A zöldfülű virtuóz

  • - ij - / PORT.hu

A "Tulipános Fanfan" - bár egy pillanatra sem vehető komolyan - túl viccesnek sem mondható. Nézhető kosztümös kalandosfilm felnőttekben lakozó vasárnapi gyerekek számára.

Fanfan la tulipe, a franciák legendás mesehőse, a bátor és lovagias katona, aki 1745-ben az angolok ellen vívott fontenoy-i csatában jeleskedett. A róla szóló dalokat már a XVIII. században énekelték, történetét ponyvaregény, színdarab és némafilm is megörökítette. Történetének leghíresebb feldolgozása a nálunk "Királylány a feleségem" címmel bemutatott, 1952-es filmváltozat volt, mellyel Christian-Jaque Cannes-ban rendezői díjat nyert. A főszerepet Gérard Philipe mellett Gina Lollobrigida játszotta, aki ebben a filmben vált nemzetközileg is elismertté.

A film 2003-as remake-ét Luc Besson kezdeményezésére készítették el, aki társ-forgatókönyvíróként és producerként is részt vett a munkálatokban. A rendező Gérard Krawczyk ("Taxi 2. és 3.", "Wasabi") lett, aki 1998 óta Besson állandó munkatársa. Az 1952-es változat alapvető szerkezetén nem sok változtatás történt, főként a film második felében alakítottak át néhány történetszálat. Például Adeline nem menekül kolostorba a tolakodó király miatt, s a film végén az nem fogadja leányául. A 2003-as Cannes-i Filmfesztivál a Fanfan felújított változatának vetítésével vette kezdetét. Versenyen kívül vetítették, s hűvös fogadtatásra lelt.

XVIII. század, XV. Lajos. Az uralkodó, akit nem érdekel a politika, a háború számára ólomkatona-hadsereg a terepasztalon. Madame Pompadour is ott sertepertél már a háttérben. A szívtipró Fanfan meg katonának áll, hogy megmeneküljön egy házassági kötelezettségtől. Közben találkozik egy cigánylánnyal, aki azt jósolja neki, hogy királylány lesz a felesége. Fanfan ezt azonnal elhiszi s ettől kezdve ködlovagként kardozik hegyen-völgyön át, míg el nem jut a királylány palotájához. Ott aztán úgy jár, mint Kukorica János: nemzetközi bonyodalmak és királylány-sikoly után átkeresztelik. A film legjobb pillanataiban Jankovics Marcell "János Vitézé"-nek francia király udvara-béli jeleneteit juttatja eszünkbe.

Fanfan-t, a nyughatatlan természetű, sármos-vicces fiút ezúttal Vincent Perez ("Cyrano de Bergerac", "Holló 2."), a svájci-spanyol-német származású színész alakítja. Tulipános figurája zöldfülűbb és virtuózabb elődjénél. A cigánylányt pedig Almodóvar múzsája, Tom Cruise lehetséges oldalbordája, a spanyol Penélope Cruz, kinek szépsége valóban vetekszik Lollobrigida-éval. A franciák nemzeti kincse, az elegancia miben másban nyilatkozhatna meg, mint egy játékos, gondtalan könnyedséget sugárzó, idilli, gáláns és érzéki rokokó mesében. A "Tulipános Fanfan" - bár egy pillanatra sem vehető komolyan - túl viccesnek sem mondható. Nézhető kosztümös kalandosfilm felnőttekben lakozó vasárnapi gyerekek számára.