Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszer fogyasztásban

A Bookline Kids májusi könyvajánlója

A tudatos élelmiszer fogyasztás ma már nemcsak a felnőttek ügye, a fenntartható jövő szempontjából egyre inkább fontossá válik az, hogy a gyerekek is megértsék, milyen úton kerül a boltok polcaira az étel. A Bookline Kids gyerekkönyv programja májusban Andrea Minoglio és Federico Mariani Ételek című könyvét mutatja be, amely az élelmiszerek izgalmas útjáról mesél.

Forrás: Bookline Kids

Az Ételek – Honnan és hogyan kerülnek az asztalunkra? tizenöt különböző élelmiszert mutat be. Olyan termékeket, amikkel a gyerekek gyakran találkozhatnak az élelmiszerboltokban és olyanokról is olvashatnak, amik bár ritkán kerülnek az asztalra, történetük viszont annál több érdekességet rejt. Az olvasók ezáltal megismerhetik az olyan élelmiszerek gyártási folyamatát, mint a só, a tea, a méz vagy a sajt, viszont ezek mellett több különlegesség is a terítékre kerül, ilyen például a tápióka, a szójaszósz vagy a vattacukor.

A kötet szerzője, Andrea Minoglio sokáig dolgozott videósként, valamint a Focus című, népszerű olasz tudományos lap és annak ifjúsági kiadványának munkatársaként. Ez a tapasztalat érhető tetten a kötet felépítésén is. Minden egyes ételről érthető és részletes leírást és részletes illusztrációt kapunk. Megtudhatjuk azt, hogy honnan származik az adott alapanyag, milyen történelmi vonatkozása van, milyen lépésekből áll a feldolgozása, és hogyan készül belőle olyan termékek, amit később elfogyasztunk.

Forrás: Bookline Kids

Például a csokoládé esetében a szerző elmeséli, hogy az első szelet csokit 1847-ben Angliában készítette egy bizonyos Joseph Fry, akinek köszönhetően széles körben el tudott elterjedi sokak kedvenc édessége. Az illusztráció szerint a gyártás folyamata hét lépésből áll. Az első teendő kakaó termelése, amely Dél-Amerikában, Afrikában, valamint Indonéziában történik, ezt követően kezdődik meg a hosszú gyártási folyamat, amely a formázással ér véget.

Forrás: Bookline Kids

A kötetnek köszönhetően a gyerekek amellett, hogy betekintést nyernek az élelmiszergyártás bonyolult folyamataiba, megérthetik azt is, hogy milyen sok energia, munka, és utaztatás szükséges ahhoz, hogy Európában ilyen sokféle élelmiszer a rendelkezésre álljon. Így a kötet, még ha közvetett módon is, rámutat a pazarlás, a környezettudatosság, ökológiai lábnyom és a fenntarthatóság kérdéskörére is.