Középszerda

Megtartottuk a szerdai szokásokat, keményen kezdjük trenírozni az agyat, aztán a zene segítségével mozgásba hozzuk a testet is. A mai kép a második fázist reprezentálja, izmos ésszel ropják már a táncot furcsa fiataljaink. Zenei csemegékből különösen jól áll a mai nap, szerintem hallgassátok őket szeretettel!

#SZELLEMÓRIÁSOKVÁRA

Budapest I. kerület, szeptember 29., 8:00

A Budavári Önkormányzat egyedi adottságú kulturális intézményeiben korszakos zsenik művészetét idézi fel, miközben a helyiek hangját is segít meghallani. Tandori és Esterházy, Dante és Haydn összesűrítve, hálózatba kötve, kifordítva és új kontextusba helyezve. Észak-Amerikából érkező muzsikusok zenéje és a kerület lakosainak történetei egyaránt először hangzanak el a fesztiválon.

Kalandozás a csillagos égbolton

Planetárium - Zsolnay Kulturális Negyed, szeptember 29., 15:00

A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

A zene fizikája

Csodák Palotája, szeptember 29., 17:00

A hangok birodalma ősidők óta bűvölik az embereket. Ezzel a bemutatóval a rezgések birodalmába kalauzoljuk a látogatót, ahol izgalmasan mutatjuk be a körülöttünk lévő világ hangjait rezgéseit egy egyszerű szívószáltól a lángokban megjelenő hullámmintákig.

Jancsó 100 – A Mester és barátai

FUGA, szeptember 29., 17:00

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója. Vágvölgyi B. András beszélget napjaink meghatározó filmeseivel. Meghívott művészek: Bereményi Géza, Csillag Ádám, Enyedi Ildikó, Fazekas Csaba, Fekete Ibolya, Gothár Péter, Gödrös Frigyes, Groó Diana, Gulyás Gyula, Gulyás János, Hajdu Szabolcs, Hanák Gábor, Janisch Attila, Mundruczó Kornél, Pálfi György, Ragályi Elemér, Sára Júlia, Sopsits Árpád, Szász János, Tarr Béla, Can Togay, Török Ferenc

Instant-Fogas Szerda

Instant-Fogasház, szeptember 29., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Budapest egyesítése: érvek és ellenérvek

KMO Művelődési Központ, szeptember 29., 18:00

Folytatódik az előadás-sorozat a magyar történelemkönyvekből kimaradt érdekes sztorikról, eddig nem ismert színes elbeszélésekkel Katona Csaba történész tolmácsolásában.

Bemutatkozik a Hajógyár!

A38 Hajó, Online, szeptember 29., 18:00

Bemutatkozik a Hajógyár, a magyar popkultúra új otthona! Ismerjétek meg testközelből a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei, popkulturális csatornáját, ahol a már ismert előadóktól egészen a legfrissebb tehetségekig mutatják be a kortárs magyar kultúra színe-javát.

Fonó Szerda: Visai táncok

Fonó Budai Zeneház, szeptember 29., 19:00

Fonó Szerda táncalkalmainkra olyan kezdő és haladó táncosakat várnak, akik tánctanfolyam keretében szívesen elmélyítenék ismereteiket egy-egy tájegység táncát illetően. Az élőzenés tanítás kezdő és haladó csoportban párhuzamosan folyik, majd egy közös énektanulással és össztánccal zárul. Várnak minden érdeklődőt párral vagy pár nélkül!

Tribali // Zűrös Banda

Kobuci Kert, szeptember 29., 19:00

A TRIBALI máltai világzenéje hagyományos szitár, didgeridoo, murchunga (doromb) és harmonika hangzásokból, erős ütőszekcióval megtámogatva, és elektronikus alapokat is felhasználva épül fel. A Zűrös Banda zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - román, magyar, makedón, cigány, szerb - mellett a jazz és a modern tánczenék az elsőrangú muzsikusok révén kapaszkodnak össze. 

Baráti Kristóf, Várdai István és Fejérvári Zoltán

Zeneakadémia (Nagyterem), szeptember 29., 19:30

Sosztakovics utolsó szimfóniáját a korábbiakhoz képest kisebb apparátusra hangszerelte, ugyanakkor a karcsúbb, mozgékonyabb karakterű anyagok profiljához méretezett együtteshez népes ütőhangszeres csoportot társított. E sajátos hangkép játssza a kulcsszerepet a mű eseménytörténetében és alapvető jelentőségűvé válik a darab enigmatikus zárógesztusában.

Zsigmond Róbert és az Egri Squared

IF Cafe, szeptember 29., 19:30

Violonology Series: a két Egri János alkotta duó hegedűs szólistát és dobost hív muzsikálni az iFbe. A jazzben ritkábban hallható hegedű inspirálja a sorozatot. Ezúttal Zsigmond Róbert a külföldön is sok sikert elért hegedűs és Richter Ambrus (Az Év Fiatal Jazz Zenésze) dobos lesz a vendég. Apa és fia a zongorán és a bőgőn.

Little Caesar (US) koncert Budapesten!

Instant-Fogasház, szeptember 29., 19:30

A Cudi Purci Booking bemutat! Először Magyarországon a legendás hard-rock zenekar, Little Caesar koncert Budapesten! Vendég az Asphalt Horsemen.

Mitiszika - moldvai táncház a Hunniában

Hunnia Art Bisztró, szeptember 29., 20:00

A táncház zenészek fiatal generációját képviselő zenészek lendületes, csípős, autentikus táncházukban moldvai csángó népzenét játszik, megfűszerezve más balkáni népek dallamaival.

Polska Jazz | Błoto (PL)

BMC - Opus Jazz Club, szeptember 29., 20:00

Wuja HZG (basszusgitár, ütőhangszerek), Latarnik (zongora, szintetizátorok, ütőhangszerek), OlafSaxx (tenor-, szoprán- és baritonszaxofon; ütőhangszerek), Cancer G (dob). Brutális hiphop groove-ok, laza utalások a ’90-es évek hangzásvilágára – megalkuvást nem ismerő zene, aminek ereje a dobban és basszusban rejlik.

Pótkulcs, szeptember 29., 20:00

Ha végre élő zenével szeretnéd körülvenni magad és be is szállnál: 15 perc lehetőséget kap mindenki. Mikrofont, vonalbemenetet és igény szerint egy akusztikus gitárt illetve elektromos zongorát a szervező biztosít.

Nem én vagyok ✸ Bárdos Deák Ági & Darvas Kristóf duó

Gödör, szeptember 29., 20:00

A duó története az Ági’50 alkalmából Bardo címen kiadott lemez megjelenéséig nyúlik vissza. A 2006-ban bemutatott Bardo Cd számai, melyeket többféle felállásban játszott el Bárdos Deák Ág azóta, részét képezi hazai underground válogatás-blokkuknak, fókuszban a Kontroll Csoport dalaival. A repertoár újabban kiegészült egy kortárs zenei különlegességgel, Wéber Kristóf Borbély Szilárd verseire komponált műveivel, amiket Darvas Kristóf feldolgozásában adnak elő.

Dorota, Decolonize Your Mind Society: Urban Rites

Trafó, szeptember 29., 20:00

Rituális-pszichedelikus transz-zenék a magyar underground szcéna két legformabontóbb zenekarától: a Dorota a tavalyi év legjobb lemezei közé sorolt anyagát, a Solar The Monk-ot kiterjesztett felállásban fejtegeti tovább, míg a különleges hangolásokkal és hangzásokkal operáló Decolonize Your Mind Society az októberben megjelenő lemezük felemelő világával teszi felejthetetlenné ezt a minden szempontból tudat-átalakító estét.

Budapest Jazz Club, szeptember 29., 22:00

A jazzrajongó közönség kívánságának eleget téve nem csak a hét elején és végén, hanem a hét közepén is csatlakozhat a késő esti jam zenekarokhoz, aki szeretné megtapasztalni a szabad, közös örömzenélés élményét. A recept változatlan: a szerdai alap-formációkat is a legjobb zenészek alkotják.