Bezzeghétfő

Hétfőhöz képest meglepően variábilis programsorozatnak nézünk elébe. Egyik fesztivál a másik hátán, akárcsak a művelődéstörténet becses darabkái széles spektrumból merítve támadnak ránk, míg álmosan pislogunk, kényszerítve gyors ébredésre. Nincs idő kérdésre. Zuhanyozzunk, és zuhanjunk egyik műfajból a másikba, mert ez a hétfő úgy csinál, mintha már szerda lenne!

EgressyFeszt

Budapest, november 22-26.

Az EgressyFeszt az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium fesztiválja, amelyet idén első alkalommal rendeznek meg. A fesztivál azzal a céllal jött létre, hogy tanárain és legtehetségesebb növendékein keresztül egy színes programsorozattal gazdagítsa környezete, Budapest XXI. kerülete, Csepel életét.

Három Holló Szülihét

Budapest, november 22-28.

Emlékeztek, amikor 2017-ben Ady Endre 140. születésnapján megnyitották a Kávéházat? Azóta kulturális programok százait és felejthetetlen pillanatok millióit nyújtotta nekünk. És remélik, nektek is. Idén 4 évesek lesznek, és ezt fantasztikus programokkal teletűzdelt Három Holló Szülihéttel szeretnék megünnepelni!

10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Budapest, november 22-december 5.

A 10 év alatt a ZSIFI Magyarország kulturális unikumává fejlődött, s nemcsak a hazánkban élő zsidó közösség, hanem a zsidó kultúra iránt érdeklődő társadalom is körében is egyre népszerűbb. ZSIFI-re járni menő!

Advent a Várkert Bazárban

Budapest, november 22-december 30.

Advent ünnepi hétvégéi mellett már november 22-én Schubert muzsikájával hívnak Téli utazásra és december 30-án évzáró koncerttel búcsúznak az esztendőtől.

A Tálibán első száz napja – radikalizálódás vagy cukisodás?

Mathias Corvinus Collegium, november 22., 14:00

Az amerikai és szövetséges csapatok kivonulását követő gyors tálib hatalomátvétel és az Afganisztáni Iszlám Emirátus kikiáltása felkészületlenül érte a nemzetközi közösséget. Annak ellenére, hogy a Tálibán hatalomra kerülését követően egy pozitív nemzetközi imázs kialakítására törekszik, ígéreteik sorban halványulnak el, miközben az erőszak nem szűnt meg az országban.

Három Holló Kávéház, november 22., 17:00

Mi maradt az Ady-márkanévből a XXI. század elejére? Vannak-e olyanok, akik Ady soraiban magukra ismernek? Él-e még az a sajátos nyelv, amelyen megszólalt? Beszélgetés Adyról Kiss Judit Ágnessel, Nényei Pállal és Peer Krisztiánnal.

Kamaszkor - online előadás szülőknek

Online, november 22., 17:30

Kedves Szülők, Gondviselők, Pedagógusok! Szeretettel várják Önöket a Vadaskert Kórház pszichoedukációs előadására, amelyen a serdülőkorral kapcsolatos témákról fognak beszélni.

Mészöly–Pilinszky filmklub: Lírai beszélgetés Pilinszky Jánossal és Nyomozás – Mészöly-fragmentumok

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, november 22., 18:00

A filmklubsorozat utolsó kiadásában két portréfilmet láthat a közönség, melyekből megtudhatják, , mit is jelent az írói portrét megrajzolni a filmvásznon. A vetítés után Gelencsér Gábor filmesztéta beszélget Medgyesi Gabriella rendezővel.

Instant-Fogas Hétfő

Instant-Fogasház, november 22., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Használt tárgyaink új élete

Szeglet Közösségi Tér és Kávézó, Online, november 22., 18:00

Mit kezdjünk használt tárgyainkkal? Vajon igaz, hogy az újrahasználat mellett nemcsak környezeti, hanem gazdasági érvek is szólnak? Ismerd meg az európai és hazai jó gyakorlatokat, és gondolkodjatok együtt: mit tehet az egyén, ha mindennapjaiban tudatosabb döntéseket szeretne hozni!

Hálózatok a popkultúrában és a városban

Budapesti Corvinus Egyetem, november 22., 19:00

Előre lehetett tudni a karakterek kapcsolathálójából ki fog következőnek meghalni a Trónok harcában? És azt hogy Baby Yoda átáll-e a sötét oldalra? Mi az az NFT és honnantól lesz egy adatvizualizációból digitális művészet? Hogyan használhatjuk az adat-, és hálózattudományt várostervezésre? A Széchenyi István Szakkollégium november 22-én beszélgetést szervez Janosov Milán hálózatkutatóval

Az utolsó éjszaka (1917) - 120 éves a magyar film

Müpa, november 22., 19:00

Amikor a két világháború közötti magyar filmről beszélgetünk, többnyire a könnyedebb műfajú alkotásokra gondolunk: vígjátékokra, bohózatokra, szatírákra. Nem alaptalanul. A hangosfilm korában kevés dráma született. De a magyar némafilm a kevés fennmaradt alkotás és a dokumentumok tanúsága szerint a legkevésbé sem idegenkedett a drámától.

Buddha nyomába - Mireisz László előadás-sorozata (online is)

Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Online, november 22., 19:00

Új, 11 alkalmas kurzus indul A Tan Kapuja Buddhista Főiskolán Mireisz László (A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke) vezetésével.

BlattNight // ISON

ISON, november 22., 19:00

A BlattNight egy olyan este, ahol a kellemeset a még kellemesebbel kötik össze. - Szeretsz sörözni, de hülyének néznének a B-Tervben, ha nekiállnál többedmagaddal Lassust énekelni? - Szeretsz kóristaként fellépni, de a Zeneakadémia nagytermében nem koccinthatsz a színpadon? A BlattNight ennek a piaci résnek a közepébe lő, úgyhogy ha szeretnél egy jót énekelni és közben legálisan sörözni (vagy jót sörözni és közben legálisan énekelni), ott a helyed!

Finucci Bros Quartet

Budapest Jazz Club, november 22., 20:00

A Finucci Bros Quartet 2009-ben jött létre Balogh Roland vezetésével. A zenekar négy kiemelkedő muzsikusból áll, akik számos versenyen bizonyították tehetségüket.

LFZE Monday Open Jam: Gányi Róbert Trio

Budapest Jazz Club, november 22., 22:00

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!