Könnyvvel Könnyebb - Mit olvass az ünnepek alatt

Közeledik az év vége. Talán mindenkinek kicsit több ideje lesz leülni egy jó könyvvel egy kényelmes fotelba. Fotelből nincs ötletünk (az I betűs áruházlánc tud segíteni), de ajánlunk pár könyvet.

Kezdjük verssel. Megjelent egy összegyűjtött Petri. 


Petri György verseinek minden eddiginél bővebb gyűjteménye jelent meg november 19-én. A könyv egy egész ciklussal bővült, amelyben több mint hetven, kötetben korábban nem publikált vers és töredék olvasható. A versek szövegét gondozta és az utószót írta Várady Szabolcs, az életmű legjobb ismerője.

Még egy ajánlat a kiadótól: Anna Gavalda: 35 kiló remény. 
A kiskamasz Grégoire nem találja a helyét a világban: nem értik meg a szülei, és nem érzi jól magát az iskolában. Pedig hatalmas szíve van, és remek kézügyessége – bármit megszerel, és szívesen segít barkácsolni imádott nagypapájának. A matekkal és a szüleivel viszont hadilábon áll, a helyzet pedig napról napra romlik: kicsapják az iskolából, és senkinek sincs ötlete, hogyan tovább...

Anna Gavalda felnőtteknek és kamaszoknak egyaránt szóló regényében minden írói erényét megvillantja: hétköznapi történetet mesél elfogadásról és elutasításról, és arról, hogy bár gyerekként sem könnyű az élet, mindig van remény.

A Geopen kiadó gondozásában megjelent Murakami Haruki legújabb könyve: a Különös könyvtár.

Egy magányos fiú, egy titokzatos szép lány és a megkínzott Birkaember szökésének története a világhírű Murakami Haruki lenyűgöző képzeletében létező, hátborzongatóan különös könyvtárból. Chip Kidd illusztrációival

Murakami Haruki milliós példányszámban megjelent regényeit és elbeszéléseit több mint negyven nyelvre lefordították, sikere évtizedek óta töretlen. Műveiben az emberi szabadság, a társadalom és a politika témáját feldolgozó japán írót számos irodalmi díjjal jutalmazták, 2014-ben neki ítélték a német Világirodalom-díjat. Ezúttal egy különleges illusztrált kötettel gazdagodik Murakami magyarul olvasható életmű sorozata.

Az Athenaeum kiadónál megjelent a Szólíts a neveden írójának (André Aciman) új regénye, a Nyolc fehér éjszaka, Rácz Judit fordításában.

A Nyolc fehér éjszaka felejthetetlen utazás azon az elvarázsolt vidéken, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket.

Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: „Clara vagyok.”


Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. Fokozatosan alakul közöttük a feszültség, a remény, a bizalmatlanság.
André Aciman kérlelhetetlen pontossággal kutatja szereplői érzelmeit, érzéki nyelvezettel írja le útjukat, közeledéseiket és távolodásaikat, egészen a varázslatos szilveszteréjszakai zárójelenetig.

A Szólíts a neveden méltán emelte a szerzőt korunk legkiválóbb írói közé. A The Washington Postban így fogalmaztak a könyvről: „Aciman írásmódjának szépsége, szenvedélyének tisztasága ezt a különleges első regényt a nagy romantikus szerelmi történetek kánonjába illeszti.”
A szerző metszően éles, mégis romantikus második regénye a próza mesterének újabb ragyogó teljesítménye. 

 

Pusszantás mindenkinek, Hofi újra megmondja! A Hofi megmondja című könyv a megjelenés után alig két hét alatt kifogyott a boltokból… de most végre újra kapható! 

A tavalyi, jelentős figyelmet keltő Ady megmondja után itt a "megmondja"-sorozat folytatása: ezúttal Hofi Géza halhatatlan mondataiban ismerhetünk rá az örök emberi hülyeségre (és persze bölcsességre is). A "legvidámabb barakk" legnépszerűbb humoristájának soha nem jelentek meg szövegei írásban, pláne nem tematikánként összerendezve, ezt a mulasztást pótolja most ez a kötet. Bár Hofi szövegei élőszóban a legjobbak, hiszen csodálatos előadóművész volt, de írásban is éppolyan ütősek.


Dragomán György, Grecsó Krisztián, Fiala Borcsa, Lakatos Levente...: Az első

Még előtte? Vagy régen túl, de még mindig olyan, mintha tegnap történt volna?
Legyen nagyon jó, vagy kevésbé, mindenki emlékszik AZ ELSŐ alkalomra. Amiről nem beszél senkinek. Vagy épp elmondja mindenkinek. Ami annyiféle történet, ahányan vagyunk.
Milyen nehéz szavakat találni ARRA, amit nevezhetünk szexualitásnak, intimitásnak, csak olyan nehéz nem orvosian, nem gügyögve, vagy épp vulgárisan. Ami nem csak a testről szól, hanem az érzésekről is. És ami, valljuk be, igenis fontos és szép része az életnek.

Tizenöt kiváló szerző vállalkozott arra, hogy egy-egy novellában megmutatja ezt a sokféleséget. Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter , Nyáry Krisztián,Tasnádi István szövegei egytől egyig olyan történetek, amiket garantáltan nem felejtünk el. Ahogyan AZ ELSŐT sem.

 

A végére egy könyv a gyerekeknek is: A szomjas troll - Kis viking legendárium

Varró Dánieltől rég várunk egy olyan mesevilágra, mint amilyet a Túl a Maszat-hegyenben teremtett. Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és "varródanisítja" az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

A Szívünk rajta program független szakértői zsűrije azoknak ajánlja ezt a könyvet, akik szeretnek elmerülni a képzelet világában, és ott rátalálni az élet nagy kérdéseire, válaszaira és örök témáira. Mesélj úgy, hogy közben tanítasz is!

Boldog ünnepeket, jó olvasást kívánunk!