A Braddock-sztori

  • - sam - / PORT.hu

Jim Braddock története megtörtént eseményeket dolgoz fel és nem is akárhogyan.

Az első világháborút követően Amerika a béke és jólét időszakát élte. Virágzott a jazz és a boksz, James J. Braddock, a "Bergeni Bulldog" pedig ekkoriban ért sikereinek csúcsára. Az ír származású bevándorlók gyermeke bokszolóként kereste kenyerét, felesége és gyerekei viszonylagos jómódban éltek, de a gazdasági világválság, mint annyi más amerikai család esetében is a tönk szélére sodorta a Braddock családod. A boksz maradt az egyetlen kiút, Braddock pedig abból próbálta szinten tartani saját és családja életét, ám egy sajnálatos kéztőrés úgy tűnt örökre véget vet karrierjének. Eltiltották a mérkőzésektől, engedélyét bevonták, és megfosztották a legfontosabbtól: a küzdelemtől a ringben. Rakodómunkásként még segélyért is kénytelen volt folyamodni, de soha nem adta fel, mígnem a szerencse és a kitartás egyszer csak meghozta eredményét. Jim Braddock korának igazi sztárjává vált.

A Cliff Hollingsworth által írt könyv valóságon alapul, Jim Braddock története megtörtént eseményeket dolgoz fel és nem is akárhogyan. Az Oscar-díjas rendező, Ron Howard biztosra ment, új filmjéhez ismét Russell Crowe-t kérte fel főszereplőnek, Crowe pedig tagadhatatlanul tehetséges, nagy formátumú színész, alakításait profizmus jellemzi, de Braddock figurája igazi telitalálat számára. Elemében van a vásznon, képes volt tökéletesen azonosulni a figurával, nem csak jól megformált szerepet láthatunk tőle a vásznon. A másik legizgalmasabb alakítást Paul Giamatti-tól láthatjuk, s habár csak mellékszereplőként tűnik fel a filmben, élmény nézni őt a vásznon. Az alkotás másik erőssége a színészi alakítások mellett a zene. Thomas Newman olyan filmeknek szerezte a zenéjét korábban, mint A kárhozat útja, az Amerikai szépség vagy az Egy asszony illata. Most is kitűnő munkát végzett, a zene tökéletesen illeszkedik a filmbe, remekül kiegészíti a történetet és a remek operatőri munkát. A képek lenyűgözők, a díszletek zseniálisak, minden a történetet hivatott szolgálni, a rendezői alázat meglátszik a filmen.

Ron Howard kitűnő munkát végzett. A történetvezetés, a zenehasználat és az operatőri munka remekül eltalált. Az alaptörténet izgalmas, Braddock története modern mese a kitartásról. Olyan sportfilm született, ami megpróbálta kicsit másképp bemutatni a küzdelmek brutalitását, mint eddig elődei. A film a végtelenségig naturalisztikus, a néző feje is szinte hozzáütődik a moziszékhez, a látvány lenyűgöző. Ezzel van párhuzamba állítva a gyönyörűen fényképezett, korhű jelmezekben és díszletek közt forgatott történet. Töténet a kitartásról, a büszkeségről, a teljesítményről és a lehetetlennek tűnő csodáról. Ahogy pedig a Million dollar baby című filmben is elhangzik a boksz nem feltétlen a harcról szól, sokkal inkább a tiszteletről: arról, hogy elvesszük azt másoktól és megszerezzük saját magunknak. James J. Braddock pedig megszerezte, és ami a legfőbb, visszaszerezte magának, hogy bálvánnyá és követendő példává váljon az utókor számára.