Októberi Magvetős

Rövidülnek a nappalok, hűvösebbek az esték. Nagyobb szükség van jó könyvekre. Mutatjuk a Magvető Kiadó októberi megjelenéseit.

Hazai Attila: Szilvia szüzessége
Vigyázat, felkavaró szövegek!

Hazai Attila: Szilvia szüzességeA Szilvia szüzessége a fiatalon elhunyt szerző 1991 és 1994 között írt novelláiból válogat. A huszonnyolc novellát tartalmazó kötetben olyan hétköznapi történések fordulnak abszurdba és morbidba, mint egy lakásvásárlás, egy hívatlan vendégség vagy egy viszonzatlan szerelem, és szerepel benne A pulóver című botrányos, kultikus elbeszélés is. Hazai ezekkel a radikális írásaival robbant be a magyar irodalomba, ám formabontó történeteit közel harminc évvel keletkezésük után, a posztmodernből a poszthumánba átlépve is érdemes és érdekes újraolvasni. Vigyázat, felkavaró szövegek!

Megrendelhető

 

 

Csáth Géza: Smaragd asztal – Csáth Géza válogatott levelezése
Kapcsolatok, barátságok, levelek tükrében

Csáth Géza: Smaragd asztal – Csáth Géza válogatott levelezéseCsáth Géza teljes, ma ismert levelezése mintegy 1500 darabra rúg. Kiadásunk ezekből válogat, Csáth leveleit kiegészítve a hozzá írottakkal. Megismerhetjük családtagjaihoz fűződő viszonyát, irodalmi és művészeti kapcsolati hálóját, kibontakoznak művészekkel és orvosokkal szőtt barátságai – Kosztolányi Dezsőtől Weiner Leóig, sőt Pucciniig számos jelentős művésszel levelezett, Ady a Csorba-tóhoz invitálja, Vészi Margit baráti hangú levélben mond véleményt a novelláiról, Csáth Karinthyné halálának okairól érdeklődik orvosi szaknyelven Kosztolányitól... A leveleket olvasva feltárul a XX. századelő – Szabadka, Budapest, tátrai és erdélyi fürdővároskák - sokszínű világa, ahol a levelezőpartnerek is legalább annyi érdekes ablakot nyitnak meg a saját életükre, mint Csáth a maga tragikus történetére. A Smaragd asztal (ez Csáth soha meg nem valósult lapjának a címe) fontos adalékokkal szolgál nemcsak Csáth, de például Kosztolányi műveinek keletkezéstörténetéhez is.

A válogatás, a jegyzetek és az annotált névmutató Molnár Eszter Edina és Szajbély Mihály munkája.

 

Ali Smith: Ősz
Az első poszt-Brexit regény

Fordította: Mesterházi Mónika

Ali Smith: ŐszA 32 éves Elisabeth minden héten meglátogatja a 101 éves Danielt, aki egy gondozóházban alussza át a napjait. A nő még gyerekkorában kötött örök barátságot idős szomszédjával, aki irodalomról, művészetről és a gondolkodás szabadságáról mesélt neki, és megismertette az egyetlen brit női pop art művész, a tragikusan fiatalon elhunyt Pauline Boty munkásságával. Miközben Elisabeth várja, hogy Daniel felébredjen, Nagy-Britannia próbál megbirkózni a botrányos népszavazás következményeivel. Ali Smith regénye lírai meditáció a barátságról, a változó világról, a bizonytalan jelenről és arról, milyenek a hétköznapok a Brexit miatt kettészakadt szigetországban, ahol még egy egyszerű útlevél-megújítás is abszurd komédiának tűnik.

Az Ősz Ali Smith Évszak-kvartettjének első része. A sorozat kötetei a 2016-os brit EU-népszavazás hatásait vizsgálják önálló, de szépen összecsengő történetekben.

Az év egyik legjobb könyve 2017 (New York Times, Washington Post, NPR, Financial Times, Guardian, Kirkus Reviews)

Előrendelhető

 

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
Egy baleset következményei

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan tájÉjszakai fények az autópályán, csillagok az égbolton, villódzó tévékészülék, egy bárpult tükröződései – nyugtalanító, mozaikszerű képek adják a Beláthatatlan táj nyitányát. Egy huszonéves lány az autóbalesete után öntudatlan állapotba kerül, apja hol a betegágya mellett virraszt, hol a baleset nyomait kutatja. Az autópályához közeli településen egy fiatal testvérpár él, együtt, egymás mellett, két szobában, de élhetnének akár két külön kontinensen is. Ők négyen a könyv főszereplői és egyben elbeszélői is, akik ismeretlen helyzetben találják magukat, az életükről alkotott fikciójuk felkavarodik és átrendeződik. Új keretekhez kell alkalmazkodniuk, döntési kényszerbe, leállósávba sodródnak – a baleset mindannyiuk számára sorsfordító esemény. Mintha tudatuk sötét felületeit is átvilágító beszédükkel érzékeltetnék napjaink Magyarországának társadalmi érzéketlenségét, hogy az alárendelődések, megszokások és elfojtások láncolatai miképpen nehezítik meg a kommunikációt. Kiss Tibor Noé prózájára jellemzően itt is a perspektívák mozgása lendíti előre a történetet: leírások, nagyítások és nagytotálok váltakoznak, közben kirajzolódik a városi határvidék és a belső tájak szürke zónája. A Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány.

Előrendelhető

Könyvbemutató: október 17. 19:00, Margó Fesztivál, Várkert Bazár – A szerzővel Szegő János beszélget. A részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Milbacher Róbert: Angyali üdvözletek
Változatok egy apokrif történetre

Milbacher Róbert: Angyali üdvözletekMi lenne, ha nem Jézust, hanem Keresztelő Jánost tekintenénk megváltónak?
Az Angyali üdvözletek ezt a bibliai eredetű kérdést járja körül háromféleképpen. Az első sík evangéliumi szövege Keresztelő János életét követi nyomon eddig sosem látott perspektívából kínálva betekintést egy apokrif megváltástörténetbe. A regény második szintje a történeti Júdeába vezeti el az olvasót. A Keresztelő születésekor játszódó események Zakariásnak, János apjának szerencsétlen kimenetelű templomi szolgálatával veszik kezdetüket. A könyv harmadik szólama részben folytatása a szerző első, nagy sikerű könyvéből (Szűz Mária jegyese) ismert falusi történeteknek - végre megtudhatjuk, hogyan lett eretnekké és miért átkozta ki az Egyház az Esperest. A három nyelvi, történeti és kulturális réteg szorosan összefonódik a könyvben, hol megvilágítják, hol cáfolják, hol relativizálják egymást.

Milbacher Róbert regénye Zakariás alakján keresztül a hit és a hitetlenség, az emberi és az isteni illékony és egyszersmind áthághatatlannak tűnő távolságával, a szentség elviselhetetlen rettenetével szembesíti az olvasót. Férfi és nő egymásrautaltságán, szenvedéseiken és örömeiken keresztül bemutatja, milyen sokféleképpen élhető meg mindaz, amit sajátosan emberinek nevezünk a vágyott vagy tagadott istentapasztalat fényében.


Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 12.

Könyvbemutató: október 17. 15.00 Margó Fesztivál, Várkert bazár – A szerzővel Szegő János beszélget. A részvétel regisztrációhoz kötött.

Závada Pál: Wanderer
Érzékeny utazás Budaörsre

Závada Pál: WandererWanderer, a mindenkori Vándor a régi Budaörsön, a valaha itt élt németek közt jár e könyv lapjain. Talán hogy súghasson az elbeszélőnek, a hajdani fotográfusoknak pedig megmutathassa, mit is kell itt szemügyre venni és megörökíteni – hogy egyszer majd ő is ennek nyomán, behunyt szemmel sétálhasson e házak, szőlők és borpincék közt, és a talpával legyen képes fölismerni még kedves sírkertjének hepehupáit is.
Závada Pál a budaörsi történelem évtizedeinek és évszázadainak időrétegein utazik keresztül egy-egy alakért, arcért, történetért, hogy aztán mesélhessen – valódit és költöttet is –, arra törekedve, hogy igaz legyen. A könyvben számos archív budaörsi felvétel között böngészhetünk.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 12.

Könyvbemutató: október 16. 20.00 Margó Fesztivál, Várkert bazár – A szerzővel Veiszer Alinda beszélget. A részvétel regisztrációhoz kötött.

 

Szüts Miklós: „A Földön élni ünnepély”
Egy festő élete

Szüts Miklós: „A Földön élni ünnepély”Könyvünkben Szüts Miklós festőművész mesél az életéről: őseiről (egyik dédapja Degré Alajos író, a márciusi ifjak egyike, a másik Lechner Lajos, Szeged árvíz utáni újjáépítője), az „úri középosztályhoz2 tartozó, elszegényedett családjáról, saját életpályájáról. Megtudjuk, miből élt egy festő az 1970-80-as években, amikor hol a BNV-re kellett sertéshizlaló-reklámpaneleket terveznie, hol egy amerikai nagybácsi-örökségből származó dollárokat fektetett olasz lírába, hogy aztán a gyorsan inflálódó maradékból létrehozza grafikai stúdióját. Mindeközben soha nem adja fel a művészetbe vetett hitét: mindennap festőnek kell lenni! A mesterség technikáiba, műhelytitkaiba is beavatást nyerünk, és olvashatunk jeles barátokról és pályatársakról.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 13.

Online könyvbemutató: október 20. 18:00 – Szüts Miklós festőművésszel Nyáry Krisztián beszélget.

Kiállításmegnyitó: október 14. – „A Földön élni ünnepély” című kiállítás megnyitója, amelyet a szerző távollétében exkluzív filmvetítéssel rendeznek meg: Szüts Miklóssal Karsai György és Parti Nagy Lajos beszélget. A filmet 17:30, 18:30 és 19:30 órai kezdettel lehet megtekinteni a kiállítás helyszínén, a B32 Galériában (1111 Budapest, Bartók Béla út 32.).
Regisztráció

 

J. R. R. Tolkien: A hobbit – Jemima Catlin illusztrációval
Az illusztrált Hobbit – kicsiknek és nagyoknak

Fordította: Gy. Horváth László, N. Kiss Zsuzsa

J. R. R. Tolkien: A hobbit – Jemima Catlin illusztrációvalZsákos Bilbó és barátai varázslatos utazása most új életre kel: Jemima Catlin színpompás illusztrációi a kisebbek számára is lebilincselően érdekessé teszik az amúgy is izgalmas történetet, a nagyobbak és a felnőttek pedig szintén szeretni fogják ezt a finom ízléssel és sziporkázó humorral megfestett világot, amely csodálatosan kiemeli J. R. R. Tolkien regényének legszebb és legemlékezetesebb részleteit.

J. R. R. Tolkien (1892-1973) angol író, filológus; legismertebb művei A Gyűrűk Ura és A hobbit, valamint a Középfölde-mitológiával kapcsolatos egyéb írásai.
Jemima Catlin (1986) az angliai Dorchesterben él, grafikus, illusztrátor. A hobbit illusztrációinak elkészítésére az író fia, Christopher Tolkien kérte fel 2010-ben.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 15.

Online könyvbemutató: október 26. 19:00 – Gálvölgyi Judit műfordítóval és Csőre Gábor színművésszel Kovács Krisztián beszélget.


Ljudmila Ulickaja: Csak egy pestis
Fordította: Morcsányi Géza

Ljudmila Ulickaja harmincöt éves korában írt egy forgatókönyvet, amelyet egy forgatókönyvíró kurzus felvételijére szánt. A kurzuson végül nem vett részt, a szöveg pedig több mint negyven évvel később került elő, és nyert új aktualitást.

 

Rudolf Ivanovics Majert felrendelik Moszkvába, hogy beszámoljon a pestisvakcina-kutatás eredményeiről. Moszkvába érve köhögni kezd, ám arra gyanakszik, hogy csak megfázott a vonatúton. Felkeresi a szálloda borbélyát, majd miután egyre rosszabbul érzi magát, kórházba szállítják. A diagnózis: tüdőpestis. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, hogy felkutassanak mindenkit, akivel útja során kapcsolatba került, és a nagy fekete autó elindul begyűjteni a kontaktokat.

A Csak egy pestis arról szól, mekkora tragédiát okozhat egy rosszul viselt maszk, hogyan kezeli egy autoriter állam a járványveszélyt, és hogyan ismétli a történelem folyamatosan önmagát. Ulickaja különleges forgatókönyve, amely kisregényként is olvasható, Morcsányi Géza fordításában jelenik meg.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 28.


Radnóti Miklós: Ikrek hava
Napló a gyerekkorról

Radnóti Miklós: Ikrek havaRadnóti Miklós legjelentősebb szépprózai műve, az Ikrek hava, 1940-ben eredetileg is önálló kötetben jelent meg. Szülei elvesztését és költővé érését beszéli el a második világháború kitörése előtti pillanatban, saját erőszakos halálának egyre biztosabb előérzetében. Az idősíkokat filmszerű vágásokkal egybejátszó, a lírai és ironikus tónusokat keverő írás a magyar irodalom kivételes remekműve.
A szöveggondozás alapjául a Radnóti életében megjelent első kiadás szolgál. Kötetünk újdonsága, hogy az utószó ismerteti a mű keletkezésének és korábbi kiadásainak történetét, kapcsolódását az életmű más részeihez, a jegyzetek pedig felfedik a mű életrajzi utalásait.

Előrendelhető
Megjelenés: 2020. október 26.


Jó olvasást kívánunk!