Keddi miegymás

Keddeskedjetek a PORT-tal! Kiválogattuk a legjavát. Nektek csak el kell döntenetek, hogy mit szeretnétek: koncert, színház, mozi, költészet, múzeum? Valami biztosan megtetszik ma is.

Art Deco Budapest - Plakátok, tárgyak, terek (1925-1938)

Magyar Nemzeti Galéria, április 12-től

A tárlat a testtől, majd az otthon terétől, a privát térben fogyasztott élvezeti cikkektől indul, ezután bejárja a nagyváros, Budapest életének tereit, a féktelen szórakozás, a jazz, a revük, a mulatók világát. Végül eljutunk a hivatalos reprezentációig, addig a pontig, amikor ezt a jellegzetes vizuális világot az állami szféra is elkezdi használni. Itt már elvész az art deco mondén, könnyed és erotikus, léha jellege, megmerevedik, monumentálissá válik.

 

Tavaszi témahét a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen), április 12., 10:00

Hangolódj a húsvétra az április 12. és 16. közötti tavaszi témahéten a Skanzenben. A szentendrei Skanzen 5 tájegységében, 16 programmal, böjti ételekkel, és mindennap másik bringatúrával készül, hogy minél alaposabban bemutathassa az ünnephez kötődő szokásokat és hagyományokat.

 

Mama, nézd!

Magyar Nemzeti Galéria, április 12., 10:30

Játékos tárlatvezetésekre hívják azokat a kismamákat és kispapákat, akik egyévesnél kisebb babájukkal szeretnék élvezni a művészet nyújtotta örömöket. A havi rendszerességgel megrendezett programsorozatra előzetes jelentkezés nem szükséges, bármikor be lehet kapcsolódni.

 

Madách program | Kiképzésre jelentkezz!

Magyar Nemzeti Múzeum, április 12., 16:00

Biztosan mindenki gondolt már arra egy kiállításba belépve, hogy bárcsak meg lehetne érinteni, ki lehetne próbálni a tárgyakat. Most azt mondjuk, hogy lehet! Na, persze csak óvatosan. A Madách Színház művésze, Sánta László, A tizenötödik című musicalben honvédet alakít, akinek az élete bizony sok olyan részlettel volt tele, amiről a tankönyvekben nem esik szó. Tartsanak velünk a Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésén, és Önök is megtudhatják a titkokat, történelemről és színházról egyaránt!

 

Hegedűs a háztetőn

Budapesti Operettszínház, április 12., 17:00

A helyszín a 20. századi Anatevka, egy zsidók és oroszok lakta falu, ahol a közösségéletét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él Tevje, a tejesemberfeleségével, Golde-val, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett, szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja.

 

Jó lesz a bólesz - Kötetbemutató

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea, április 12., 17:00

Sóletet és flódnit mindenki evett már, de aki nem a zsidó kulturális hagyományba született bele, annak a tudománya itt körülbelül meg is áll. Körner András Amerikában élő magyar építészt kezdetben a dédmamája receptes füzete sarkallta elmélyültebb kutatásra, amiből több cikk és kötet, sőt most kiállítás is született.

 

WOM Hu Talk: Join Forces

ISON, április 12., 18:00

Kerekasztal beszélgetés a WOM Hu alapítóinak, a Sister's Voice Music közösség tagjainak és a Lányok a Popszakmában csoport tagjainak közreműködésével
A zeneipar különböző szubkultúráinak női szereplői ülnek majd össze ezen az estén, hogy megosszák és kicseréljék egymással tapasztalataikat és persze, Veletek is!

 

Mű szerző nélkül - ARTmozi.galéria

Hegyvidék Galéria, április 12., 18:00

A művészi útkeresés, a meghasonlás, a siker visszásságait bemutató és a 20. századi történelem monumentális tablóját képező film az egyik legnevesebb kortárs festő, Gerhard Richter életén alapul.

 

Honderű

Pesti Színház, április 12., 19:00

„A ke­resz­tény kö­zép­osz­tály leg­jobb­ja­i­ról írtam meg a Hon­de­rűt, és na­gyon sze­re­tem. Jó volt ár­nyal­tan és pon­to­san fo­gal­ma­zó sze­rep­lők lel­ké­ből meg­szó­lal­ni az ál­ta­lá­nos szel­le­mi rom­lás­ban, jó volt el­időz­ni e bölcs és ta­pasz­talt em­be­rek kö­zött.”

 

Nyolc nő

Játékszín, április 12., 19:00

Furmányos kis komédia a „Nyolc nő". Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló
hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a legidősebb lány hazatérését várja. A békés idillt hatalmas sikoly töri meg. Marcelt, a ház urát holtan találják szobájában, késsel a hátában.

 

„Virág a végtelenben”- Költészetnapi est Hervay Gizellát ünnepelve

Várkert Bazár, április 12., 19:00

Április 12-én, a költészet napjához kapcsolódóan a Várkert Irodalom sorozat az erdélyi magyar irodalom jelesei, kiemelten Hervay Gizella életműve előtt tiszteleg. Hervay Gizella (1934-1982) erdélyi költő, író és műfordító a Forrás első nemzedékével lépett színre.

 

Sirály

Vígszínház, április 12., 19:00

Igazi remekmű, szabálytalan komédia, amelyet az író legszemélyesebb vallomásának tartanak, hiszen a darabba az önéletrajzi elemeken kívül néhány közeli ismerősének sorsát is beleszőtte, és mellé – ahogy megjegyzi – öt pud szerelmet is beleírt. Az sok vagy kevés? – kérdezhetnénk. Több mint 80 kg... Van aki számára elviselhetlenül sok, másoknak a többszöröse is kevés lenne ahhoz, hogy kimozduljon a saját világából...

 

Rozsdatemető 2.0

Katona József Színház, április 12., 19:00

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól az ötvenes évek végéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, '56... és közben a család tagjai élik az életüket: házasodnak, gyerekeik lesznek, azok szerelmesek lesznek, és nekik is lesznek gyerekeik... A mindenkori gyerekek történetét a történelem nagy eseményei, a szülők bűnei, a szűkös lehetőségek határozzák meg.

 

Recirquel: IMA

MÜPA Sátor, április 12., 19.00, 20:30

A Recirquelt - mely mára a világ egyik vezető újcirkusztársulatává nőtte ki magát - 2012-ben alapította Vági Bence rendező-koreográfus. Az újcirkusz, a tánc és a színház formanyelvét ötvöző előadásaikkal mind a magyar, mind a nemzetközi közönséget lenyűgözték. A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény elrepíti a nézőt a földi lét fizikai valóságából.

 

Valami csaj(ok)

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, április 12., 19:00

Egy középkorú férfi nősülni készül s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi) de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén.

 

A fajok eredete

Szkéné Színház, április 12., 19:00

Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkozunk, mely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel. Az emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem, röpke néhány milliárd év elteltével, létrejön a Szellem, és közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.

 

MAO - Legendás Albumok 

BMC - Opus Jazz Club, április 12., 20:00

A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai tanulmányozzák és belsővé teszik az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva.

 

CigányKeddV - Romano Drom

Turbina Kulturális Központ (Nagyterem), április 12., 20:00

A Romano Drom 2019-ben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, jubileumi albuma a Riverboat Records (World Music Network) gondozásában jelent meg világszerte. A Romano Drom az egyik legismertebb kelet-közép európai cigányzenekar, 1998-as alapítása óta a világzenei szcéna állandó szereplője. Koncertjeik minden alkalommal jó kedvre és táncra sarkallják a közönséget.