Keresztapa 33 és 1/3

George Clooney és Brad Pitt az Ocean's Thirteen - A játszma folytatódikban végérvényesen elhülyültek.

Clooney ráérzett arra, hogy a nézőknek bejön, ha menő öltöny+selyemingben, luxuskörnyezetben, mosolyogva, újra és újra stílusosan kirabolják Brad Pitt-tel a kaszinókat. És kellőképpen hülyét csinálnak magukból. Pitt a filmben orális fixációját még mindig folyamatosan evéssel elégíti ki, Clooney pedig Bruce Willis után a dialógkor másik áldozataként a kábel elvágásával akarja tönkretenni a mesterséges intelligenciával rendelkező védelmi rendszert.

A kaszinórablás ötletéből még Ocean bandája sem tudott harmadszorra újat kihozni, viszont Al Pacino elvállalta a gonosz kaszinótulajdonos szerepét, amit azokból a klisékből épített fel, amiket a Keresztapa és Az ördög ügyvédje között felszedett. Plusz vörösre festették a haját.

Soderbergh-ék úgy írják a forgatókönyvet, mint Jancsó Miklós: na nem a hosszú svenkes régi Jancsó-filmekre gondolok, hanem az újakra. Van egy váz, a többit a forgatáson megoldották a színészek. A cselekmény elakadásakor előrántottak egy korábban fontos szereplőt, így került képbe az első két részben szétszívatott Terry Benedict (Andy Garcia) pár jelenet erejéig. Nála már csak Vincent Cassel felbukkanása lett értelmetlenebb, akinek összes jelenetét leírjuk ide: egyszer elbújik az újság mögött, majd feltűnik egy boltban, végül egy gyors rablás után bázisugrást hajt végre.

Az előző részekben kifejezetten jó Catherine-Zeta Jones és Julia Roberts úgy gondolta, hogy nem folytatja a sorozatot, helyettük Al Pacinóval már 1989-ben A szerelem tengerében is együtt futó, ötvenhárom éves Ellen Barkint igazolták le a produkcióhoz, akit ugyan cikiznek a korával a filmben, de még mindig bejön nekünk.

A rengeteg belső poén közül a legerősebb a Keresztapára való utalássorozat: Michael Corleone a kubai elnöktől kap aranyszínű telefont, most egy mobilt a Samsungtól, Reuben az ágyában úgy beszél mint az öreg Corleone, Clooney-Pacino egyik dialógusa az első Keresztapában található meg. A teljesen öncélú poénkodásba és elhülyülésbe amellett, hogy Matt Damon hatalmas műorrot vesz fel, Clooney Thomas Magnumnak öltözik Brad Pitt a Tizenkét majomból ismerős hippinek álcázza magát. Sőt azon is jót nevetnek, hogy Mexikóban az ő segédletükkel sztrájk tör ki, mert 200 munkás 36 ezer dollárt követel. Az 7 millió dollár, kifizetjük, mondja Ocean. De összesen ennyi, replikázik Rusty, és már töltik is a csekket. Ha valaki ennél többet várt, az valamit nagyon félreértett az eddigi részekből.