Jövő hétfőn kezdődik az első Magyar Filmhét

  • Vízer Balázs / PORT.hu

Nyilvános a filmhét programja, csütörtökön pedig már indul is a jegyelővétel arra, amit régen Filmszemlének hívtak. Kérdés: az utód is olyan sikeres lesz-e, mint az előd?

2014. október 13-19. között rendezik meg az első Magyar Filmhetet, melynek keretében az elmúlt 3 év filmtermésével, 332 benevezett alkotással ismerkedhet meg a szakma és a nagyközönség a Cinema City MOM Park moziban. A rendezvény az Oscar-díjas Kertész Mihály Jászai Mari főszereplésével 100 éve forgatott filmje, A tolonc ősbemutatójával kezdődik a MÜPÁ-ban. 12.620 percnyi magyar film, azaz 332 alkotás - köztük 105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 62 animáció, 36 ismeretterjesztő film, 26 egész estés játékfilm és 16 TV játékfilm – pereg majd október 13-19. között a Cinema City MOM Park mozi 6 termében párhuzamosan. A játékfilmek között olyan nemzetközi fesztiválsikerek szerepelnek, mint a Fehér Isten, az Aglaja,  A nagy füzet, az Isteni műszak vagy a Viharsarok, de a közelmúlt kiemelkedő sikereit, a százezres hazai nézőszámot túllépő Megdönteni Hajnal Tímeát, és az eddig több mint százötvenezer nézőt vonzó Coming Out című vígjátékokat is újra moziban nézheti meg a nagyközönség.

Több játékfilm premierje – köztük Török Ferenc új munkája, a Senki szigete című szuperromantikus komédia világpremierje - a Filmhéten lesz. Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című magyar-szerb koprodukcióban készült drámájának, továbbá N. Forgács Gábor legutóbbi filmje, a Kéri Kitty és Rudolf Péter főszereplésével készült Pillangók magyarországi premierjére is a Filmhéten kerül sor. A Németországban alkotó Kincses Réka első játékfilmje, a Szex, szülőföld és más kellemetlenségek szintén a Filmhéten lesz először látható Magyarországon. Reisz Gábor, az idei Cinefesten díjat nyert VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotása pedig itt mutatkozik be először a fővárosi nézőknek.

A www.filmhet.hu internetes oldalon a már látható a teljes program, a vetítésekre pedig október 9-étől elővételben már válthatóak jegyek 610 Ft-os egységáron a Cinema City MOM Park jegypénztáraiban és a www.cinemacity.hu honlapon.