Ajánlat a kedd(v)es olvasóknak

Ha kedd, akkor....tekerjétek végig az ajánlónkat! Van benne mindenféle szórakoztató. Kellemes keddet!

Kisrigók

Budapest Bábszínház - Ország Lili stúdió, május 3., 10:00

Csabó ötéves, Szaszka hat, Gigi még csak négy. Egyikük gyerekotthonban lakik, a másik kettő nevelőszülőknél. Nincs igazi otthonuk, nincs igazi családjuk, nincsenek saját játékaik és szép könyvespolcuk. De nagyon bátrak, van varázstelefonjuk és egy hírvivő, beszélő galambjuk, Kukrú, aki mindenben segíti őket.

 

Kaláka kicsiknek

Marczibányi Téri Művelődési Központ, május 3., 10:00, 11:00

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várjuk szüleikkel, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron a mi dalainkon nőtt fel. A koncert után kreatív kézműves foglalkozás várja a kicsiket, ahol szüleikkel együtt alkothatnak.

 

A bagoly, aki félt a sötétben

Kolibri Fészek, május 3., 10:30

A gyermeki borzongás teljesen természetes dolog. A félelem mint sok más pozitív és negatív érzelem, egyszerűen az élethez tartozik. Tehát nem probléma, ha a gyerekek időnként bizonytalanok, bátortalanok, esetenként saját maguknak kreálnak félelmetes lényeket, legyőzendő akadályokat.

 

Az állatok farsangja

Kristály Színtér (régi Margitszigeti ásványvíz-palackozó)

Elefánt a babakocsiban? Hattyú a kalapdobozban? Nem, nem őrültünk meg: sok más csoda is megjelenik még Bartha Kata egyszemélyes, zenés előadásában. A bábos értő kezei között egy teljes állatkertre való szelíd vadállat elevenedik meg, csupa-csupa ismerős dallamra mozdulva kecsesen vagy totyogva bumfordin.

 

Csontó Lajos: Kutyaév 2020

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, május 3., 17:00

2022. május 3-án, kedden, 17 órától Csontó Lajos képzőművész, az EKKE Média és Design intézetének egyetemi docense, Gellér Judit, a MaDok-program kurátora és a MOME Fotográfia Tanszékének óraadója, és Áfra János költő, műkritikus mutatja be Csontó Lajos Kutyaév 2020 című könyvét.

 

Ferenczy Károly (1862–1917) festészete

Hegyvidék Galéria, május 3., 18:00

Művészettörténeti előadás Ferenczy Károly (1862–1917) festőművész születésének 160. és halálának 105. évfordulója alkalmából.

 

Genius Loci - XV. Lajos kora

Klebelsberg Kultúrkúria, június 3., 18:00

XIV. Lajos hosszantartó uralmának végét sorozatos kudarcok jellemezték. Utódja XV. Lajos visszaköltöztette a királyi udvart Párizsba, és ezzel együtt fontos építkezések kezdődtek. Létrehozták a Concorde teret, ekkor épült meg a Pénzügyi és Igazságügyi palota. Az életmód is jelentősen megváltozott, amelyről a rokokó festészet hitelesen tudósít. Ludmann Mihály művészettörténész előadása.

 

David Bowie arcai

Várkert Bazár, május 3., 18:00

A "David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A David Bowie Archívummal együttműködésben megvalósult kiállítás záró tárlatvezetéséről készült filmben a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh Bowie rendkívül gazdag életművét dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, videók és albumborítók segítségével tárják fel a nézők előtt.

 

Mozi - Eugénie Grandet

Francia Intézet, május 3., 18:30

Felix Grandet puritán életet él feleségével és lányával. Rendkívül kapzsi, nem nézi jó szemmel a lánya kezére pályázó kérőket. Semmi és senki sem veszélyeztetheti azt az irdatlan vagyont, melyet mindenki elől rejteget. Grandet unokaöccsének, egy elárvult és tönkrement párizsi dandynek a hirtelen érkezése felforgatja a lány életét.

 

Akvárium Petőfi200 Terasz: Fodor Máté

Akvárium Klub (Terasz), május 3., 19:00

Az Akvárium Klub legújabb programsorozatának keretein belül április 19-től szeptember 28-ig minden kedden és szerdán hazai zenészek koncertjei a teraszon!

 

A szecsuáni jó ember

Örkény István Színház, május 3., 19:00

Brecht nagy hatású munkásságának középpontjában az epikus színház eszménye áll. Törekvése, hogy a néző érzelmi bevonódásának helyébe a racionális önvizsgálatot állítsa. A szecsuáni jólélek (1940) hősnője, a segítőkész utcalány, Sen Te vagyonhoz jut, kapitalista lesz, és rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz kíméletlennek is kell lennie.

 

A kaukázusi krétakör

Kamra, május 3., 19:00

Brecht szerint a legvéresebb időkben is élnek jó emberek. Egy nő menekül a polgárháború közepén, karján egy gyermekkel. Övé-e a gyermek, ha nem ő szülte, de ő mentette meg az életét? Rövid időre ismét béke lesz: a vér szerinti anya visszaköveteli a gyermeket, akit egyszer már elhagyott.

 

Generációs tandem, íróduett

Magvető Café, május 3., 19:00

Két író beszélget Virginia Woolf Saját szoba című esszéregényének témafelvetéseiről, és másról. Nyáry Luca és Kemény Zsófi pár év korkülönbséggel nagyon hasonló életutakon haladnak.

 

A te anyád

Patyolat // PRÓBAüzem, május 3., 19:30

Anya csak egy van. Lánytestvér kettő.
Apa balesetben halt meg, de nem biztos. Anya szeret, de lehet, hogy magát jobban szereti.
Mi történik, ha az otthon nem elfogadó, biztonságos közeg? Sokan élünk a vihar előtti zajos csendben, amíg valami fel nem kavarja az állóvizet. Belefolyunk egymás életébe, és nem értjük a (másik) hullámait.

 

"Lábujjhegyen" - Megyeri Léna és Bősze Ádám tánc-estje

Mozsár Műhely, május 3., 19:30

Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész előadás-sorozata a két művészeti ág közös történetéből villant fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével - a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

 

Harcsa Veronika - Bolcsó Bálint - Gyárfás Attila

Lumen Kávézó, május 3., 20:00

Akusztikus zene és elektronika szimbiózisa. Kortárs jövőjazz.

 

CigányKeddV - Lashe Shave

Pontoon, május 3., 20:00

A zenekar 2013-ban alakult Budapesten olyan roma zenekarok tagjaiból, akik játszottak a Kalyi Jagban, az Etnoromban, a Ternipében. Az együttes városi folklórt játszik mely a szabolcsi és az erdélyi hagyományos roma zenékből táplálkozik.

 

Tóth Bagi Csaba Balkan Union

Mixát, május 3., 20:00

Egyedülálló, modern köntösbe öltöztetett világzenei élmény. Utazás a balkánon, melyben lélek, szenvedély és a hagyomány ötvöződik, különböző tájak és kultúrák találkoznak, közös és egységes nyelvet létrehozva az emberek közötti hasonlóságok alapján.