák keltek ki mintegy 8 hét tojásban eltöltött időt követően a Debreceni Állatkertben. A három apróság neme egyelőre ismeretlen, és még jó ideig élvezik a kiköltésüket is végző apjuk gondoskodását. Szépen növekednek, és már egyre nagyobb önállósággal fedezik fel vadregényes kifutójukat, ahol a teljes családot megtekinthetik a látogatók.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Az Ausztrália nagy részén őshonos emu (Dromaius novaehollandiae) 150–190 cm-es magasságával és 30–60 kilogrammos testtömegével ma Földünk második legnagyobb termetű madara. Bár rendszerint sétálva közlekedik, futás közben akár az 50 km/órás sebességet is elérheti. Párban vagy csoportosan él, a költés és az utódnevelés azonban a kakasok kizárólagos feladata. A fiókákat apjuk védelme mellett három hónapos korukig csíkos rejtőszínük is segíti a túlélésben.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Nem sokkal a himalájai fényfácánok érkezése után két újabb, korábban sosem tartott távol-keleti szárnyas fajjal bővült az intézmény gyűjteménye, miután a Miskolci Állatkertből nemrégiben egy kéktorkú tragopán, a csehországi Ostrava állatkertjéből pedig egy bóbitás fácánkakas érkezett hozzájuk. Az új jövevények az érkezésük utáni karanténidőszak leteltével birtokba vették a velük egy térségből származó vörös pandák szomszédságában található társas röpdét, ahol a látogatók is megcsodálhatják őket. Mindketten fiatal, életerős egyedek, az intézmény pedig szaporítani is szeretné a két fajt a jövőben, így a tervek szerint hamarosan tojók is érkeznek hozzájuk.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


De nemcsak szárnyasokkal büszkélkedhet az állatkert, hiszen Afrika Napja alkalmából – amit az Afrikai Egységszervezet megalapításának évfordulóján, május 25-én ünneplünk – császárskorpiókkal gyarapodott az intézmény Pálmaháza. A Debreceni Állatkert gyűjteménye egyébként a hazai állatkertek körében kimagaslóan nagy arányban foglal magában afrikai fajokat. A Pozsonyi Állatkertből érkezett két új jövevény eddig a kulisszák mögött lakott, de ettől a héttől kezdve már a látogatók is megtekinthetik őket terráriumukban.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.



(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)