7 tipp, hogyan élvezd ki a telet

Ilyenkor kell igazán résen lenni, hogy megtaláljuk ennek a barátságtalan évszaknak a szépségeit. A küldetés nem lehetetlen, ebben segítünk néhány tippel.

1. Az évnek ebben az időszakában sorra nyílnak az ideiglenes korcsolyapályák, és ha igazán téli hangulatba akarunk kerülni, akkor ezt összeköthetjük egy jó forraltborozással. A felújított Városligeti Műjégpálya már november végén megnyitott, Debrecenben a Nagyerdei Stadion mellett épülő pályán december közepétől lehet csúszkálni. A főváros idén egy luxuspályával is gazdagodott, az 5. kerületi Hotel President tetejéről exkluzív panorámában lehet részük a korcsolyázóknak. A kicsike pálya, ami a képek alapján a híres helikopterleszállóhelyet foglalja el, elvileg mindenki számára nyitott, de fizetős.

 

Forrás: Hotel President Budapest/Facebook

 

2. A téllel a legnagyobb baj a sok sötét óra mellett a hideg, ezért érdemes a tapasztalt finnek példáját követni, és jó nagyokat szaunázni. Soha máskor nem esik ilyen jól a csontokat átjáró forróság. Az edzettebbek a lakóhelyük szerinti szaunaszeánszokat is felkereshetik. Emellett a Valyo, Város és a Folyó csapata idén is beindítja a szaunával felszerelt kisbuszát, amiből csodás budapesti panorámában gyönyörködhetünk.

Idén is lesz szauna! Jegyet előrendelni az alábbi linken tudtok: http://bit.ly/2iw8EpR További infók: http://valyo.hu/szauna2018/ (fotó: Nagy Tomi)

Posted by Valyo, város és a folyó on Thursday, 7 December 2017

 

3. Minden idők egyik legnépszerűbb balettelőadása Csajkovszkij Diótörője, aminek a karácsony előtti időszak a főszezonja. Természetesen a Magyar Állami Operaház egész decemberben játssza, és a Győri Balett az országot járja vele. Mivel idén 125 éve mutatták be a darabot, egy külön cikkben szedtük össze, hol lehet megnézni idén decemberben.

A Diótörő 2012-ben a Szegedi Kortárs Balettben

 

4. Ne csak várd a fehér karácsonyt, ha nincs a közeledben hó, keresd fel a legközelebbi havas hegycsúcsot! A Bakonyban, a Bükkben és a Mátrában például még most is megcsodálható az idei első hó. Az aktuális helyzetről érdemes az Időkép hótérképén tájékozódni.

Út a vadonba


5. A téli depresszió és lehangoltság ellen mindenképp jót tesz bármiféle mozgás, pláne a szabad ég alatt. Ráadásul tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres kinti testmozgás mellett kevésbé kapjuk el az ilyenkor szokásos légúti fertőzéseket. Ha már tél, akkor a korcsolyázás mellett egyértelmű előnyt élvez a síelés és szánkózás, vagy a megfontoltabbaknak a nordic walking. Ha szerencsénk van, akár mókusokkal vagy őzekkel is találkozhatunk.

6. Karácsony előtt megtelnek a boltok különféle LED-es fényfüzérekkel, és jól tesszük, ha minél hamarabb beszerzünk belőlük egy jó adaggal, hogy a fényhiány ellen hangulatfényekkel vegyük fel a harcot. Az igazán rafináltak okoslámpákat is bevethetnek, amik a reggeli ébresztő idejére meleg fényeket varázsolnak a szobába.

7. Ha odakinn nincs hó, csak a szürkeség és mínuszok, akkor ideje elővenni a téli filmek arzenálját. Ilyenkor lehet pótolni az Út a vadonba című filmet, amiben Emile Hirsch gyalog szeli át Amerikát a dél-dakotai búzamezőktől Alaszka veszélyes vadonjáig, és az út teljesen megváltoztatja az életét. Újraismételhetjük a Fargót, vagy ha még nem tettük, nekiállhatunk az általa ihletett sorozatnak. Aki akcióra vágyik, nézze meg a Fehér pokol (The Grey) című filmet, amiben Liam Neeson egy falka farkassal néz szembe, vagy a 007 - Őfelsége titkosszolgálatában című Bond-filmet a híres síelős üldözési jelenettel, vagy vegyük elő A Grand Budapest Hotelt a szánkós üldözési jelenetével.