World Press Photo 2018

A World Press Photo 2018-tól új helyen, a Magyar Nemzeti Múzeumban látható szeptember 21-től, október 23-ig.

A World Press Photo kiállítás az elmúlt év legösszetettebb vizuális dokumentuma. Közelmúltunk bemutatásával izgalmasan kiegészül a Nemzeti Múzeum, a magyar sajtótörténet fontos helyszíne, amelynek történeti fényképtára, fotóarchívuma egyike a legjelentősebbnek az országban.

A kiállítás nem véletlen rekord látogatottságú szerte a világban: több mint négymillió látogatója van száz helyszínen. Sikerének egyik titka az igény a hiteles információra, a színvonalas fotóriporteri teljesítményre, olyan események megismerésére, amelyekre máskülönben nem figyelnénk fel, vagy egyáltalán, el sem jutnának hozzánk.

Megrendítő történeteket látunk, vagy sokszor éppenséggel felemelő, gyönyörű képriportokat. Nem csak a sajtó legfontosabb hírfotóit láthatjuk, hanem a különböző kategóriákban - a természeti, a portré, a sport és a környezeti fotókon túl, - a jelenkori eseményeket is csoportokba gyűjti a kiállítás. A hoszzútávú – akár éveken át – fotografált történeteket, az úgynevezett hosszútávú munkák kategóriájában díjazza a pályázat. Ezek a képes riportok később könyvekben is megjelenhetnek.

A kiállítás 134 képét 4548 fotóriporter több mint 73 ezer fotójából, három héten keresztül válogatta egy 21 tagú, riporterekből és szerkesztőkből álló, nemzetközi zsűri.

Nincs ehhez hasonló kiállítás, amely segít eligazodni a világban, megmutatva, hogy mi történik körülöttünk. Itt hihetünk annak, amit látunk, hiszen több lépcsőn keresztül ellenőrzik, hogy nem volt-e módosítva a fotó, hogy valóban megtörtént-e az esemény, sőt azt is, hogy a fotográfus valóban ott volt-e a helyszínen.

Forrás: Herald/Révész Tamás

 

Először Magyarországon itt látható a World Press Photo „Digital Storytelling” verseny eredménye is, amely a digitális média évek óta nélkülözhetetlen műfaja. Folyamatos moziélményt nyújtanak a dokumentarista filmek, és látogatói aktivitást igénylő érintőképernyő áll rendelkezésre multimédiák megtekintésére.

A World Press Photo kísérő kiállítása idén a naturArt jubileumi kiállítása, “25 év legszebb természetfotói”, ahol az összes „év természetfotója” kép látható a kiállításon.

A World Press Photo a Magyar Nemzeti Múzeumban ablakot nyit a világra, az elmúlt év legfontosabb riportképein és dokumentarista filmjein keresztül. Az évente megrendezett kiállítás fontos része egyaránt a nemzetközi és a magyar kulturális életnek. A kiállítás 41 éve folyamatosan jelen van Budapesten.