2020: Süsü újra akcióban

  • judelaw / PORT.hu

Én magam speciel így képzelem a sárkányok helyzetét 2020 körül: a Magyar Televízió ismét műsorára tűzi Süsü, a sárkány kalandjait, továbbra is divat lesz a (virtuális) papírsárkány-eregetés, a kínai horoszkóp szerint 2020 ismét a Sárkány éve lesz, na és a házisárkányok sem szűnnek meg létezni addigra. Na de mint annyi másról, Hollywoodnak erről is teljesen más véleménye van.

Rob Bowman X-akták specialista legújabb mozifilmje egy sokkal sötétebb jövővíziót állít elénk. A tizenkét esztendős Quinn napjainkban szemtanúja lesz, amint a londoni földalatti építésénél beomlik egy olyan üreg, ahol eddig tűzokádó sárkányok aludták hibernetikus álmukat. (Demszky bácsinak innen üzenem, hogy csak óvatosan a négyes metróval ...).

2020-ra természetesen a kis Quinnből már nagy Quinn (Christian Bale - Amerikai pszicho) lesz, aki London tűzoltóinak vezetőjeként próbálja meg eltakarítani mindazt a rombolást, amely a sárkányok útját szegélyezi. Amíg Quinn kissrácból tűzoltóvá képezte magát, a sok-sok tűzokádó szörnyeteg jelentősen felgyorsította az üvegházhatást, aminek következtében planétánk nagyjából úgy fest, mint a Mad Max filmekben - minden sivár, romos, a narancssárga és a szürke különböző árnyalataiban "pompázva". Az emberekbe akkor költözik vissza a remény, amikor feltűnik a színen a magányos hős, Van Zan (Matthew McConaughey - EdTV, Ha ölni kell), aki az egyetlen ember hírében áll, akinek valaha is sikerült megölnie egy sárkányt.

Természetesen, hogy nehezebb legyen szegény még élő, igencsak sanyargatott emberek sora, a hagyományos fegyverek nemhogy nem tesznek kárt Süsü kései leszármazottaiban, hanem egyenesen még növelik is az erejüket. Így aztán valóban eredeti és rendhagyó tervet kell hőseinknek kieszközölniük arra vonatkozólag, hogy sikeresen irtsák ki a sárkányok teljes populációját.

Van Zan szerint az összes sárkány, aki az útjába került idáig, nőstény volt. Ebből arra a következtetésre jut, hogy csupán egyetlen hím példány létezhet, s ha azt kiirtják, akkor tulajdonképpen véget vethetnek a Föld sárkányok általi sanyargatásának. Az avatott mozinézőnek erről két dolognak illene eszébe jutnia. Az egyik, hogy itt nem mással, mint az Aliens - A bolygó neve halál című klasszikus leképezésével van dolgunk, valamint Az elveszett világ - Jurassic Parkból Jeff Goldblum szavai is felidéződhetnek, miszerint ettől anyuci valószínűleg irtó pipa lesz. Mármint ha elveszik a nősténytől egyetlen létező szexuális játékszerét. De a forgatókönyvírók (két ember kreativitásának gyümölcse ez a film) a kicsire nem adtak, a nagy meg ugye nem számít.
A végkifejletet vétek lenne részletezni, gondolom úgyis mindenki kitalálta már az eddigiekből.

A hézagos sztori miatti ellenszenvünket az egyébként egészen kitűnő látvány igyekszik feledtetni. A sárkányok meglepően jól néznek ki, bár nem is kicsit emlékeztetnek a pár évvel ezelőtti Sárkányszív című film Sean Conneryről mintázott lényére, csakhogy a mostaniak természetesen sokkal gonoszabb állatkák. A színészek pedig inkább csak a látványhoz asszisztálnak, szóval őket biztosan nem ezért a filmért díjazzák majd.

Ám ha két óra színtiszta popcorn-mozira vágyunk, A tűz birodalma valószínűleg tökéletes választásnak bizonyul majd.