Hajós szerda

Bármily vegyes elfoglaltságokat kínál is ez a becsületes szerda, bodorság lenne nem észrevenni, hogy több is egy hajón történik, ami elgondolkodásra készteti a boldog embert. Tengerre magyar! Magyar tenger! Hajó, ha nem! Tán véletlen lenne? Aligha.

Líra Könyv raktárvásár 2022

Líra Raktárbázis, május 11., 10:00

Mindenkit vár a Líra Könyv tavaszi raktárvására május 11 és 15 között! Több ezer könyv verhetetlen áron, akár már 100 forinttól! Minden műfajból, naponta frissülő készletből - garantáljuk, hogy minden korosztály megtalálja kedvenc olvasmányát! 

Locspocs és a sárkánylány

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház , május 11., 10:00

Locspocs története 30 évvel ezelőtt indult a Kolibri Színházban és azóta is műsoron vannak a folytatásai. A 30 éves jubileum igazi meglepetése lesz, hogy a közkedvelt mesehős, aki korábban úszni tanult és megtalálta elveszett szüleit, a mostani zenés előadásban szerelmes lesz egy sárkánylányba, és
házasodni készül. Csakhogy egyikük szülei sem örülnek a házassági tervnek.

A nukleáris háború kockázata "komoly és valós", és a Kreml csökkenteni akar minden esélyt arra, hogy "mesterségesen" növeljék ezeket a kockázatokat - mondta nemrégiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai háború kapcsán. 

Idén is beköltözik a HØT SPØT az A38 ikonikus orrteraszára, hogy szerdánként kellemes és minőségi basszus zenéket hallgathassatok a naplementében. A keménykedést továbbra is meghagyják az éjszakai partikra.

Yorgos Lanthimosz 2018-as filmje több dimenzióban érdekes, méltó filmklub-téma. Mindenekelőtt sikerült példája a kosztümös történelmi tabló megújuló zsánerének: ahogy a hajdani egyszerű látványosságra törő konzervatív családi műfajba lassanként kötelezően belekeveredik a múltat a maga mocskosságában megmutató testi-lelki naturalizmus, az az idealizált hősök, hősnők, tetszetős történelmi idillek provokatív leleplezése.

Tavaszi Irodalmi Gála

Pesti Vigadó, május 11., 18:00

Az MMA Irodalmi Tagozatának komoly hagyományokkal rendelkező Tavaszi Irodalmi Gáláján Fekete J. József, Füzesi Magda, Kodolányi Gyula és Nagy Gábor, az MMA rendes tagjai, Lövétei Lázár László, az MMA levelező tagja, Lászlóffy Aladár és Sütő András, az MMA posztumusz tiszteleti tagjai, valamint Kassák Lajos és Nemes Nagy Ágnes műveiből készült új vers- és próza-összeállítások hangzanak el.

Budaörs fesztivál

Budaörs, május 11., 18:00

24. alkalommal rendezik meg Budaörs legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléjét: 1 város, 5 nap, 6 helyszín, 35 program, 160 közreműködő - a Budaörs Fesztivál minden korosztályt és stílust kielégítő műsorkínálattal várja vendégeit - nem kötelezi el magát egyetlen zenei műfaj mellett sem. A választék és a kínálat rendkívül széles és sokszínű: a jazztől az alternatív rockon és indie folkon át a komoly zenéig, a kerekasztal beszélgetéstől a képzőművészeti kiállításokon át a gyerek programokig minden megtalálható. 

Elborzadva nézzük a háborús felvételeket Ukrajnából, naponta halljuk Zelenszkij és Putyin nevét. De hogy éli meg az átlagember a háborút? Mi történik a gyakorlatban akkor, amikor megszólalnak a légvédelmi szirénák és menekülni kell? Hogy lehet halálfélelemben élni? Miért menekül el az, aki elmenekül, és miért marad az, aki marad? Hol az ember a háborúban?

Az online előadásokon Hieronymus Bosch korszakához kapcsolódó kultúrtörténeti érdekességeket ismerhetnek meg. Az előadásokat szerdai napokon tartják.   

The Arab-Jewish Orchestra

Óbudai Társaskör, május 11., 19:00

A zenekar tagjai tizenhat és harmincnégy év közötti önkéntes (huszonnégy zenész és énekes), zsidók, arabok és drúzok, akik Izrael más-más részein élnek – többségük az ország különböző zeneakadémiájának hallgatója. A zenekar újonnan komponált műveket és feldolgozásokat játszik, repertoárjuk alapja a zsidó és a keleti arab hagyományokból táplálkozik. 

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. 

LUX FILMNAPOK 2022

2022. május 11–13. között az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája újra az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a LUX közönségdíjra, az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia megújult, immár közös filmművészeti díjára jelölt filmeket. Az alkotásokat a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása.  

Tavaszi turnéján Budapesten is játszik a Colosseum. A járványtól korlátozott időszak, valamint az alapító dobos elvesztése után tavaly jelentette be második újjáalakulását a Colosseum, mely idén tavasszal Budapestre is ellátogat. 

Magidom, Kertekalatt

A38 Hajó, május 11., 19:45

Közel 3 év után ismét az A38 teraszán a Magidom! Lendületes gitárcentrikus zenéjük ügyesen egyensúlyoz a cipőbámuló melankólia és a hurráoptimizmus között. Alternatív popzenei laboratóriumukban az „állandó változás” jegyében szinte minden lehetséges: csillagászati magasságok, mikroszkopikus mélységek, viharos bendzsó-futamok, életközeli szövegek, olykor nem kevés iróniával megspékelve. Az estét a Kertekalatt zenekar nyitja.

Bende Zsolt jazzgitáros Budapesten jegyezte el magát egy életre a jazzel, majd a jazzoktatás fellegvárában, a bostoni Berklee-n kötött ki, mára pedig a magyar jazzélet egyik meghatározó alakjává vált. Triója a straight ahead jazz mai kornak megfelelő változatát játssza, nagy meggyőző erővel.  

Balázs József (zongora), Lakatos Pecek Krisztián (nagybőgő), Balázs Elemér (dobok)  

Budapest Jazz Club, május 11., 22:00