„A legendák előjoga a kortalanság” – Jean Cocteau portré

57 éve, október 11-én hunyt el Jean Cocteau francia költő, író, rendező, festő – akinek olyan filmeket köszönhetünk, mint az Orfeusz vagy A szép és a szörnyeteg, és az ő felfedezettje volt a XX. század egyik legnagyobb francia filmcsillaga, Jean Marais.

Jean Cocteau az egyik legsokoldalúbb és legszínesebb francia művész volt, aki irodalmi csodagyerekként indult, de szinte bármihez is nyúlt, sikert ért el. Cocteau, 1889. július 5-én született Maisons Laffitte-ben. Tízéves korában kezdett el verseket írni, és húszéves kora előtt már megjelent az első kötete. Kortársa és barátja volt Apollinaire, Proust és Picasso, végig élte a kor összes művészeti mozgalmát.

Jean Cocteau és Pablo Picasso Forrás: gettyimages

 

Imádott írni, de ugyanígy vonzotta a színház, később a filmművészet és a festészet is. 1917-ben a Szergej Gyagilev Orosz Balettnek több darabot is írt, egyebek között az Ökör a háztetőn címűt, amelynek díszletét Picasso tervezte.

Az 1926-ban jelent meg az Orpheusz című drámája, amely hatalmas sikert aratott a kor színházi világában, és ez volt az alapja az 1960-ban készült Orfeusz végrendelet című filmje. A film egyik szereplője Jean Marais volt, aki Cocteau nagy felfedezettje, szerelme, múzsája és számos filmjének a szereplője volt. 1937-ben ismerkedtek meg, és Cocteau azonnal beleszeretett a jóképű Marais-ba, és bár a kettejük közötti szerelmi viszony 1949-ben véget ért, még két évtizedig tartott a barátságuk és munkakapcsolatuk. Az első közös filmjük, az 1943-es Örök visszatérés volt, amelynek írója volt Cocteau, de az igazán nagy siker az 1946-ban rendezett A szép és a szörnyeteg volt. Cocteau egy kastélyt választott a forgatás helyszínéül, amelyből igazán hátborzongató díszlet vált. A gyertyatartók például falakból kinyúló emberi karok voltak, a tükrök átjárók egy másik világba.

Jean Cocteau és Jean Marais

 

1949-készült el az Orfeusz, amelynek elején hangzik el a címadó mondatunk, „A legendák előjoga a kortalanság”. Cocteau fantáziafilmje önéletrajzi alkotásként is szemlélhető, és egészen zseniálisan használta a visszafelé mozgást és a háttérvetítést.

Mindeközben folyamatosan alkotott, írt, festett, 1950-ben egy monumentális freskósorozatba fogott. Jean Cocteau 1963-ban, 74 éves korában hunyt el, sírja a Milly-la-Forét-i templom kertjében található, amely templom freskóin a haláláig dolgozott.

Címlapkép: Jean Cocteau 1959 -ben Forrás: gettyimages / Keyston/Hulton