Szemléletmódot formál a Nagy Diák Klímateszt

Az éghajlatváltozás, a megújuló energia és a környezetszennyezés is témája a DUE Médiahálózat új edukatív játékának. A Nagy Diák Klímateszt az online verseny során nemcsak a problémákra hívja fel a figyelmet, hanem javaslatokat is tesz Földünk megmentésére.

Napjainkban egyre gyakrabban téma a klímaváltozás és a fenntarthatóság. A mindennapok során tapasztalhatjuk, hogy éghajlatunk átalakul, a viharok, az erdőtüzek, az óriási esőzések és az aszályok egyre gyakoribbá és hektikusabbá válnak. A légkör átlaghőmérséklete nő, a jégolvadás miatt a tengerszint emelkedik. A tudósok arra figyelmeztetnek, ha ez így folytatódik, a jövőben rengetegen vesztik el otthonaikat, egyes területeken állandóvá válik a vízhiány.

Olyan betegségek jelennek meg, amelyek korábban az adott területeken ismeretlenek voltak. Dr. Hetesi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának oktatója úgy látja, hogy mi, magyarok is sokat tehetünk azért, hogy ez a folyamat lelassuljon. Magyarországon személyenként átlagosan évi 6 tonna szén-dioxidot bocsátunk ki, ami megfelelő életmódváltással 30 százalékkal csökkenthető lenne.

Amit bárki megtehet:

  • hulladékok szelektív gyűjtése, komposztálás
  • ritkábban kerüljön hús az étkezőasztalra, részesítsük előnyben a növényi táplálkozást
  • termesztés vagy őstermelőktől vásárlás
  • kis fogyasztású autó használata
  • tömegközlekedés előnyben részesítése az autóval szemben
  • észszerű takarékoskodás a fűtéssel, például 25 fok helyett csak 22 fokos legyen a lakás
  • a fűtéshez hasonlóan a légkondicionáló használatának optimalizálása
  • elektromos eszközök cseréje csak akkor, ha valóban szükséges, ilyenkor viszont energiatakarékosat válasszunk

A fiatalokat is rendkívüli módon foglalkoztatja a klímaváltozás kérdésköre. Mivel ebben az életkorban alakul ki a szemléletmódjuk, világnézetük, értékrendjük, rendkívül fontos, hogy ebben a témában is hiteles információkat kapjanak, és véleményüket tényekre, valódi adatokra, ne pedig hamis információkra, érzelmekre, impressziókra alapozzák. Ebben tud segítséget nyújtani a fiatalok széles rétegeinek a Nagy Diák Klímateszt.

Forrás: PR Garden

 

A DUE Médiahálózat a játék során a 14 és 24 év közötti fiatalok klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteit méri fel és bővíti. A Nagy Diák Klímateszt egy háromfordulós játék, melynek első fordulójába a klimateszt.hu oldalon lehet bekapcsolódni. A játékosok a Nagy Diák Tesztek applikáció segítségével is kipróbálhatják a tudásukat. A felhasználóbarát app ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ről.

A játékosoknak 18 kérdésre kell válaszolniuk. Az online fordulóban életkortól függetlenül bárki próbára teheti a tudását, de a középdöntőbe csak a 14 és 24 év közötti korosztály legkiválóbb játékosai kapnak meghívást. A legjobban teljesítő 12 versenyző 2021. szeptember 30-án a budapesti Akvárium Klubban, élőben csap össze egy látványos, tévés vetélkedőkre emlékeztető helyszíni döntőben. A fődíjak egy elektromos robogó, egy szuper kerékpár, valamint választható módon egy belföldi vagy egy tengerparti nyaralás. További infó itt és itt.


(via PR Garden)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu