„Katta-nász”-ra készülnek a Debreceni Állatkertben

Az újranyitással visszatért az Állatok akcióban program valamennyi eleme, köztük a Katta-sétány is, ahol a látogatók testközelből találkozhatnak a mindig kíváncsi és olykor pimasz gyűrűsfarkú makikkal.

A közönségkedvenc csapat évről évre új utódokkal lepte meg a nagyközönséget, és annak érdekében, hogy ez így is maradjon, a zárvatartás alatt az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében a katták egy része másik állatkertbe költözött, a helyükre pedig négy, remek genetikájú nőstény érkezett.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

Az új jövevények az érkezés utáni karanténidőszak leteltével fokozatosan ismerkednek meg a Nagyerdő fái alatt már otthonosan mozgó társaikkal,

akikkel a nyár végéig összeszokott csapatként minden nap 13:00-tól és 15:00-től várják majd vendégeiket.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Madagaszkár endemikus makifajai közül alighanem a legismertebb a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta), amely 12–24 egyedet számláló, nőstények által dominált csapatokban él a sziget száraz erdőiben. A makik közül ő tölti a legtöbb időt a talajszinten, ahol lehullott gyümölcsök után kutat. Bár a legnépszerűbb és állatkertben leggyakrabban tartott főemlősök közé tartozik, vadon élő populációinak helyzete rendkívül aggasztó, mivel a becslések szerint 2000 és 2017 között 95 százalékkal csökkent egyedszáma az élőhelyzsugorodás, az orvvadászat és a befogások következtében.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Így a faj

veszélyeztetett besorolással szerepel

a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és ma már jóval több katta él emberi gondozásban, mint természetes élőhelyén. Jelen körülmények között különösen fontos tehát, hogy az állatkertek stabil és életképes populációkat tartsanak fenn, ezért is volt szükség az eddig – és a remények szerint a jövőben is – rendszeresen szaporodó debreceni csapat állományújítására.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)