Hurrá, szombat!

Tekintsd meg aktuális programajánlónkat és válassz belőle bátran, ha színházba, koncertre vagy kiállításra mennél. Töltsétek aktívan a szombatot!

Gengszter nagyi

Online, június 26., 10.30h

A Gengszter nagyi főhősei egy unalmasnak látszó, a családja által elhanyagolt öregasszony és 11 éves unokája, az önbizalomhiánnyal küszködő Ben. Az előadás érzékenyen, rengeteg humorral szól nagymama és unokája különös barátságáról, és arról, hogy bár 11 és 78 évesnek lenni sem könnyű, sosem késő elkezdeni játszani.

Az Egyiptomi gyűjtemény remekművei

Szépművészeti Múzeum, június 26., 11h

A 60 perces tárlatvezetés az Ókori Egyiptom című kiállítás kiemelt műtárgyain keresztül mutata be az egyiptomi civilizáció művészetét, szimbólumrendszerét, hitvilágát. A program betekintést nyújt az ókori egyiptomiak első ránézésre évezredeken keresztül változatlannak tűnő, közelebbről megismerve azonban sokrétű és sokoldalú világába. 

Képregényterasz 2021

WestEnd Tetőkert, június 26., 11h

A Magyar Képregényszövetség és a Westend bevásárlóközpont idén június 26-án, szombaton, 11:00 és 18:00 között tartja Képregényterasz nevű rendezvényét. Az egynapos eseményen a vásár mellett az érdeklődők megismerhetik a 2020. és a 2021. évi Alfabéta-és Korcsmáros díjazottakat is.

Dinasztiák Bál

Fővárosi Nagycirkusz, június 26., 15h

A Dinasztiák a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. A június 4. és augusztus 22. között megtekinthető műsorban háromhetente különböző fellépőket és számokat láthat a közönség, összesen pedig több mint 100 kiváló hazai artista lép majd a porondra. Fellép többek között a Porond Ifjú Csillaga-díjas, Guinness-rekorder Richter Kevin és csoportja új deszkaszámával, a Weiss Jr. csoport fliegende produkciójával, a Donnert, Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot. 

Kolompos

Benczúr-kert, június 26., 16h

Gyermekekből választott, "felbajuszozott" öreg királyok, koronás, fiatal trónörökösök, pünkösdi királyfi, pünkösdi királykisasszony, baldachint tartó udvarhölgyekkel, koszorús lányokkal, májusfás vőfély, a királykisasszonyt kísérő pajzsos, fakardos, falovas, sisakos páncélos vitézek, királyságok, mese, ének, muzsikaszó, vidám táncmulatság.

Progressive Wonderland with Phaxe

Akvárium Klub, június 26., 16h

Folytatódik a daytime buli sorozat, ismét valami újat és csodálatosat belecsempészve a fellépők és a helyszín világába. Ezúttal az Iboga Records méltán elismert zenészét a dán Phaxe lesz a vendég egy új open air and indoor rendezvényhelyszín megnyitóján. Lágy dallamos nappali progressive zenéjével remélhetőleg elvarázsol benneteket.

Lick The Click! x LavaLava

A38, június 26., 16h

Ezen a héten a tetőterasz felavatásán a LavaLava rezidensei zenélnek. Így fent Tolo b2b Falcao szórakoztat, míg lent Isu, Crimson & Chrom.

Utazás időben, térben és láthatatlan hálózatokon át

Ludwig Múzeum, június 26., 17h

Az év leghosszabb éjszakáján interaktív programban vehetsz részt a Momentán Társulattal, meghallgathatod Beck Zoli zenész tárlatvezetését, megismerkedhetsz a MilleniArt fiatal zenészekből álló társasággal. Elhelyezheted személyes üzeneted egy közösen készülő Időkapszulában, bepillanthatsz a Ludwig kulisszái mögé, sőt Szabadpolcunkon ingyenesen elvihető kiadványok között is böngészhetsz Moholytól Banksy-ig.

Mefisztó

Átrium, június 26., 18h

Kortárs kabaré. Klaus Mann regénye nyomán, Mikó Csaba és Kukk Zsófia átdolgozása alapján Urbán András és a társulat. "Az interjúitokban ugattok a rendszer és a hatalom ellen. Az előadásaitok pedig ugyanazt a világot képviselik, ugyanannak a világnak a részei, amitől egyébként annyira szabadulnátok. A ti művészetetek ágyazott meg a politikának. A semmitmondó, megalázkodó művészet, ami nem akart és nem mert valamiről szólni."

Kortársak egy barokk zenekartól | MilleniArt Ensemble

Szimpla Kert, június 26., 18h

Menjetek el a Szimplába, igyatok meg egy sört és hallgassatok kortársakat egy repertoáron C. Ph. E. Bachhal.

Bartók-maraton_Az éjszaka zenéje

Bartók Emlékház, Online , június 26., 18h

A félórás koncertek között Mácsai Pál olvas fel Bartók Béla leveleiből. Közreműködik: Dani Imre, Kovács Gergely, Mácsai Pál, Osztrosits Eszter, Osztrosits Éva, Várallyai Simon, Sárik Péter trió. A helyszíni részvétel mellett az élő közvetítések továbbra is díjtalanul elérhetőek Bartók Emlékház Facebook csatornáján és később, szerkesztett változatban visszanézhetőek ház a Youtube csatornáján.

Figaro3

Eiffel Műhelyház , június 26., 19h

Három zeneszerző három operája egy estén – ebből kerekedik ki a Figaro3 című előadás. Beaumarchais Figaro-trilógiája Rossini és Mozart jól ismert operáján kívül a ritkán hallható zeneszerzőt, Darius Milhaud-t is megihlette. A produkcióban Dömötör András és Litkai Gergely sajátos feldolgozása látható, mely a drámatrilógiából Rosina és Almaviva történetét teszi meg középpontjául. 

ÁdámÉva

Nemzeti Táncszínház , június 26., 19h

Eredetünkben egyek voltunk, a teremtett világban egységre vágyik mindenki. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában - az írott történelem eseményein keresztül.

Márai városai – „Úgy éreztem magam, mint valami nagy utazó.”

Várkert Bazár , június 26., 19h

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

Muzsikás koncert és Fonó táncház

Fonó Budai Zeneház , június 26., 19h

A több, mint 45 éve alakult Muzsikás együttes Magyarország egyik zenei nagykövete. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust. Az est folyamán vendégük Kacsó Hanga énekesnő lép velük színpadra. A koncertet követően Samu Zoltán és Zenekara muzsikál TÁNCHÁZAT a Pajtában.

Európa Kiadó, vendég: Soharóza

Városmajori Szabadtéri Színpad , június 26., 19h

Különleges hangzás és egyedülálló élmény! Rendhagyó koncert várja a nézőket június utolsó hétvégéjén a Városmajori Szabadtéri Színpadon: a nyolcvanas évek elején alakult, korszakonként más és más felállásban zenélő Európa Kiadó együtteshez – néhány dal erejéig – a formabontó produkcióiról elhíresült Soharóza kórus csatlakozik.

Szörényi 75

Online , június 26., 19.30h

A Müpa-beli születésnapi műsor első részében elhangzik az Elég volt! című kóruskantáta, amely Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye alapján készült, valamint oratóriuma, a Rákos Sándor és Komoróczy Géza fordításában sumer-akkád eposzok felhasználásával született „Fénylő ölednek édes örömében...” - Innin és Dumuzi. A műsor második részében Szörényi Levente kortársai, „a nagy generáció” tagjai - az ünnepelt mellett Bródy János és Szörényi Szabolcs - állnak színpadra.

Burján Orsi-Alvaro Ruiz-Mester Dániel Trio

IF Cafe , június 26., 19.30h

Hollandiában találkoztak, most újra Budapesten játszanak együtt izgalmas latinos-pálinkálmodott jazzt: Burján Orsi (ének), Alvaro Rovira Ruiz (gitár), Mester Dániel (fúvós hangszerek).

100 Tagú Cigányzenekar Jubileumi Nagykoncert

Budai Szabadtéri Színház Csillebérc , június 26., 19.30h

A 100 Tagú Cigányzenekar 2014. március 18-án, „A zenekar világhír művészi és hagyományőrző gyakorlata” néven került be a Hungarikumok Gyűjteményébe, ezáltal mostantól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára. E nagyszerű és kiemelten magas művészi értéket képviselő zenekar 35 éves jubileumi koncertjét a Budai Szabadtéri Színházban tartja meg. Az est sztárvendége Bangó Margit.

Balance: for we know in part – BMC Records lemezbemutató

BMC - Opus Jazz Club , június 26., 20h

Ávéd János a Balance trió tavaly megjelent lemezével a hallgatás minőségére helyezi a hangsúlyt. Nemcsak a szó zenei értelmében: a zenekarvezető-szaxofonos egész emberi-művészi alapállását belefoglalta ezekbe a kompozíciókba, amik így jóval túlmutatnak a kotta által elkerített zenei területeken. Ezen az estén először lesz hallható élőben a teljes lemezanyag.

TáncszínázON - GG Tánc Eger: SISI

Online , június 26., 20.30h

A Sisi életéről szóló romantikus regények és filmek után a GG Tánc Eger vezetője, Topolánszky Tamás állítja táncszínpadra a szerencsés csillagzat alatt született ifjú hercegnő, a kezdetben felhőtlenül boldog császárné és magyar királyné, szabadságra vágyó, mégis béklyóban vergődő, gondokkal terhelt, majd a Genfi tó partján váratlanul tragédiába torkolló.

Múzeumok Éjszakája 2021

Több helyszínen, június 26., egész nap

Június 26-án rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az újranyitás utáni első országos jelentőségű kulturális eseményre eddig csaknem 250 intézmény regisztrált, így egy év kihagyás után a látogatók az éjszakai programok során ismét birtokba vehetik a múzeumokat.