A 10 legkevésbé szexi szexjelenet

Van, amikor nem izgató, hanem túlságosan is életszagú, kínos vagy vicces a filmes szex.

Az első filmre vett csók 1896-ban még botrányt okozott, de Gustav Machatý úttörő erotikus némafilmjének (Erotikon) 1929-es bemutatója után már nem volt megállás, a szex végleg beköltözött a mozikba. Az erotikus jelenetek funkciója többnyire az, hogy érzékeltesse a nézőkkel, micsoda szenvedély dúl a szereplők közt. A szexjelenetek azonban nem mindig esztétikusak, vágykeltőek, romantikusak. Néha túlságosan is életszagúak, kínosak vagy felkavaróak, mert a rendező célja kivételesen nem a gyönyörködtetés. És persze az is előfordul, hogy az alkotók szeretnék, ha izzana a vászon a szenvedélytől, de a végeredmény mégis inkább vicces, mint szexi.

10. Drakula

Francis Ford Coppola 1992-es Drakula-feldolgozása a puszta ijesztgetés helyett a klasszikus rémfilmeket idézi meg zseniális vizuális megoldásokkal, és a szerelmi szálat teszi meg a történet legfontosabb elemének. Több érzéki erotikus jelenet is akad a filmben, de a Gary Oldman által alakított Drakula és Lucy (Sadie Frost) randevúja pont nem ilyen. A sztori szerint a gróf egy viharos éjszakán hálózza be a nőt, ami még szexi is lehetne, csakhogy Drakula ebben a jelenetben levedli magáról az Oldman-külsőt és vérfarkassá változva teszi magáévá Lucyt, aki a harapása következtében később maga is vérszívóvá változik.

9. Alkonyat - Hajnalhasadás I. rész

Stephenie Meyer vámpírrománcos sikerregényének első részét 2008-ban filmesítették meg, de a Kristen Stewart által alakított Bella és Robert Pattinson sármos vérszívója csak a negyedik részben lehettek egymáséi, és akkor is szigorúan csak az esküvő után. A hálószobai nagyjelenetet elsőre nem sikerült a megfelelő korhatárra belőni, ezért utólag finomítani kellett rajta, hogy megkaphassa a PG-13-as besorolást. A nászéjszaka azonban nem az ágyban kezdődik, hanem a tengerparton, az írók, illetve Bill Condon rendező ugyanis jó ötletnek gondolták, hogy a fiatalok először a holdfényes tengerben szexeljenek. A jéghideg kék fénnyel megvilágított jelenetben azonban semmi erotikus nincs, ami nem meglepő, mert a két színész láthatóan majd megfagy a vízben.

8. Gengszter románc

Martin Brest filmje jó példa arra, mi történik, ha a stúdió hozzá nem értő fejesei belekotyognak a produkcióba. A szellemes bűnügyi sztoriból így lett egy bűnrossz romkom az ő közreműködésüknek hála. (Be is húzta a film az Arany Málnát mind a hat fő kategóriában.)

A történet szerint a Ben Affleck által alakított maffiózójelöltnek el kell rabolnia egy szellemileg visszamaradt fiút a pszichiátriai intézetből, bizalmatlan főnöke azonban a nyakára küldi Rickit (Jennifer Lopez), a rideg bérgyilkosnőt. A két bűnöző végül egy ágyban köt ki, annak ellenére, hogy a nő elvileg leszbikus, és ha a szexjelenet nem is feltűnően kínos, a felvezetés az. Ben Affleck karakterének száját ugyanis a pillanat hevében ez a mondat hagyja el: “It’s turkey time…gobble, gobble.” (A turkey magyarul pulykát jelent, a “gobble” pedig az a hang, amit a pulyka kiad.) Hogy itt pontosan mire gondolt a költő, illetve a forgatókönyvíró, az máig nem derült ki.

7. Amerikai pite 2.

Három folytatáson és négy spin-off filmen át követhettük a felajzott amerikai tinédzserek szexuális útkeresését, de az Amerikai pite-szériában erotikát nagyítóval se lehetett volna találni, gusztustalan pillanatokat viszont annál többet.

A listára felkerülhetett volna akár az első rész hírhedt pitekufircolós jelenete is, de a 2. rész nyitánya még kínosabb. A sztori szerint az immár egyetemista Jimnek (Jason Biggs) sikerül végre ágyba vinnie egy nőt, de apjának (Eugene Levy) épp ekkor jut eszébe meglátogatni őt, és rá is nyitja a kollégiumi szoba ajtaját a szexelő párra. Aztán megérkezik Jim anyja, a lány szülei, és persze egy pite is.

6. Mocsok

A Trainspotting írójának regényéből készült filmben a főszereplő, a James McAvoy által alakított rendőr korrupt, kokainista és szexmániás. Minden mocsokságra kapható, hogy a célját elérje (innen a film címe), és bármennyire is elítéljük őt, ezek a húzásai néha nagyon viccesek. Ilyen az a jelenet is, amikor Bruce a karácsonyi céges partyn kitalál egy vetélkedőt. A férfi kollégák lefénymásolják a péniszüket, a jelenlévő nőknek pedig ki kell találniuk, hogy melyik szerszám kihez tartozik. Impozáns méreteivel (anti)hősünk annyira lenyűgözi a titkárnőt, hogy félre is vonulnak egy gyors menetre, de a nő ekkor még nem tudja azt, amit a nézők már igen: Bruce a fénymásolás során a nagyítás funkciót használta.

5. Nyers

Julia Ducournau Arany Pálma-díjas Titánja is felkerülhetett volna a listára (a bemutató kapcsán írtunk is a botrányfilmről), de a rendezőnő első filmjének is itt a helye. Főszereplője egy fiatal lány, aki nővére példáját követve beiratkozik az állatorvosi egyetemre. A vegetariánus Justine-nak a beavatási szertartáson húst kell ennie, és ettől kezdve kannibalisztikus vágyak ébrednek benne. Furcsa viselkedése miatt évfolyamtársai kiközösítik, de a meleg lakótársával összemelegszik – szó szerint. Szex közben azonban képtelen tartóztatni magát, és beleharap a fiú nyakába, végül, jobb híján, a saját karját kezdni el marcangolni. Csoda, hogy a cannes-i premieren mentőket kellett hívni a mozihoz?

4. Hibrid

Vincenzo Natali (Kocka) sci-fi thrillerében egy géntudós házaspárnak sikerül létrehoznia egy bizarr ember-állat hibridet. A Dren névre keresztelt lény hónapok alatt csecsemőből felnőtté érik, és képessé válik többek közt feromonok kibocsátására, amivel elcsábítja Adrien Brody tudósát is. A szexjelenet nem csak azért zavarbaejtő, mert a kopasz laborkreatúra félig állat (és szárnyai is vannak, de ez csak az orgazmus pillanatában derül ki), hanem mert a partnere nemcsak a teremtője, de gyakorlatilag a nevelőapja is.

3. Mély harapás

“Egy gyönyörű tinilány felfedezi a saját szexualitását, és közben mostohatestvérét is elcsábítja.” Egy éjszakai műsorsávban vetített b-kategóriás erotikus film kedvcsinálója is lehetne ez a tartalomleírás, de a Mély harapástól garantáltan nem jön senki izgalomba. Mitchell Lichtenstein debütáló rendezése horror-vígjáték, abban az értelemben, hogy a nők számára vígjáték, a férfiaknak pedig horror. A házasságig tartó szüzességben hívő főszereplő ugyanis rájön, hogy egy ritka biológiai rendellenességben, a vagina dentatában szenved, azaz éles fogakat rejt a vaginája, amit aztán meg is tanul használni. Így áll bosszút a nőgyógyászán, a randipartnerén és az agresszív mostohatestvérén is, akit előbb kasztrál, majd a leharapott szerszámot meg is eteti a kutyával.

2. Az utolsó tangó Párizsban

Bernardo Bertolucci erotikus drámája a bemutató idején (is) nagy port kavart. A forgatás idején 48 éves Marlon Brando egy feleségét gyászoló amerikai férfit alakít benne, és viszonyt kezd egy húszéves francia egyetemista lánnyal. Kapcsolatuk kizárólag a szexre korlátozódik, egy bérlakásban találkoznak időről időre, a férfi azonban túllép egy határt. Egy végtelenül hosszúnak érződő jelenetben megerőszakolja a lányt, és közben vajat használ sikosítónak.

Ez a pár perc önmagában is felkavaró, úgy pedig pláne, ha tudjuk, hogy Bertolucci és Brando a forgatás előtt szándékosan nem árulta el az akkor 19 éves Maria Schneidernek, hogy egy ponton elő fog kerülni a vaj. A rendező mindezért utólag bocsánatot kért, de pár éve, amikor újra megjárta a címlapokat az incidens, újra nagy botrány kerekedett ki belőle.

1. Antikrisztus

A fülledt pillanatokat a filmekben gyakran teszik szuperlassítással még érzékibbé, és Lars von Trier drámája is egy lassított szeretkezéssel indul, a végeredmény azonban minden, csak nem szexi. Nem azért, mert ez az intro fekete-fehér, vagy mert a világítás és a plánozás is szokatlan, hanem mert miközben Willem Dafoe és Charlotte Gainsbourg ölelkeznek (az explicit közelikben egy profi pornós helyettesítette Dafoe-t), párhuzamosan követhetjük azt is, ahogy a kisgyerekük játék közben véletlenül kizuhan az ablakon. Trier később se fogja vissza magát, láthatjuk, ahogy Gainsbourg karaktere levágja a saját csiklóját, vagy ahogy a férfi vért ejakulál, de a nyitó flashbacknél nincs felkavaróbb.

Via: Listverse