Az ismeretlen Drakula

Vámpír. Misztikus, vérszívó éjszakai szörnyeteg. Nem, Edward nem vámpír, hanem egy csillámpóni. Na és ki a legismertebb vámpír? Nem, ez sem Edward, hanem Dracula.

Na és ki a legismertebb vámpír? Nem, ez sem Edward, hanem Dracula, gyerekkori nevén Vlad Tepes. Bram Stoker tette híressé, és Lugosi Béla varázsolta a gyöngyvászonra. Számtalan alkotás szereplője azóta is, és most újra mozifilmet szenteltek a témának. Bár ne tették volna!

A kis Vladot túszként tartják fogva az inváziós török hadak, ahol kellően megedződik. Hazatérve igyekszik békében uralkodni, de a török nem tágít, pedig még sarcot is hajlandó fizetni. Népével törődő várúrként Vladot (Luke Evans) komoly dilemmák gyötrik. Adja meg amit II. Mohamed (Dominic Cooper) kér, 1000 fiatal fiút, így megmentve népét a mészárlástól? Esetleg álljon ellen, kockáztatva a teljes pusztulást. Végül a hegyen lakó szörnyhöz (Charles Dance) fordul segítségért, aki vámpírrá teszi és a teljes elkárhozást lehetőségét is vállalva elindul, hogy megmentse népe megmaradt tagjait.

Az, hogy a film a történelmet lazán kezeli, az csak kissé zavaró, de nem ez a gond. Az már inkább, hogy a forgatókönyvírók nem tudják, pontosan milyen filmet is akarnak. Dráma, akció, fantasy, horror, szuperhős film? Legyen inkább egyik se! Köszönjük, sikerült. Luke Evans-en nem múlt, ő megtette, amit kértek tőle. Csak nem nagyon tudta, mit kérnek tőle. Dominic Copper megint az egydimenziós gonosz, mint a Need For Speedben. Vlad feleségét, Mirenát Sarah Gordon játssza, ő legalább csinos. A másik Igreas (Art Parkinson), a fiuk, akit szintén túsznak akarnak. Ő is halovány.

És akkor a történet. Ősi, görög (?) vámpír, 3 napos határidő, a történelem és Stroker sztorijának keverése. Valamint a következetlenségek. A napfény sebzi a vámpírt, de egy temetésen szép nagy árnyék vet főhősünk, anélkül, hogy elégne. Az ezüst is veszélyes, de elég egy csúnya nézés, és máris hatástalan. Horrornak gyenge, drámának felszínes, fantasynak ötlettelen, akciónak pedig kevés. Pedig az alapok meglennének, csak nem dolgozták ki őket. És a végén kötelezően belengették a folytatást. A látvány mondjuk helyenként elég kellemes, köszönhetően a tájképeknek, és pár beállítás is egész jól sikerül. Ahogy Vlad teljes vértben, pusztakézzel sziklát mászik, miközben köpenyébe bele-belekap a szél, az szép. De ennyi. Megérdemelnénk egy jó Dracula filmet. Úgy tűnik még várnunk kell.

Ajánlani csak Dracula és/vagy vámpír fanatikusoknak merem, de ők se várjanak túl sokat. Bár lehet, hogy idővel guilty pleasure-é válik. :)

Az imdb-n tisztességes 6,1 pontot érdemelt ki eddig, a Rotten Tomatoes nem szereti 23%-ra értékeli.

Az újabb elszalasztott lehetőség miatt szerintem 50%.