Romantika, egy 2006-ban megjelent novelláskötet, Alan Rickman és Tom Felton a Bookline áprilisi sikerlistáján

Tavasszal a romantikus történeteket, a szépirodalmi alkotásokat, valamint a gyerek- és ifjúsági könyveket egyre több olvasó keresi, ez a tendencia pedig a nyár végéig fennáll. A Bookline áprilisi sikerlistája is ezt a képet mutatja, emellett az is látható, hogy az önismereti könyvek népszerűsége továbbra sem csökken, az elmúlt két-három évben folyamatos az érdeklődés a téma iránt. Áprilisban Náray Tamás, Borsa Brown, valamint Bartos Erika lett a három legnépszerűbb szerző a Bookline-nál.

Márciusban még a második helyen szerepelt, most viszont a lista élén található legújabb történelmi regénye, a Barbara. A Barcelonában élő író, divattervező, festőművész nagy ívű családregényének kiindulópontja az 1920-ban kirobbanó lengyel-szovjet háború, a történeteben egy kislány felnövéstörténetén keresztül olvashatunk a végzetről, a háború kegyetlenségéről a túlélésről és a család fontosságáról. A lista második helyét,

Borsa Brown, azaz Szabonya Erzsébet romantikus regénye, a Védelem szerezte meg. A szerző első írása 2013-ban jelent meg, azóta a hazai szórakoztató irodalomi szcéna egyik legnépszerűbb szerzője. Legújabb kötete is egy fordulatos, országokon átívelő romantikus történet, amely sok olvasót érdekelt áprilisban.

A Bookline összesítésének harmadik helyén Bartos Erika A csigaház kincsei című mesekönyve áll, amely Bogyó és Babóca mindennapjait mutatja be úgy, hogy közben a gyerekek valamilyen kézműves feladatot kapnak. A tizenöt mese mellett, a kötet végén három kivágható játék is található.


A legnépszerűbb műfajok esetében az látható, hogy áprilisban a szórakoztató irodalmi alkotásokat keresték a legtöbben, tizennégy ilyen kötet szerepel a listán, viszont az elmúlt időszakban a szépirodalom is nagy népszerűségnek örvend, több hónapja az első vagy a második legnépszerűbb kategória, áprilisban tizenkettő szépirodalmi mű került a fel a listára. Önismereti írásokból nyolcat találunk a Bookline legnépszerűbb címei között, gyerekkönyvek közül hatot.

A szépirodalmi alkotások közül érdemes kiemelni Ljudmila Ulickaja Az Igazi nevem című kötetét, amely a híres orosz írónő személyes hangvételű, önéletrajzi írásait tartalmazza. A szerző nyolcvanadik születésnapjára készült alkotásban rövid költői szövegekben idézi fel élete néhány fontos szereplőjét, helyszínét, eseményét. A sajátos megfogalmazásmód ma már a szerző védjegye, nem meglepő, hogy a sikerlista nyolcadik helyét szerezte meg az Az Igazi nevem.

A szépirodalmi felhozatalt erősíti még a tavaly Nobel-díjat nyert Annie Ernaux A hely / Egy asszony című kötete, valamint Karl Ove Knausgard Hajnalcsillag című írása is, valamint a népszerű humorista, Kormos Anett Ingyen Színház című alkotása.

Utóbbi 2006-ban jelent meg, azonban az olvasók újra felfedezték a novelláskötetet, amelynek középpontjában nem a humor áll, hanem a szeretteinkkel közös kapcsolatunk, ezt ábrázolja művében Kormos Anett saját életéből vett példákkal.

 

Kormos Anett írása mellett több különleges kötetet is találni a Bookline sikerlistáján. Ilyen Dr. Benkovics Júlia Magunkról című munkája, a Harry Potter filmekkel világhírűvé vált Tom Felton és Alan Rickman önéletrajzi kötete, valamint Boldizsár Ildikó Hogyan segítsek én terajtad? című könyve is.
Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász, szoptatási tanácsadó 2020-ban indította Magunkról című Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 38000-en követnek. Könyvének célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a női testtel kapcsolatos tévhiteket.

A Harry Potter-filmek Draco Melfoyaként ismert Tom Felton Túl a varázslaton című önéletrajzi kötetében bevezeti az olvasót a filmsorozat kulisszái mögé, továbbá ír a hírnév előnyeiről és hátrányairól, valamint arról, hogyan boldogult felnőttként a forgatás befejezése után.

Ezzel szemben a Piton professzor szerepét játszó Alan Rickman Őrülten, mélyen című írása huszonöt éven át saját és mások szórakoztatására vezetett naplójából szemezget.

Boldizsár Ildikó "Hogyan segítsek én terajtad?" című írása a népszerű mesekutató, meseterapeuta egyik legátfogóbb munkája, amely mesékben fellelhető segítő kapcsolatokat mutatja be. A téma nemcsak a meseterápia iránt érdeklődő olvasók és szakemberek számára lehet érdekes, hanem a szülőknek és a mesekedvelőknek is.

 

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a kiadói és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.