Ezek most a legjobb dokumentumfilmek a Netflixen

Az erős sorozatok mellett fokozatosan megtelt izgalmas dokumentumfilmekkel a Netflix. Ezek nagyon különböző, de rém izgalmas világokba visznek el minket a hajmeresztően fordulatos bűnügyi esetektől Lady Gaga legprivátabb pillanatain át az orosz doppingbotrány középpontjáig.

Gaga: Five Foot Two

Nemcsak az énekesnő rajongóinak lehet érdekes ez a dokumentumfilm, ami olyan, mintha egy mobilkamerával vennék a 21. század egyik legnagyobb popsztárjának legprivátabb pillanatait. Mikor az extrém ruhákat már nem lehetett tovább fokozni, Lady Gaga újra merészet lépett. Ledobta a sok réteg külsőséget, és pusztán emberként és alkotóként mutatta meg magát. Miközben az élete teljesen más, mint egy hétköznapi emberé, és nem csak azért, mert minden egyes posztját milliók követik, ami amellett, hogy nagyon menő, rettentő félelmetes is. Egyik pillanatban fetreng a fájdalomtól, mivel egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, majd nem sokkal később mosolyogva lép az utcára, ahol paparazzik és rajongók hada várja.

Icarus

Egy amatőr bringás a bukott Lance Armstrong egykori rajongójaként arra készül, hogy saját magán tesztelje a doppingszerek hatását. A terv az, hogy megnyerjen egy amatőr versenyt, miközben segédanyagokat használ. Ebben valamilyen furcsa oknál fogva segít neki a moszkvai doppinglaboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov, majd az események váratlan fordulatot vesznek. A kicsit szórakozott, de rettentő jól informált professzor egyre több titkot oszt meg a filmesekkel a hivatásos orosz sportolók doppingügyeiről, majd egyszer csak bejelenti: el kell menekülnie Oroszországból, különben Putyin megöleti. Amerikába érve pedig leleplező interjút ad a New York Times-nak, ami után több orosz sportolót eltiltottak az olimpiai részvételtől.

Voyeur

Egy ma 85 éves újságíró 45 éven át levelezett egy férfival, aki csak azért vett magának egy motelt, hogy megfigyelje a lakókat. Ezt olyannyira komolyan gondolta, hogy a szobák plafonjába szellőzőnyílásnak álcázott megfigyelőlyukakat épített, majd évtizedeken át jegyzetelte, hogyan viselkednek egymással az emberek, ha azt hiszik, senki se látja őket. Különös tekintettel a szexuális életükre, a Gerald Foos nevű férfi ugyanis inkább minősül pszichopatának, mint szociológusnak. A dokumentumfilm nemcsak róla, hanem az újságírók munkájáról is szól, mivel a férfi történetéből a több évtizedes háttérmunka után újságcikk majd könyv születik, ami csak fokozza a bonyodalmakat.

Making a Murderer

A Netflix különösen bűnügyi dokumentumfilmekben erős, és a hullámot a Making a Murderer indította el, ami egy nehéz családba született, szerény képességű fiú történetével kezdődik. Steven Avery sosem vitte volna sokra, de a sorsát gyorsan megpecsételte, hogy 23 évesen elítélték egy köztiszteletben álló férfi feleségének megerőszakolásáért. 18 évvel később kiderült, hogy egészen addig ártatlanul ült, de a sztori csak akkor indul be igazán, amikor kiengedik. Nem sokkal később egy fiatal nő tűnik el nyomtalanul, akit Steven Avery látott élve utoljára, és egyre több bizonyíték mutat afelé, hogy ezt a bűntényt már valóban ő követhette el. Ez pedig pont kapóra jön a helyi rendőrségnek, akik óriási pénzbeli kártérítést fizethetnek a tévedésükért. A tíz éven át forgatott sorozat tíz részen keresztül húzza a néző agyát fordulatról fordulatra, miközben mindenki csak kapkodja a fejét, hogy akkor most kinek van igaza.

Amanda Knox

A Making a Murderer sikere utat nyitott a bűnügyi dokumentumfilmek egész sorának, így aki kedveli ezt a műfajt, napokig streamelhet. Amanda Knox esete annyiban hasonlít Steven Avery történetére, hogy amikor az amerikai lány cserediákként tanult Olaszországban, ártatlanul ült négy évet a szobatársa meggyilkolásáért. Abban, hogy az ügy félrement, nagy szerepe volt a szenzációra éhes médiának és a konzervatív hatóságoknak, akik gyakorlatilag egy vérengző, könnyűvérű boszorkányt faragtak a lányból az egész világ szeme láttára.

The Keepers

Ez a 2017-es sorozat az előzőekhez képest meglepő lassúsággal és alapossággal bontakozik ki, de ez rögtön magyarázatot nyer, ahogy megértjük, milyen messzire visznek a szálak. A történet alapvetően arra keresi a választ, hogy ki ölhette meg Cathy Cesnik nővért 1969-ben. Az apáca eltűnése önmagában is izgalmas rejtély, de kiderül, hogy a baltimore-i katolikus iskolában, ahol tanított, egy pap molesztálhatta a diáklányokat. Felmerül, hogy a nővérnek azért kellett meghalnia, mert tudott a zaklatásról, ráadásul a sötét történetbe belekeveredik több rendőr, pap és tulajdonképpen maga az egyház, ami minden vádat igyekszik lemosni magáról. Mire megismerjük az összes történetszálat, cseppet sem leszünk okosabbak, csak a nyugtalanító érzés marad, hogy az áldozatok mégis megérdemelnék, hogy kiderüljön az igazság.

Jim and Andy - The Great Beyond


Miközben a magánélete tragikus fordulatot vett az elmúlt években, és furcsa nyilatkozatokkal állt a sajtó elé, 2017-ben két dokumentumfilm is megjelent Jim Carrey-vel a főszerepben. A Jim and Andy azokat a felvételeket mutatja meg, amik az Ember a Holdon forgatásán készültek. A stúdió eredetileg nem engedte, hogy ezek napvilágra kerüljenek, mert attól féltek, hogy az emberek egyszerűen csak seggfejnek nézik majd a színészt. Carrey ugyanis úgy játszotta el legnagyobb példaképét, Andy Kaufman komikust, hogy a felvételek között sem bújt ki a bőréből. Mivel Andy specialitása az a humor volt, ami kizökkenti és megbotránkoztatja az embereket, Jim láthatóan kikészítette Milos Formant és Danny DeVitót is.

Még néhány említésre méltó darab

A bűnügyi vonal iránt érdeklődők számára még izgalmas lehet a Casting JonBenet, ami egy hatévesen meggyilkolt amerikai gyerekszépségkirálynő történetét és nagyon gyanús családját mutatja be érdekes megközelítésben. Akinek viszont már agyára mennek a bűnügyi dokumentumfilmek sablonjai, az jót szórakozhat az American Vandal-on, ami pont ezeket figurázza ki. Fenn van a Netflixen Paul Haggis, az Ütközések rendezőjének dokumentumfilmje, A szcientológia, a hit börtöne, amiben egykori szcientológusként mutatja be a sokszor lejáratott, de a mai napig élő egyház visszaéléseit. A Lo and Behold-ban a 74 éves Werner Herzog áll neki, hogy laikusként megértse az internetet, és azt, hogy mégis hová vezet ez az egész.

Címlapkép: Christopher Polk / Staff / Getty Images