Kihirdették Az Év Gyerekkönyve Díjakat - 10+1 díj a Pagonynak

A 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY – Hungarian Board on Books for Young People) minden évben megszervezi és átadja a szakmai zsűri által odaítélt Év Gyerekkönyve Díjat, és immár hatodik éve díjazza független szakmai zsűri döntése alapján a legjobb gyerekirodalmi alkotásokat. Az Év Gyerekkönyve Díj kiosztása a Libri Könyvesboltok támogatásával valósul meg. Az idei évben is számos Pagony illetve Tilos az Á Könyvek között megjelent kötet kapott elismerést.

Emellett mára már hagyomány, hogy a HUBBY iskolák bevonásával egy diákokból álló zsűrit is felállít, akik egy-egy kategória shortlistjéből emelik ki a szerintük legjobbnak ítélt könyvet és szerzőt.
A 2020-2021-es évek terméséből összesen tíz Pagony-könyv is elismerésben részesült, sőt, a HUBBY illusztrátori különdíját is egyik nagyszerű Pagony rajzoló nyerte el.

Forrás: Pagony


A szakmai zsűri Pagonyos díjazottjai:
Az Év Gyerekkönyv Írója díjat 0-6 éves kategórián belül Bendl Vera kapta Matyi tigrissel álmodik című könyvéért, mely a Pagony Kiadónál jelent meg 2021-ben.
Az Év Gyerekkönyv Írója díjat a 6-12 éves kategórián belül Laboda Kornél kapta a Gavarin és az álomantenna c. könyve kapcsán, mely a Pagony Kiadónál jelent meg.
Az Év Leginnovatívabb Könyve díjat Agócs Írisz kapta a Rajzolj egy krumplit!-sorozatáért.
Az Év Ismeretterjesztő Könyve egyik megosztott díját Fenyő D. György kapta a Tilos az Á Könyvek kiadásában megjelent Útikalauz a vershez c. kötetéért.A HUBBY Illusztrátori különdíját Baranyai (b) András kapta az elmúlt években kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért.

A zsűri tagjai: Fábián László magyar szakos gimnáziumi vezetőtanár, ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Gerhes Gábor képzőművész, egyetemi oktató, Kérchy Anna irodalmár, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, Nádori Lídia műfordító, a Magyar Műfordítók Egyesületének elnöke és Szekeres Nikoletta szerkesztő, kritikus, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke
A további díjazottak listája


A diákzsűri díjazottjai:

Az Év Gyerekkönyv Írója 12 év alatti kategóriában Tasnádi Istvánt jutalmazták, Helló, Héraklész! című kötetéért, mely a Pagony Abszolút Könyvek sorozatában jelent meg 2021-ben, és díjat kapott Kiss Ottó: A bátyám öccse című, 2020-ban a Pagonynál megjelent kötetéért.
Az Év Ifjúsági Könyv Írója díjat 12 év feletti kategóriában a Szevasz - 25 kortárs novella nyerte el. A kötet a Tilos az Á Kiadó gondozásában jelent meg Péczely Dóra szerkesztésével 2021-ben.
Az Év Illusztrátora Dániel András lett Nincs itt semmi látnivaló című könyvéért, mely még 2020-ban jelent meg a Pagony Kiadó gondozásában.

Az Év Ismeretterjesztő Könyve – megosztott díjakat kapott Kalas Györgyi a Sandwich grófja és a nápolyi pizza című könyvéért, illetve Vibók Ildikó Szeretnék egy aranyhalat! című kötetéért, melyek a Pagony Kiadónál jelentek meg.

Az Év Gyerekkönyv Írója (0-6 éves kategória):
Bendl Vera: Matyi tigrissel álmodik

A címszereplő Matyi legjobban a tigrisektől fél. Erre mi történik? Este lefekvéskor ráugrik valami nagy, puha és szőrös dolog. Egy tigris! Nem túl nagy, akkora, mint az óvodás Matyi, de mégiscsak tigris! Nem kell hozzá sok idő, hogy az örökmozgó kölyöktigris az örök gondolkodó Matyi legjobb barátjává váljék.

Bendl Vera egyszerre nagyon egyszerű és mégis egészen varázslatos meséiben – Szimonidesz Hajnalka szintén varázslatos rajzaival – Matyi megment egy poloskát, vitatkozik a Jóistennel, lekési az esőt, és szeretné tudni, hogy pontosan mennyi is egy pillanat. A tigrissel, fára másznak, bújócskáznak, játszanak, hógolyóznak, sétálnak, fagyiznak, örülnek és szomorkodnak – úgy, ahogy csak a kisgyerekek tudnak. A mesék a gyerekeknek szólnak a gyerekeket foglalkoztató témákról, de a felolvasó felnőttek is találnak a maguk szintjén elgondolkodnivalót. A könyv érzékeny hangjával, közvetlen egyszerűségével és festői rajzaival tökéletes összebújós, közös mesélésekre. Az elgondolkodtató, okos mesék fontos és mély beszélgetéseket indíthatnak szülők és gyerekek között, hogy közösen találhassanak választ az élet legbonyolultabb kérdésekre is.

 

Az Év Gyerekkönyv Írója (6-12 éves kategória):
Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna

Laboda Kornél a fiatal felnőtteknek szóló irodalom terén már bizonyított a mátéPONTindul című kötetével, irodalmisága és izgalmas abszurditása sokunk figyelmét szegezte a könyve lapjaihoz. Kisiskolásoknak szóló kalandregényében, a Gavarinban egyszerre kaphatunk képet egy magányos kisfiú határtalan fantáziájáról, és kalandozhatunk csodálatos földönkívüli lényekkel és bohém professzorokkal varázslatos bolygókon.


Olyan zseniális találmányokkal ismerkedhetünk meg, mint az idővisszavonó patron, amivel akár egy fekete lyukból is kiutat lehet találni, vagy olyan lényekkel, mint Z, aki a világ legvégéről származik, ahol mindig minden ugyanolyan, így minden változást jónak bélyegez, akár jót, akár rosszat eredményez.
A Gavarin és az álomantenna hihetetlenül izgalmas kalandjaival azonnal elragadja az olvasót: minden újabb mondat tartogat valami feledhetetlen fantasztikumot, amiről még többet akarunk tudni. Gördülékeny, nem lacafacázó szövegével garantáltan az egész családot elvarázsolja. Elsősorban haladó olvasóknak ajánlott, de közös olvasásra is kitűnő választás.

 

Az Év Leginnovatívabb Könyve:
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!-sorozat

Agócs Írisz kreatív sikerélményt biztosító sorozatának első kötete még a karantén időszakában született, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend kicsik-nagyok körében

A Rajzolj egy krumplit-sorozatból köteteiből bárki szabadon megtapasztalhatja, hogy rajzolni nem is olyan bonyolult, elég elkezdeni egy krumplival, aztán itt-ott kiegészíteni egy háromszöggel, körrel, vagy éppen szemeket rajzolni rá. A Rajzolj egy krumplit!-sorozat nem csak egy kreativitást és a finom motorikus készségeket fejlesztő foglalkoztató, de egy olyan könyvgyűjtemény, ami sikerélményekhez vezet, így a kisebbeknek és nagyobbaknak is segít megtapasztalni az alkotás örömét. Nagyszerű mankó azoknak a szülőknek, akik bizonytalanok a rajztudásukban, mégis szeretnének együtt ügyeskedni a gyerekekkel, és tökéletes kiindulópont azoknak a gyerekeknek, akik imádnak rajzolni, és szívesen kibontakoztatnák a kreativitásukat A most díjazott adventi kötetben 24 rajzolnivalót találnak az alkotni vágyók, Advent minden napjára egyet, akik rajzolhatnak gyertyát, rénszarvast, pásztorokat és királyokat, sőt saját papírbetlehemet is készíthetnek.

Az Év Ismeretterjesztő Könyve (megosztott díj):
Fenyő D. György: Útikalauz a vershez

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni. Rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak. Fenyő D. György mögött hosszú évek tanári tapasztalata áll, éppen ezért pontosan tudja, hogyan lehet jól szólni a fiatalokhoz. Közös gondolkodásra sarkall ahelyett, hogy életrajzi információkkal tömné az olvasó fejét, megérteni segít a költészetet, nem feleltet belőle.

Ha ez nem lenne elég, Gráf Dóra csodás illusztrációi biztosan felkeltik a fiatalok érdeklődését. Miután pedig kezükbe vették a könyvet, már egyenes út vezet a versek megszeretéséhez.
A szerző furcsa sorrendet választott, a versek a terjedelmét használja vezérfonálnak. A kötet egy egyetlen szóból álló verssel kezdődik, majd néhány szó, aztán már egy verssor, kettő, három, négy, később pedig egész versszakok és versszak sorozatok következnek.

A gyűjtemény a teljes magyar költészetből merít, melyből huszonöt verset válogatott össze a szerző. A költők részben a legnagyobb klasszikusok közül, részben a legkiválóbb kortársak közül kerültek ki, így a költészet sok arcát felfedezhetjük a kiválasztott szövegek segítségével. Többek között Weörös Sándor, Ady Endre, József Attila, Kosztolányi Dezső, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Tóth Krisztina, Kemény István, Nádasdy Ádám, Varró Dániel és Rakovszky Zsuzsa szövegeivel találkozhatunk. A versek között találunk szerelmes és politikai témájút, halálról, fájdalomról, gyerekkorról vagy ifjúkorról szólót, de humoros költeményeket is olvashatunk.
A kötet esztétikailag is különleges, hiszen a könyv illusztrátora-grafikusa, Gráf Dóra  vizuálisan igényes könyvet alkotott: a képi asszociációk nemcsak kapcsolatokat teremtenek művészeti ágak között, de azt is tökéletesen megmutatják, mit jelent a szabad és kreatív, de a szöveg közelében maradó egyéni értelmezés. A könyvben archív fotók, festmények, képzőművészeti alkotások is találhatók.

A diákzsűri díjazottjai:
Az Év Gyerekkönyv Írója (12 év alatti kategória):
Tasnádi István: Helló, Héraklész!

Aki még mindig azt gondolja, hogy az antik történelem unalmas, az biztosan nem olvasta Tasnádi István könyvét, aki a görög mitológia legvonzóbb szeletét választotta: minden szuperhős ősét, Héraklészt. A vagány, mai nyelvezettel, pörgős, humoros párbeszédekkel megírt kötet friss, olvasmányos gyerekkönyv, ami nem csak szemelvényeket mutat be a görög mitológiából, hanem teljes történetet mond el a szerző jellegzetes humorával és egy vérbeli képregény rajzoló, Felvidéki Miklós vagány rajzaival Adott a mitologikus háttér és a félisten híres kalandjai, de a kötet szereplői akár a buszon is szembe jöhetnének belünk.

A Helló, Héraklész! a legendákat, a mitológiát kedvelő kisebb gyerekekhez szól könnyedén, természetesen, szórakoztatva. Tasnádi István könyve európai kultúránk egyik alapvető forrásának, a görög mitológiának egy szövevényes és emblematikus történetét dolgozza fel: minden szuperhős ősét, Héraklészt, aki ebben a regényben beképzelt menő srácból igazi hőssé válik.

 

Kiss Ottó: A bátyám öccse
(Baranyai (b) András rajzaival

Kiss Ottó mély és mulatságos gyerekvers-kisregényében egy fiú mesél a bátyjáról és magáról. A két fiú tíz és tizenöt éves – más világok, de már abban a korban vannak, ahol jól látják és értik egymást. Értik, gyakran meg is értik, de annál pontosabban tudnak találatokat is bevinni.
Ebben a két testvérben minden fivér magára ismerhet. A könyvben található öt történet csupa lelki finomság és sok-sok humor. Mert a folyamatos testvér civakodás, huzavona és rivalizálás, amit végigkísérünk, tele van felszabadító humorral. Magunkra vagy a gyerekeinkre ismerhetünk, és a játszmák közben mindig fel-felsejlik a szeretet. Meg az a későbbi, felnőttkori mély kötelék, ami egy ilyen gyerekkori testvér kapcsolatból születik.

 

Az Év Ifjúsági Könyv Írója (12 év feletti kategória):
Szevasz - 25 kortárs novella
Szerkesztette: Péczely Dóra
Szinvai Dániel illusztrációval

Ütős szövegek, lélegzetelállító grafikák, hála Péczely Dóra szerkesztőnek, Szinvai Dániel illusztrátornak és a kortárs magyar irodalom krémje a Tilos az Á Könyvek novellaantológiájában.

„Egy novellaírónak bátornak kell lennie” – állítja Roberto Bolaño, a kalandos életű dél-amerikai író. De nemcsak egy novella megírásához, az olvasásához is bátorságra van szükség. Mert a jó novella olyan, mint egy megrázó fénykép, amely magába sűrít sorsot, vagy még inkább egymással összefonódó sorsokat, kinagyítva belőlük az élet határhelyzeteit, kitüntetett pillanatait, tragédiáit.

A Szevasz című kötet kortárs novellákat gyűjt egybe, huszonöt köztünk élő író egy-egy elbeszélését. Az öt novellaciklus a szerelem, a család, a hit, a művészet és a történelem témája köré csoportosul. A kötetben a kortárs magyar irodalom legjava gyűlt össze csupa kamaszokról vagy kamaszoknak szóló korábban már megjelent szövegekkel: Bakos Gyöngyi, Bán Zsófia, Bartis Attila, Bereményi Géza, Bodor Ádám, Cserna-Szabó András, Csutak Gabi, Darvasi László, Dragomán György, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Haklik Norbert, Hartay Csaba, Háy János, Kiss Noémi, Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Maros András, Nádasdy Ádám, Németh Gábor, Szabó T. Anna, Szvoren Edina, Tóth Krisztina, Ughy Szabina és Vida Gábor írásai találhatók a kötetben.
A novellák mellett Szinvai Dániel nagyszerű illusztrációiban gyönyörködhet az olvasó, a fiatal illusztrátor fekete-fehér, figuratív rajzai vizuálisan is életre keltik a szövegeket, így erőteljes képi világot és hangulatot teremtenek az antológiának.

Az Év Illusztrátora:
Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló! (2020-as jelölt)

Láttunk már gyerekkönyvet az alvásról, nem is egyet. Altatós meséket vagy a sötétségtől való félelmet legyőzni segítőket. Dániel András könyve egyik sem, és mindegyik egyszerre.

Meg valami egészen más is. Ez a történet ott kezdődik, ahol a legtöbb alvós könyv véget ér: Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünk, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?!
A válasz talán kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen… Nos, hogy meddig, az kiderül ennek a minden szempontból szokatlan könyvnek a lapjairól. (Ahol egy váratlan pillanatban akár még Andy Warhol és Joan Miró is szembesétálhat velünk.)


Az Év Ismeretterjesztő Könyvei:
Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza
Horváth Ildikó rajzaival

Kalas Györgyi képes-mesés ismeretterjesztő könyve hihetetlen népszerűségnek örvend, hiszen a legismertebb, az egész világon kedvelt ételek történetét dolgozza fel könnyen érthető, élvezetes stílusban.
Pizza, sült krumpli, hamburger, rántott hús, szusi, illetve mindenféle tészták evolúcióját meséli el a könyv, de szóba kerül a pattogatott kukorica, a fagyi, a kakaó és a csoki erdete is.

Nem csak globálisan népszerű ételekről olvashatunk, hanem klasszikus magyar fogásokról is, sőt, pár receptet is tartalmaz a könyv, melyet Horváth Ildi zseniális illusztrációi teszik teljessé.


Vibók Ildikó: Szeretnék egy aranyhalat! (2020-as jelölt)
Mayer Tamás rajzaival

Vibók Ildi biológus, és számtalan boldog állat boldog gazdája, a felelős állattartás híve. Ismeretterjesztő mesekönyve nagyszerű kiindulópont lehet ahhoz, hogy a gyerekek megtudják, hogy egy kisállat mekkora felelősséget igényel és mikre lehet majd szüksége az új otthonában. Az aranyhalak mellett szó esik tacskókról, kaméleonokról és repülőkutyákról is.

Amellett hogy vicces, rengeteg információt kapunk az állatok gondozásáról, különlegességeikről, tartásuk előnyeiről és hátrányairól, ezek alapján elgondolkodhat az egész család arról, hogy valóban képesek lesznek-e együtt élni az új családtaggal.


A HUBBY különdíjasa:

Illusztrátori díj: Baranyai (b) András az elmúlt években kiemelkedő illusztrátori tevékenységéért
A sokoldalú illusztrátor, képzőművész, festőművész minden korosztálynak, többféle grafikus műfajban alkot. 2004-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetemen, azóta a legismertebb hazai grafikusok egyike. Rajzolt tankönyvet, reklámot, plakátokat itthon és külföldön egyaránt. Felnőtteknek szóló steampunkos képregényt, Szigeten festőfalat, művészeti magazint rajzol tele. Könyvillusztrációi egyszerre idéznek fel egy ismerős világot valahonnan a nyolcvanas évekből, hangolják újra a régi görög mítoszokat vagy éppen lakják be a legmodernebb városokat. Talán nyugodtan kimondhatjuk, Baranyai (b) András egyike azon művészeinknek, akik alapvetően meghatározzák a kortárs gyerekkönyv illusztrációt, téve mindezt a legnagyobb szerénységgel és az állandó megújulás képességével.
Számtalan Pagony könyvet illusztrált, legfrissebb illusztrációit a Pagonynál megjelent Tarr Ferenc: Harmónia, a zenék birodalma, illetve Rádai Andrea: Tündérek a tajgán című regényeiben találják meg az olvasók. A szerző Pagonyos művei