Egy treff dáma! Nem lesz ez dráma?

  • - sam - / PORT.hu

Ha őszinték akarunk lenni, Sas Tamás az 1998-as Presszó óta nem rendezett igazán eget rengető filmet. Sajnos a Szinglik éjszakája sem töri meg a sort.

Magány ellen
A szingliség témája lassan lerágott csont, nincs olyan ember, aki nem ismerné a szó jelentését, vagy ne lenne tisztában azzal, hogy a sokat dolgozó, anyagilag független nő sem feltétlenül a boldogság prototípusa. Hiába a függetlenség és a szabadság, az ember mégiscsak társas lény. Azt meg már a Bridget Jones óta tudjuk, hogy sokszor nem csupán a készülékben van a hiba, gyakran hiányzik az alkalmas partner, akit nemcsak megszerezni nehéz, hanem megtartani is. A szinglilét mumusa, vagyis a magány ellen persze létezik orvosság, a barátnők szinte mindenre gyógyír nyújthatnak, éljenek akár New Yorkban, vagy Egerben.

Ujjgyakorlat
Sas Tamás filmjei sokszor boncolgatják a női lélek bugyrait. A már említett Presszó is három barátnő kalandos pasizásait vesézi, vetélkedésük az álomlovagért szép portréja a női pszichének, ahogy a Szerelemtől sújtva is izgalmas látleletet ad a magány és kétségbeesés álságos hatásáról. Az Apám beájulna a tinik lelki világába kalauzol, a sorból kicsit kilógó 9 és 1/2 randi és az S.O.S. szerelem! pedig a harmincas korosztály párkeresési nehézségeit taglalja. Ha pedig tipikusan női film, akkor ott a Szélcsend, ahol három nő mosolyogva, sírva, utálkozva aprítja egymást miszlikbe egy Balatonon ringó vitorlás fedélzetén. A rendező tehát a női psziché kutatójaként ismét kedvenc témájához nyúl, csakhogy a Szinglik éjszakájában már a házasság kérdése is terítékre kerül.

Szex és Eger
Adott tehát négy barátnő, akik őszintén hisznek abban, hogy nincs szükségük kívülállóra, csupán egymásra. Eddig is képesek voltak egymást átsegíteni mindenen, ezután sem lehet ez másként. Amikor egyikük bejelenti, hogy megtalálta az igazit, azonnal borul az eddig jól megszokott rend, hiszen Juli nemcsak férjhez megy, hanem a frigy miatt Angliába is költözik. Ráadásul még egy gyémántlopási ügy is megbonyolítja a helyzetet, mert míg a menyasszony a helyszínen tartja a frontot, addig a három mindenre elszánt barátnő a gyűrű nyomába ered. Mit nekik szép ruha, flitteres magas sarkú, vagy alkalmi frizura... Még az oroszlán szájába is belemásznának, ha kellene. A barátság mindenek felett.

Nők egymás között
A film alapvetően a négy női karakterre épül, a figurák pedig a színésznőkre. Kár, hogy megragadtak azon a szinten, hogy csupán a női karakterek túlzásait hangsúlyozzák ki. Néha idegesítően maníros alakításokat láthatunk a vásznon és ez cseppet sem erénye a filmnek. Míg a Szex és New York esetében ez a fajta csajosság valamiért működött, itt egyenesen zavaró az eltúlzott színészi játék. Külön-külön akár még jól is működnének a karakterek, de együtt nem erősítik, hanem gyengítik egymást. A buli felpörgetésére irányuló közös ének és tánc egyenesen kínos, míg Szávai Viktória kokós jelenete telitalálat. Hámori Gabriella esetében pedig külön szomorúak vagyunk, mert benne ennél ezerszer több van.

Kinek ajánljuk?
- Barátnőknek, csajos estére.
- Elkötelezett Sas Tamás-hívőknek.
- Limonádé kedvelőknek.

Kinek nem?
- Szingliknek.
- Pasiknak, bár kizárt, hogy önként beülnének a filmre.
- Annak, akit irritálnak a csajos allűrök.


2/10