A marslakók a spájzban vannak: ezek a legjobb űrlényes filmek

Akár léteznek, akár nem, a filmesek imádnak a földönkívüliekről forgatni, legyen szó kedves, gyámoltalan figurákról, vagy félelmetes, nyálkás szörnyetegekről. Az E.T.-től az Aliensig összeszedtük a legemlékezetesebb űrlényes filmeket.

 A bolygó neve: Halál (Aliens)

  

Minden idők leghátborzongatóbb filmes idegen lénye már Ridley Scott űrhorrorjában ránk hozta a frászt, de James Cameron emelni tudta a tétet a második résszel, amiben Ellen Ripley visszatér, hogy szembeszálljon az alienekkel, akik megölték az űrhajója legénységét. Az űrben játszódó háborús film végén magával az alienkirálynővel kell megküzdenie, hogy megvédje az emberi fajt az agresszív idegenektől.

 

District 9

 

Neill Blomkamp első játékfilmje 2009-ben az év egyik legnagyobb meglepetése volt. Nemcsak sci-fiként működött zseniálisan, de a háttérben okos kritikát mondott a rasszizmusról és a szegregációról. Az egyedi megközelítéssel kellemes vérfrissítést adott a műfajnak a dél-afrikai rendező, és most a menekültválságok idején újra aktualitássá válnak az általa feszegetett kérdések.

 

E.T. - A földönkívüli

 

A nyolcvanas évek egyik legnagyobb klasszikusa a gyámoltalan, nagyszemű űrlényről szóló családi mozi, aminek a hangulatát nemrég a Stranger Things című sorozat hozta vissza. E. T. és az apa nélkül felnőtt kisfiú barátságát a minden bokorban fenyegetést látó felnőttek veszélyeztetik, így a gyereknek kell közbelépnie, hogy E.T. sértetlenül hazatérhessen.

 

A testrablók támadása

 

A hidegháborús paranoiát legszebben Don Siegel 1956-os filmje örökítette meg egy űrlényes filmbe csomagolva. Amikor az álmos amerikai kisváros lakói furcsa, érzelemmentes másolatokra cserélődnek le, egy helyi orvos felismeri, hogy a lakók egy űrből érkező támadás áldozatai, és éppen földönkívüliek próbálják átvenni felettük a hatalmat.

 

Függetlenség napja

 

Roland Emmerich itt még csak épp kezdett ráérezni a pusztítás gyönyörűségére, de első alkalommal ütött igazán Washington, New York és Los Angeles megsemmisülése. Az agyas tudóst játszó Jeff Goldblum és a forrófejű akcióhőst alakító Will Smith párosa tette fel a koronát a hazafias akciófilmre, amiben a földönkívülek nem éppen békés szándékkal érkeztek.

 

Támad a Mars!

 

Ugyanebben az évben Tim Burton is leforgatta a maga űrlényes filmjét, de ő a témát egyáltalán nem vette komolyan. Jack Nicholson amerikai elnökként egy szépen begyújtott kandalló előtt jelenti be az idegenek érkezését, hogy onnantól kezdve az intelligens, de gonosz kicsi lények pofátlanul nekiálljanak elpusztítani mindent, ami itt a Földön szent.

 

Harmadik típusú találkozások

 

Idén lett negyven éves Spielberg, a nagy sci-fi-rajongó felnőtteknek szóló űrlényes mozija, amiben az emberiség először veszi fel a kapcsolatot a földönkívüliekkel. A filmben egyre szaporodnak a különös események és furcsa jelek, amiknek tudósok és civilek kutatják az értelmét, míg végül egy Ördögtorony nevű hegyhez vezetik őket. Magyar vonatkozása is van a filmnek, az operatőre a tavaly elhunyt zseniális Zsigmond Vilmos volt, aki Oscart is kapott ezért a munkájáért.

 

Forrás: Sundance blog