Szőcs Petra kapja a 2023-as Hazai Attila Irodalmi Díjat

A Hazai Attila Alapítvány szakmai zsűrijének döntése alapján ebben az évben Szőcs Petra veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat. Az elismerést az alapítvány azzal a céllal hozta létre, hogy ezen a módon is ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan nyitott, újító szellemiségű szerzőket.

Szőcs Petra, Forrás: litera.hu, Fotó: Nagy V. Gergő

A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy – egy magát megnevezni nem kívánó támogató jóvoltából – évente 1,2 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs szerzőt, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, újító, kísérletező és kockázatvállaló, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság, fogékonyság. A díjat 2023-ban nyolcadik alkalommal adják át a Nyitott Műhelyben.

Szőcs Petra költő, filmrendező. Kolozsváron született, az ELTE magyar-német szakán és az SZFE forgatókönyvíró szakán végzett. 2008 óta publikál verseket. Kisjátékfilmjeit és Déva című nagyjátékfilmjét többek között Velencében, Cannes-ban és Szarajevóban vetítették. Első könyvéért (Kétvízköz), amely Kolozsvár egyik városrészéről kapta a címét, 2014-ben Makói Medáliák díjat kapott. 2017-ben Stuttgartban adták ki magyar–német nyelvű verseskötetét (Dán púder), és ugyanebben az évben kiállítása nyílt a Solitude kastélyban Leaving the Station címmel. Legutóbbi verseskötete, A gonosz falu legszebb lakói 2022-ben jelent meg.

Görföl Balázs szerint „Szőcs Petra a külön konceptkötet túlzását elkerülve, a sokszor egészen más témájú versek közé helyezve, szinte mellékesen letette az asztalra az első jelentős hazai költői teljesítményt korunk világjárványáról”.

Kőrizs Imre pedig ezt írja:
„A versekből mindenesetre sok minden kiderül az életről, de az információhoz nehéz hozzáférni, mert ettől a költészettől mi sem áll távolabb, mint hogy közvetlen tanulságokat szűrjön le, vagy akár csak a maguk hétköznapiságában is paradigmatikus traumák éles fényénél világítson be az emberi kapcsolatok – egy oly kellemes szintig akár a ma egyre divatosabb tárcanovellákban is kényelemmel feltárható – bugyraiba. Kicsit finnyás líra ez, igaz, ezt tudja is magáról. Ettől pedig a versek sokszor kimondottan szórakoztatóak, de csak úgy, mint egy olyan burleszkfilm, amit Francis Bacon rendezett”.

„Szőcs Petra legújabb kötetére nyolc évet kellett várni. A meseinek ható, de kísérteties cím: A gonosz falu legszebb lakói és a borítón található nyugtalanító festmény szépen megelőlegezi a kötetet erősen uraló baljós atmoszférát, amely hol tökéletesen áttetszőnek, ismerősnek hat, hol pedig totálisan kiismerhetetlennek tűnik. Ezt a kettősséget pedig leginkább azok a fura hibrid szituációk hozzák létre, amelyekben különböző időszeletek, állapotok és világészlelési módok érnek össze, például úgy, hogy a kortárs járványhelyzet valóságában egy archaikus orvoslási eszköz, a pestisdoktorok madárcsőrszerű álarca tűnik fel (...) Ez a fantazmagóriák által fertőzött versnyelv pedig olyan összest képes létrehozni, melyben tökéletesen megfér a mágikus gondolkodás (...), a hiedelmekből fakadó praxisok gyakorlása (...) és a hétköznapi szituációk személyessége (...). A különböző perspektíváknak izgalmas egymás mellé rendezését olvashatjuk az első ciklust záró Nagyidő című, csillagokkal elválasztott részekből álló versben is, melyben a korábbi megszólalásmódok és nézőpontok mellett megjelenik egy filmkészítő perspektívája is. Ez a személyes nézőpont pedig ezután újra és újra fel fog bukkanni, és regisztrálja egy filmrendező beszélő éppen aktuális érzelmi állapotát, a járvány alatt megváltozó lehetőségekből következő helyzetét. Fontos észrevenni azonban, hogy noha a kötet nyelve viszonylag koherensnek mutatja magát, mégsem teljesen ugyanaz a beszélő karakter szólal meg minden szöveg mögül – ez az elbizonytalanítás pedig inkább logikai ellentmondások által valósul meg” – írja Kazsimér Soma Szőcs Petra legutóbbi kötetéről a Literán.

Hazai Attila, Forrás: litera.hu, Fotó: Pohárnok Gergely

A díj átadására 2023. május 6-án, szombaton 1900 órától a Nyitott Műhelyben (Budapest, XII., Ráth György u. 4.) rendezett, ünnepléssel egybekötött irodalmi esten kerül sor.

Az alapítvány elnöke Garaczi László, a kuratórium tagja az alapító Hazai Éva, továbbá Berta Ádám, Németh Gábor, Sarankó Márta és Szegő János. A döntésben a kuratórium és az általuk felkért zsűri közreműködött, melynek tagjai: az előző évben díjazott Szabó Marcell, valamint Gaborják Ádám, Nagy Gabriella és Szüts Miklós.

Az alapítvány és a zsűri, 2023, Forrás: litera.hu, Fotó: Pecsics Mária

A díjat 2016-ban Bartók Imre, 2017-ben Tóth Kinga, 2018-ban Orcsik Roland, 2019-ben Nemes Z. Márió, 2020-ban Kiss Tibor Noé, 2021-ben Zilahi Anna, 2022-ben Szabó Marcell nyerte el.

A Litera a Hazai Attila Irodalmi Díj sajtópartnere. Hazai Attiláról és a Hazai Attila Irodalmi Díjról még többet megtudhatnak ITT.
(Forrás: litera.hu)