9 dolog, amit nem tudtál a Szemfényvesztők 2-ről

Kinek van kényszerbetegsége, kit cseréltek le a második részre, hogyan szelünk ketté egy fél banánt és mi az ördögnek kellett egy kínai színész is? Égető kérdések a Nagy Bűvészfilm folytatásához!

Helycsere

A filmbeli Négy Lovasnak az első részben is volt egy női tagja, akit Isla Fisher alakított, ám ő nem tért vissza a folytatásra – a történet szerint azért, mert megunta a sok hercehurcával járó bujkálást. Valójában azért, mert éppen terhes volt, Sasha Baron Cohen gyermekét hordva a szíve alatt.

Igaz, eredetileg sem őt akarták erre a szerepre, hanem Amanda Seyfriedet, aki nemet mondott, Fisher pedig majdnem belehalt a forgatásba. A hatalmas víztartályban forgatott jelenet során ugyanis a kelléklánca beakadt valamibe, így nem tudott a felszínre úszni, és azt a rejtett riasztógombot sem érte el, amit az ilyen esetekre szereltek be, ráadásul a szerepe szerint épp amúgy is pánikba kellett esnie.

Három perc telt el, mire az illetékesnek feltűnt, hogy baj van, és három perc a víz alatt sok idő. Fisher helyett végül Lizzy Caplan ugrott be – bár nem pontosan ugyanazt a karaktert játssza.

Mintha tesók lennének

Morgan Freeman és Michael Caine nem először játszanak együtt, és most nem az első részre gondolunk. A két veterán – és nagyszerű – színész összesen hatszor szerepelt közösen egy filmben. A két bűvészfilm mellett láthattuk őket három Batman-filmben is - A sötét lovag – Felemelkedés, A sötét lovag és Batman: Kezdődik – és a Freedom: a History of Us című 16 részes minisorozatban, és hamarosan megint együtt fognak dolgozni a Going in Style című nyugdíjas bankrablós krimiben – vagy krimivígjátékban -, ahol Christopher Lloyd lesz a partnerük, és amit 2017-ben mutatnak be.

Nem csoda, hogy a két Oscar-díjas már olyan jól ismeri egymást, mintha ezeréves barátok lennének – vagy akár fogadott testvérek.

A tehetséges Mr. Chou

A cselekmény egy része az egykori portugál gyarmaton, az azóta Kínához visszacsatolt Makaón játszódik, a filmnek kínai úgynevezett line managere is van, és a költségvetés egy jelentős részét is ázsiai befektetők álltak, logikus volt tehát, hogy egy kínai sztárt is szerepeltessenek.

Így került a képbe Jay Chou színész-énekes, aki ugyan tajvani, de az ilyen esetekben mindig sikerül félretenni a két ország közötti feszültségeket, ráadásul Chou nemcsak énekel és játszik, de remek bűvész alapszinten, például a kártyatrükkök terén, amit korábban több kínai tévéműsorban is bizonyított.

A forgatást egyébként egy nappal Jay Chou az ausztrál-tajvani Hannah Quinlivan modell-színésznővel kötött londoni esküvője után kezdték meg – igaz, a pár még két lagzit is tartott, egyet Tajvanon és egyet Ausztráliában is. Ha pedig valakinek nem ismerős az ázsiai sztár neve, ő volt a 2011-es, rengeteg rossz kritikát kapott, Seth Rogennel közösen készített, Michel Gondry rendezte Zöld darázs főszereplője.

Az igazságos Mr. Ruffalo

A film azon túl, hogy szórakoztat, az igazságosságról is szól, hiszen hősei, akiket Mark Ruffalo vezet a gonosz nagyvállalatok és nagy tökések ellen harcolnak a kisemberek védelmében. Ruffalo civilként is lelkes környezetvédő, amiért már számos kitüntetésben is részesült - Global Green Millennium-díj és a Meera Gandhi Giving Back Foundation díja -, és néhány éve saját non-profit szervezetet is alapított Water Defense néven, aminek zászlaja alatt azért kampányol, hogy az egész világ ráébredjen, megújuló energiaforrások nélkül képtelenség tovább fenntartani a jelenlegi életszínvonalunkat.

Elkötelezett „fraktivista”, vagyis ellenzi a palagáz ún. rétegrepesztéses kitermelését, ami komoly környezeti kockázatot jelent, többek között azért, mert a palagáz kitermeléséhez egy elég rákkeltő anyagot használnak. Ebben a harcában nyilván közrejátszik, hogy első gyermeke születése előtt agytumorral diagnosztizálták, ami jóindulatúnak bizonyult, és később sikerrel megoperálták. Jelenleg a Flint városát ért halálos áldozatokat is követelő vízszennyezés ügyében kampányol.

Sok-sok szuperhős

A főszereplők zöme szerepelt már képregény-feldolgozásban vagy más szuperhősös filmben: Morgan Freeman és Michael Caine a már említett három Batman-filmben játszott együtt, Jessie Eisenberget nemrég Lex Luthorként láthattuk a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalában, Mark Ruffalo pedig a zöld izomkolosszus, Hulk volt a Bosszúállók filmek sorában (Bosszúállók: Ultron kora, Bosszúállók és Vasember 3), illetve a Thor: Ragnarokban is ebben a szerepben láthatjuk majd 2017-ben. Jay Chou pedig maga volt a Zöld darázs.

Harrelson ugyan nem volt igazi szuperhős, de a nagyon vicces Defendor – A véderőben (2009) annak képzelte magát. Arról nem is beszélve, hogy Harry Potter is egyfajta szuperhős.

David Copperfield is ott volt

Nincs abban semmi különös, ha egy bűvészes filmnek az egyik leghíresebb bűvész, David Copperfield az egyik producere – nem az egyetlen, hiszen összesen kilencen vannak producerként feltüntetve, köztük a forgatókönyvet jegyző Ed Solomon és az első részt rendező francia Louis Letenier -, és Copperfield nem éppen újonc ezen a téren.

12 saját produkciójának filmes – egész pontosan tévés – verzióját rendezte, írta és rendszerint producere is volt ezeknek. Nagyjátékfilmhez eddig azonban csak szereplőként volt köze, rendre saját magát alakítva. Például A fantasztikus Burt Wonderstone című, természetesen bűvészekről szóló vígjátékban. Bár az első részhez nem volt semmi köze, a Szemfényvesztők 2-höz már ő is csatlakozott.

Halálos dobás

A bűvészmesterség alapja a kártyatrükk, és a színészeknek meg kellett tanulniuk pár ilyen trükköt – a legtöbbet persze Dave Francónak, hiszen az ő karaktere a legjobb ezen a téren, és a történet fontos része most is, hogyan bánik a kártyalapokkal.

Franco olyan magas szinten sajátított el néhány fogást, hogy azokkal akár fel is léphetne – fel is lépett, az első rész népszerűsítése során. Egy seattle-i fellépés során például a hotelszobája mágneskártyájával úgy talált el egy fél banánt, hogy azt tökéletesen kettészelte.

Kinek szánták?

Egy nagyobb költségvetésű, sztárokkal kitömött film szereposztása hosszú folyamat, amely során rengeteg név merül fel, és ez történt a Szemfényvesztők esetében is. Az első körben például ezeket a színészeket kérték fel főszereplőnek: Philip Seymour Hoffman, aki halála miatt a mostani folyatásban nyilván nem is szerepelhetett volna, Jim Carrey, aki már játszott bűvészt, Hugh Grant, aki jócskán kiöregedett már a hasonló szerepekből, Sacha Baron Cohen, aki szórakoztató lett volna és Colin Firth.

Aztán, miután futottak pár kört és elköltöttek erre egy valag pénzt, gondolkodtak egy sort, és arra jutottak, hogy legyenek a főhősök sokkal fiatalabbak. Erre is jött egy újabb casting sorozat, amely során Jake Gyllenhaalt is meghallgatták, majd kikötöttek a mostani felállásnál.

Jesse furcsa pasas

Jesse Eisenberg még életében nem játszott igazán normális pasast – itt is vannak furcsaságai – aminek egyszerűen az az oka, hogy ő maga sem teljesen százas. Megannyi különcsége egy kényszerbetegséghez, orvosi néven az obszesszív-kompulzív rendellenességez vezethető vissza, amiről ő ezt nyilatkozta: „Állandóan össze kell érintenem az ujjhegyeimet, nem lépek repedésekre az utcán, és, ha át kell lépnem egy új felületre – legyen az szőnyegről a betonra, betonról parkettára, parkettáról kőre vagy bármely felületre – muszáj meggyőződnöm róla, hogy a teljes talpam a földet éri, mielőtt bármi máshoz érek. Ezért van az, hogy gyakran hezitálok, ha egy új helyiségbe kell belépnem." Ez nyilván nem könnyítette meg a forgatást sem.