Csapás a múltból

Ettől a mozitól az előzetes és a plakát alapján nem sok jót reméltem. Gondoltam, ez is csak egy a multiplexes, popcornzabálós vígjátékok közül. Műfaját nagyjából sikerült is eltalálnom, de társaihoz képest jóval igényesebb szórakozást kínált.

1962, Egyesült Államok. Dúl a hidegháború. Az amerikai középosztály fotelből, a tévé előtt ülve próbál felkészülni az atomháborúra. A két nagyhatalom valóban rendelkezik már megfelelő mennyiségű (és minőségű) atomfegyverrel ahhoz, hogy bármikor elpusztítsa egymást. A filmbéli házaspár okkal retteg tehát. A férj egy műszaki zseni, akit azonban nem sok választ el a zárt osztálytól. Aprólékos és precíz munkával a házuk alatt egy olyan bunkert hoz létre, ahol egy esetleges atomcsapást kényelmesen át lehet vészelni. A háború persze nem következik be, de ők egy sajátos félreértésből fakadóan a föld alá menekülnek, és hosszú évekig élnek abban a tudatban, hogy odafent minden elpusztult. A film második felében 35 éves gyermekükkel együtt - aki nem sokkal a menekülés után született - a felszínre merészkednek, hogy feleséget találjanak neki. Mindhárman döbbenten tapasztalják, hogy bár számosan vannak túlélők, de sajnos a "katasztrófa" megtette a magáét: többneműek, pénzért kínálják a testüket, a kukákból esznek és súlyosan demoralizálódtak.

Ezen a ponton a filmben benne rejlett volna akár egy fanyar humorú társadalmi szatíra lehetősége is, de az alkotók jóvoltából csak egy jól megírt szerelmi vígjáték bontakozik ki a szemünk előtt, a színészeknek. hála, remek szórakozást nyújtva. A föld alá zárkózott házaspár szerepére remek választás volt a két korosodó művész Christopher Walkent és Sissy Spaceket felkérni., valósággal fürdenek a szerepükben, nem is beszélve a főszereplő Brandon Fraserről, akit ez idáig csak agyzsugorító mozikban láthattunk. Most végre nemcsak külsejével, hanem színészi képességeivel jelen van a vásznon. Alicia Silverstone viszont ismét pusztán csak az ami: ügyeletes bombanő.

Végezetül, ha írásom tárgyáról nem is állítható, hogy filmtörténeti mérföldkő, mindenesetre bizonyosan üdítő színfolt a multiplexek kínálatában.