Rekord született a vadmacska-futáson

Az elmúlt évek résztvevőinek duplája gyűlt össze egy jótékonysági futásra május 14-én délelőtt a Budakeszi Vadasparkban, ez is mutatja az erdei sportok és kirándulás iránti növekvő lelkesedést. Kicsik és nagyok, profik és hobbi futók egy közös küldetéssel futottak: hogy hozzájáruljanak a Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programjához.

A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen idén körülbelül 300-an vettek részt. A vírushelyzet alatti lezárások miatt az utóbbi két évben az előzőekhez képest többen látogattak a magyar erdőkbe, ehhez kötődik az erdei futás iránti megnövekedett érdeklődés is. A Budakeszi Vadasparkba érkező túrázók száma is megugrott, a természetjárás egyre fontosabb része az egészséges, környezettudatos életmódnak.

„Az itteni erdők közel vannak a fővároshoz, gyalog és kerékpárral könnyen elérhetők, mégis igazi természetközeli élményt nyújtanak. Emellett nemcsak a túraútvonalak, hanem a családbarát, interaktív, játékos, mégis oktató jellegű létesítmények és programok miatt is egyre többen látogatnak el a Vadasparkba.” – mondta Nagy Ingrid, a Budakeszi Vadaspark sajtóreferense.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

 

Főszereplő: a vadmacska

A „Fuss, Forest!” szervezésében a CoffeeRUN Egyesület, az Örökerdő Alapítvány és a Madas László Erdészeti Erdei Iskola lelkes csapata, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei is részt vettek. A program idén „A nagy vadmacska küldetés” nevet kapta, hiszen a nevezők a 2020-as futáshoz hasonlóan ezúttal is egy olyan nemes ügyet támogattak, melyben a kisragadozóké a főszerep. A Vadmacska Fajmegőrzési Program célja hazánk fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a “tisztavérű” vadmacskának védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása – tehát hosszú távon a fajmegőrzés.

A program keretében a szakemberek kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska populáció nagyságát és a hibridizáció, vagyis a más fajokkal való kereszteződés mértékét. A kisragadozók jelenlétének igazolásán túl a program első lépései közé tartozik a genetikai vizsgálathoz szükséges minták gyűjtése is.

 

Forrás: Budakeszi Vadaspark

 

A korábbi futóversenyekből származó, a vadmacskák fajmegőrzésére fordított összegből a program számára elengedhetetlen kutatási lépéseket valósítottak meg, ezeket támogatták az idei „Fuss, Forest!” résztvevői is. Az eddigi törekvésekre építve, több kameracsapda működtetésére és felvételeinek elemzésére, a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrcsapdák felállítására, valamint a jövőbeni szaporító állomás létrehozásának megalapozására költik a május 14-én befolyt körülbelül 1 millió forintos összeget is.

További infókat erre találtok!