Lenyúl, siklik, kerget, bumm

  • - ij - / PORT.hu

Ha a vidéki cirkuszokhoz hasonlóan a mozifilmeket is hangosbemondós autókkal hirdetnék, e film kapcsán bizonyára efféléket harsogna a kikiáltó: "Szédülletes autósüldözés Montreal szívében! Helikopterek a felhőkarcolók között-zött! Hattonnás kamion egy kilómétert gurul két keréken! Világbajnok gördesz-kások?" De ez nincs. Úgyhogy ebben az utcában most csak én ejtek néhány szót a "Sporttolvajok" című angol-francia-kanadai akciókrimiről, melynek rendezője nem más, mint a "Taxi" forgatókönyvírója, az autós-motoros filmüldözések híres szakértője, a francia Gérard Pirés.

Dübörgő zene, három fiú meg egy lány görkorcsolyával szeli keresztül kasul a vásznat. Tulajdonképpen repülésnek is nevezhetnénk amit csinálnak, autókon és lépcsőkön pattognak két levegőben úszás között. Épp bankrablásból jönnek, ezért az üldöző rendőrök a nyomukban. Nézőtéri adrenalin szint belőve, és még csak eztán jön az építő jellegű csapatszellem, meg a bámulatos szexjelenet.

A sporttolvajok persze nem sportot lopnak, hanem a lopásból űznek sportot. Tervük: öt nap alatt öt bankrablás, aztán Rióba költözés. A film során (ha jól számolok) három meglepetésekben bővelkedő akciójukat követhetjük figyelemmel, na és az azt követő szélsebes, lövöldözős üldözési jeleneteket. Talált, nem talált, kamion-cross és ejtőernyős trükk. Dolgukat cseppet sem könnyíti meg a velejéig gonosz rendőrfelügyelő meg egy extatikus lelkész bőrébe bújt, Elvis parókás bérgyilkos.

Szemrevételezve a legújabb akcióhős ideálmintát, Slim-et (Stephen Dorff), a csapat főnökét, azt mondhatnánk, hogy majdnem olyan sebességgel közlekedik, mint Batman, közel úgy hazudik szemrebbenés nélkül, mint a "Közönséges bűnözők"-ben Kevin Spacey, és hozzávetőleg rugalmasabb intelligencia James Bond-nál. Viszont olyan szenvtelenül őrült tekintete azért nincs neki, mint Brad Pitt-nek. Ezen szembetűnő hiányosság és a precíz dizájn-sárm miatt figuráját kissé egysíkúnak is mondhatnánk. Mindenesetre a "Sporttolvajok" lendületes száguldós-bankrablós film, a kevésbé véres, nézhető fajtából, mely bizonyára kedvelt mozija lesz az extrémsportok gyakran emlegetett ifjú csodálóinak.