Igen, hétvégén megérkezik a tavasz, virágozzék minden program!

Köszöntsük a megújulás évszakát csupa jó programmal! Összegyűjtöttünk belőlük egy csokorral.

Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle - Corvin mozi, február 26-29.

 

 

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával 2020. február 26-29. között a Corvin moziban rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét. A Magyar Filmdíjra nominált alkotások mellett kísérő programként idén először népszerű magyar on-line csatornák alkotásaiból készült válogatást is megnézhet majd a közönség. Immár nyilvános, hogy Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészek és Szabó István rendező az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlén, 2020. február 28-án a Pesti Vigadóban kerül majd sor.

 


10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál - Francia Intézet, Uránia Nemzeti Filmszínház, Art+ Cinema, február 26. - március 7.

 

Az idei év legjobb francia nyelvű filmjeit láthatja a magyar közönség a Budapesti Francia Intézet és a frankofón országok képviseleteinek szervezésében. Budapesten február 26. és március 7. között 3 helyszínen, egész márciusban Budapesten és országszerte 15 városban lesz látogatható.

 


Budapest Táncfesztivál 2020 - Nemzeti Táncszínház, Müpa, február 27. - március 11.

 

Egyedülálló magyarországi bemutatókkal, külföldi és hazai sztárokkal, formabontó előadásokkal készül Közép-Európa egyik legnagyobb tánceseménye, a Budapest Táncfesztivál. Február közepétől két hétig a táncvilág reflektora Budapestre irányul. Huszadik alkalommal rendezik meg a korábban Táncfórum néven ismert Budapest Táncfesztivált 2020. február 27. és március 11. között a Nemzeti Táncszínházban és a Müpában. A jubileumi alkalomra a kortárs táncvilág társulatai közül a francia táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, korunk egyik legünnepeltebb koreográfusát, Wayne McGregort és a New York City Ballet vezető táncosát, Daniel Ulbrichtet és napjaink leghíresebb táncosait hívták meg a szervezők. Franciaország, Nagy Britannia és New York legnevesebb táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok várják az érdeklődőket.

 


Budapest FotóFesztivál - Budapest, több helyszínen, február 28. - április 20.

 

 

A Budapest FotóFesztivál, a nagyközönség számára nyitott kiállítás sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit. A negyedik éve megrendezett Fesztivál 2020-ban is izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A fesztiválközpont idén a Hybridart Space számos fotográfiai programnak előadásoknak és portfolio reviewnak ad helyet, így 2020 tavaszán Budapest ismét izgalmas, pezsgő fotófővárossá válik. A Budapest Fotó Fesztivál a The Photo Europe Network /PHEN/ tagja, fővédnöke Budapest Főváros Önkormányzata humán főpolgármester-helyettese.

 


34. Szentendrei Tavaszi Fesztivál 2020 - Szentendre, március 1. - április 7.

 

Szentendre idei első fesztiválján beindul a tavaszi pezsgés a Dunakanyar kulturális fővárosában. A friss, színes kulturális eseménysor március 1. és április 7. között várja az érdeklődőket. Számos műfaj kiváló képviselőjével találkozhatnak ezekben a hetekben: színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, irodalmi est, táncelőadások szórakoztatják majd a közönséget. Az idei, 34. Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai a Vujicsics Tihamér Zeneiskola szaxofonkvartettjének tagjai. Velük április 4-én, a Tavaszi fuvallat című fúvóskoncerten találkozhatnak.

 


MOZART-NAP 2020 - Zeneakadémia, március 1. 11-22h

 

Március 1-jén, vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét. Kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el Mozart rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében.

 

Paolo Ventura: Velencei történetek | Automaton - Műcsarnok, február 29. - június 7.

 

 

Ventura Velencéje mindenki számára ismerős és mégis idegen. Az a benyomásunk, hogy talán csak a képzeletben létezett, pedig minden eleme annyira valóságos. Akárcsak maga a történelem, a közös múltunk. A különös, nyomasztó, félelmetes emlékekről gyakran szeretnénk azt hinni, csak rémálmokban léteznek. Hogy a múltat elszenvedők talán csak egy álomszerű bábszínház kicsiny figurái voltak, nem pedig hús-vér emberek.

 


Konyhakiállítás 2020 - Papp László Budapest Sportaréna, február 28. - március 1.

 

 

Mitől lesz a ház lelke, a konyha, a lehető legmodernebb, legtrendibb, legpraktikusabb és legszebb? Mik az újdonságok, a legújabb gasztronómiai trendek? Kiderül február 28 – március 1. között a Budapest Sportarénában! A Konyhakiállításon lenyűgöző újdonságok, izgalmas kellékek és eszközök, csodás bútorok, tengernyi élmény és feledhetetlen gasztropillanatok várnak! Ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, rajongsz a gasztronómiáért, fontos számodra a konyhád és a benne eltöltött idő minősége, vagy csupán érdekelnek a legmodernebb konyhai megoldások, itt helyed!

 


43. Utazás Kiállítás - Hungexpo Budapesti Vásárközpont, február 28. - március 1.

 

Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléje immáron 43. alkalommal várja a szakembereket és az utazás szerelmeseit a fővárosban. A Szlovák Tu-risztikai Képviselet egy 120 négyzetméteres standdal vesz részt az idei budapesti Utazás Kiállításon, de további 15 társkiállítóval is találkozhatunk a helyszínen.

 

Bodies 2.0 - Bálna, február 26. - május 31.

 

 

A BODIES 2.0 – A bennünk rejlő univerzum az eddigi kiállításoktól eltérve, más megközelítésből, testeken keresztül mutatja meg a látogatóknak, hogy mennyire bonyolult és tökéletes az emberi szervezet. A kiállítás részletesen feltárja testünk felépítését és egyediségének lenyűgöző nagyszerűségét.

 

Mentes Feszt - A glutén-, laktóz- és cukormentes, egészségtudatos termékek és szolgáltatások fesztiválja - ELTE Lágymányosi Campusa, február 29. - március 1.

 

 

2020-ban is megrendezésre kerül Magyarország egyetlen Mentes Fesztiválja. Egy olyan könnyed 2 napos, színes de egyben szakmai fesztivál életre hívása volt a cél, ahol minden EGÉSZSÉGTUDATOS ember megtalálhatja a számára legideálisabb étrendet. Két szinten, több mint 1000 nm-en vonultatják fel a "mentes" irányzatok legnevesebb szereplőit. Amivel készülnek Nektek: kiállítás, szakmai előadások, kispiac, gasztro udvar és megannyi érdekesség. A részletes program és tájékoztató HAMAROSAN érkezik, addig is nézegessétek a tavalyi rendezvényt!

 

Szimpla Fashion Pop-Up - Szimpla Kert, február 29. 12h

 

 

Képzelj el egy olyan rendezvény sorozatot, ahol mindig friss, mindig új, mindig más fashion témákat dolgozunk fel. Ahol konkrét cél, hogy tágabb körben ismertebbek legyenek a magyar tervezők nem csak itthon, de más országokban is. Reméljük feltűnő az az elhivatottságunk, és vállalt kötelezettségünk a minőség és egyedi stílus felé, amit képviselünk. Palettánk széleskörű, ami nem csak a ruhákat és táskákat, de ékszerek, kozmetikumok, festmények, bemutatását is jelenti. Gyere el, és adj magadnak egy lehetőséget a beleszeretésre, a saját stílusodhoz illeszkedésre, a kiteljesülésre, mert nem a divat határoz meg Téged, hanem eszközt ad a kezedbe, amivel képviselhet, kiemelhet Téged minden pillanatban, kedvben, életszakaszban.

 

Szecesszió és divat – városnéző séta - Belvárosi (Pesti) ferences templom, február 29. 10h

 

Gyülekezés és indulás/Végállomás, kiszállás: 1053 Budapest, Ferenciek tere 9., a Belvárosi Ferences-templom előtt. 

 

VÁRkert Mozi - Van Gogh - Búzamezők és borús égbolt között - Várkert Bazár, február 29. 18h

 

Ebben a művészeti ismeretterjesztő filmben Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején.

 

Szimplakerti Háztáji Piac - Szimpla Kert, március 1. 9h

 

 

A Szimplakerti Háztáji Piac eddigi működése alatt már szinte fogalommá vált. A piac és heti 30-40 termelője minden vasárnap 1500-2000 vásárlót vonz. Mindenki, aki a piacon árul, valódi termelő, aki a saját termelésű, előállítású finomságait kínálja hétről hétre. A termelőket szigorú szabályrendszer alapján, hosszú távra választják, ügyelve arra, hogy minél szélesebb termékskála jelenhessen meg. Kapható is sokféle sajt, méz, lekvár, szörp, zöldség-gyümölcs, valamint hústermékek, mangalica- és vadhús, frissen szedett és szárított gombák és szarvasgomba-különlegességek, fűszerek, szendvicskrémek - a közös bennük, hogy minden vegyszermentesen, közelről, termelőktől kerül a piacra, majd a kosarakba.

 

Esküvő Kiállítás - Millenáris, március 1. 10h

 

A tavasz legnagyobb esküvő kiállítása csak arra vár, hogy felfedezzék. Ötletek, inspirációk és megbízható, profi szolgáltatók várnak minden érdeklődőt.

 

 

MOZART-NAP 2020 - Zeneakadémia, március 1. 11-22h

 

Március 1-jén, vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét. Kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el Mozart rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében.

 

Esterházy Péter: Oratorium Balbulum - BMC Koncertterem, március 1. 17h; 20h

 

Élő hangoskönyv-felvétel Mácsai Pállal.