Hétvége, te csodálatos!

Mindegy, hogy esik-e az eső vagy süt a nap, gyűjtöttünk programot jó és rossz idő esetére is - kintre, bentre, vagy ahova szeretnétek!

Budapest Art Week – Budapest, több helyszínen, április 9-14.


A Budapest Art Week az elmúlt években látogatók tízezrei számára kínált több száz, kihagyhatatlan képzőművészeti és társművészeti eseményt. A rendezvénysorozat sikere nem véletlen, hiszen egy átlagos múzeumi belépőjegy áráért - bérletekkel vagy napi karszalagokkal - látogathatnak el az érdeklődők számos képzőművészeti helyszínre. Ráadásul a hat nap kínálata során olyan izgalmas programokon vehetnek részt, amelyekre máskor nincs lehetőségük. Az idén 70 helyszínen, közel 200 programmal várja az érdeklődőket az ország legnagyobb képzőművészeti programsorozata, melyet negyedik alkalommal rendeznek meg 2019. április 9-14. között. A Budapest Art Week a Budapesti Tavaszi Fesztivál központi tematikájához kapcsolódva nagyszabású, orosz kiállítással jelentkezik.

34. Telekom Vivicittá Városvédő Futás és Félmaraton - Margitsziget, április 13-14.

A Vivicittá jelentése: éljen a város, szeresd a várost!
Csatlakozz a Vivicittá életérzéshez, szeresd és ünnepeld Budapestet a tavasz legnépszerűbb szabadidősport-eseményén: fuss a főváros legszebb részein áprilisban!
Egész hétvégés futóünnep az egész családnak, szombaton a rövidebb, vasárnap a hosszabb távok szerelmesei indulhatnak. Szeresd 21,1 km-n keresztül a várost, fuss félmaratont a varázslatos, tavaszi Budapesten.
Tavaly óta a félmaratoni távot a páros versenyszám mellett a barátaiddal, családtagjaiddal közösen trióban is teljesítheted.

 

Record Store Day 2019 - Budapest, több helyszínen, április 13. 9-20h

A nemzetközi Record Store Day célja minden évben együtt ünnepelni a zenei kiadványok létezését, melyben minden résztvevő, köztük a magyar lemezboltok is eseményekkel, lemezkiadók és zenekarok pedig különleges kiadványokkal készülnek.


Nagy Velencei-tavi Halfesztivál – Velence Korzó, április 13-14.


Magyarország egyik legnagyobb halfesztiválja a Velencei tó csodás ékkövéhez, a Velence korzóra látogat idén tavasszal április 13-14 között szombaton és vasárnap. A rendezvényen bemutatják a Velencei tóban élő halainkat, melyeket jellegzetes ízesítéssel készítenek el a halünnepen résztvevő éttermek. A fesztiválon az év hala, a vörösszárnyú keszeg kiemelt figyelmet kap, így a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek majd a hal elkészítésének variációival.

Hyperspace 2019 - Hungexpo Budapesti Vásárközpont, április 13.


Az ország legnagyobb tavaszi techno eseménye 2019-ben is leteszi a névjegyét a stílus rajongóinak eseménynaptárába és a Hyperspace a már szokásos tavaszközepi időpontban – ezúttal április 13-án – jó adag világszínvonalú fellépővel fűszerezve, ismét megrezgeti a Hungexpo falait! Az évente egy alkalommal jelentkező techno eseménynek idén is a budapesti Hungexpo biztosítja a helyszínt két arénával. Világszinten is az egyik leghosszabb ideje tartó (22 év) techno rendezvénysorozaton 2019-ben is a leghitelesebb és legnépszerűbb nemzetközi és hazai techno előadókkal találkozhatunk, az elmúlt években már megszokott csúcskategóriás fény- és hangtechnikával karöltve.

Sakura Ünnep a Füvészkertben - Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, április 13-14.


Az ELTE Füvészkertben több éves hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.


37. Magyar Sajtófotó Kiállítás - Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, április 5. - május 19.


Ez a kiállítás olyan, mint egy hiteles képes krónika. Manapság, amikor képek és hírek millióinak útvesztőiben próbálunk meg tájékozódni, iránytűt ad nekünk, autentikus képet kapunk az elmúlt esztendő eseményeiről. A 37. alkalommal kiírt Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött több ezer kép közül kiválasztott alkotások a legjobb magyar dokumentarista hagyományok nyomán születtek. A pályázat tizennégy kategóriája biztosítja, hogy a politika, a kultúra, a mindennapi élet és a sport legfontosabb pillanatai egyként helyet kapnak a tárlaton. A magyar fotóriporterek közös munkája sokszínű és elgondolkodtató.

Bauhaus 100 - Program a mának - Ludwig Múzeum, április 10. - augusztus 25.

A Ludwig Múzeum kiállítása a nemzetközi Bauhaus-év megemlékező eseménysorozathoz kapcsolódik. A kiállítás tematikus fókuszcsoportokban (pl. színelmélet, ezotéria, vízió/utópia, tárgyformálás, fényművészet stb.) mutatja be a Bauhaus tevékenységét, amelyek köré nagyrészt kortárs alkotók munkái szerveznek eszme- és hatástörténeti ívet. A Program a mának kísérlet ennek az egyedülálló modernista utópiának az újraolvasására, visszatekintésre és kortárs nézőpontból történő felidézésére. A centenárium egyúttal alkalom arra is, hogy áttekintsük a műhely hatását a 20. századi és a jelenkori művészetre, a kultúra egészére. A Bauhaus koncepciója és programja, mondhatjuk szemlélete az elmúlt száz évben tovább élt, erőteljesen átalakult, igazodva a mindenkori korszakok igényeihez, és megújuló tartalommal megjelenik napjaink vizualitásában.
A kiállítás elsősorban nem a Bauhaus történetét kívánja bemutatni, hanem azokat a ma is jelenlévő jellegzetes művészeti pozíciókat; amelyekben felismerhető a Bauhaus szemléletének hatása. A képek és tárgyak, utalások segítségével felvillantott eszmék, munkák mellett közel harminc kortárs képzőművész kapcsolódó munkáiból látható válogatás.

 

BAUHAUS 100 “Absztrakt revü” - Magyar Nemzeti Múzeum, március 28. - július 28.

A modern művészet egyik bölcsőjének számító németországi főiskola alapításának 100. évfordulója alkalmából mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria Weininger Andor kiállítását. Az anyagot abból a 80 művet és több mint 80 vázlatot, tervet tartalmazó kollekcióból válogattuk, mely a művészről elnevezett Alapítvány adományaként Bajkay Éva kutatásai, kapcsolatai révén került a múzeumba.

 

A test diadala - Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet - Szépművészeti Múzeum, április 5. - június 30.

Magyarországon első alkalommal találkozhat Michelangelo remekműveivel a közönség a Szépművészeti Múzeum április 5-én, a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt kiállításán. A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat a reneszánsz mester és kortársai nyolcvan művét mutatja be. Michelangelo csaknem harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkezett a múzeumba. A budapesti kiállításon látható először az a rajz, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben s a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert rajzaként azonosítottak.

 

WAMP - Design szabadon - Erzsébet tér, április 14. 11-19h

Április 14-én nyitja tavaszi-nyári szezonját az Erzsébet téren Magyarország legnagyobb design vására a WAMP! A közel száz tervezővel nyitó eseményen szemlézhetünk a legújabb tavaszi kollekciókból, informálódhatunk a legfrissebb nyári trendekről közvetlenül a tervezőktől. Felfrissíthetjük ruhatárunkat, vagy meglephetjük magunkat egy apró tavaszi kiegészítővel, mindezt valóban szabadon, Budapest leghangulatosabb sétányán, a medence mellett, a napernyők árnyékában.