Lesz valami jó Tom Hanks-film a héten?

A magyarok szeretik Tom Hankset, Tom Hanks pedig szereti a magyarokat, legalábbis ez derült ki, amikor nálunk forgatta a legújabb filmjét, az Inferno című Dan Brown-adaptációt. A Da Vinci-kód le is ment sokadszorra a hétvégén, de lássuk, mit csíphetnek el ezen a héten a tévében a későn kapcsoló Tom Hanks-rajongók.

Hétfő: Charlie Wilson háborúja

A címbéli Charlie Wilson egy valóságban is létező, demokrata párti szenátor volt, aki azzal írta bele magát a történelemkönyvekbe, hogy az afganisztáni háború idején, a CIA-val fű alatt megegyezve fegyverekkel és Stinger rakétákkal látta el az 1979-től 89-ig tartó afganisztáni háború idején a szovjetek ellen harcoló mudzsahedineket. 

Szóval Tom Hanks ezt az iszákos, drogos, nőcsábász szenátort alakítja, aki a szeretőjével (Julia Roberts) és egy ravasz CIA-hivatalnokkal (Philip Seymour Hoffman) kilobbozta a fegyveres támogatást, amit hivatalosan az Egyesült Államok nem tehetett volna meg (mit ahogy CIA-alkalmazott sem lobbizhat kongresszusi képviselőnél). A fekete humorú politikiai vígjátékot egyébként az az Aaron Sorkin írta, aki Oscar-díjat kapott a Social Network - A közösségi hálóért és Golden Globe-ot a Steve Jobsért.

Kedd: The Pacific - A hős alakulat

Tom Hanks a Ryan közlegény megmentése díjesője után mindig nagy örömmel dolgozott együtt Steven Spielberggel. Különösen akkor, ha a második világháború volt a téma. A 2001-es Az elit alakulat elkészítésében Hanks producerként vett részt (valamint ő rendezte a Keresztutak epizódot), így magától értődő volt, hogy a 2010-ben szintén az HBO-nál készülő, csak az európai hadszíntér helyett a csendes-óceáni térségre koncentráló The Pacific - A hős alakulat elkészítésében is részt vesz (bár itt már nem vállalt rendezést).

A 10 részes HBO sorozat John Basilone őrmester (Jon Seda) és a bajtársai útját követi végig a második világháború csendes-óceáni frontján. Itt a fiatal amerikai katonák a Békaugrás-hadművelet keretében végigharcolják a történelemkönyvekből ismert, összes japánok elleni ütközetét Guadalcanaltól Iwo Jimán át Okinawáig - és persze a végén sajnos nem minegyik főszereplő tér haza a családjához új életet kezdeni.

Szerda: A végtelen szerelmesei - Az Apolló-program

Tom Hanks nemcsak Spielberggel, de több olyan hollywoodi rendezővel is összebarátkozott többévtizedes pályafutása során, akik Spielberghez hasonló stílusban rendeznek. Robert Zemeckisszel a Forrest Gumpot és a Számkivetettet forgatta le, Ron Howarddal pedig a mai napig együtt dolgoznak a Dan Brown-adaptációkon. Már az 1995-ös Apollo 13 című űrdrámán is együtt dolgoztak, ami egy 1970-ben történt, valós tragédiát dolgozott fel: a NASA űrhajója egy robbanás miatt meghibásodott, és nem jutott le a Holdra, a háromfős legénységnek pedig minden másodpercben az életéért kellett harcolnia, mire vissza tudtak térni a Földre. Tom Hanks olyan lelkesedéssel kezdte tanulmányozni a NASA űrhajósainak mindennapi életét, hogy nemcsak meglátogatta az asztronauta James Lovellt, akit a filmben alakított, de napokat töltött űrhajóskiképzéssel, hogy igazi NASA-szimulátorokon próbálja ki, milyen a nulla gravitációban űrhajósként dolgozni.

A színész és Ron Howard annyi tudást halmoztak fel a forgatás alatt az Apollo űrhajókról, hogy úgy döntöttek, egy 12 részes tévésorozatban külön bemutatják az amerikai űrhajózás történetének aranykorát. Az 1998-ban debütáló dokusorzat narrátora és házigazdája természetesen Hanks lett, de a téma iránti rajongása miatt szövegíróként, rendezőként és producerként is részt vett a műsor elkészítésében.

Csütörtök: A tökéletlen trükk

Valószínűleg nem sokan vannak tisztában azzal, hogy Tom Hanks producerként is legalább olyan sikeres, mint színészként, és mindig szívesen adja a nevét az épp feltörekvő, de még nem annyira ismert kollégái produkcióihoz (ő és a felesége monda például Nia Vardalosnak, hogy csinálja meg filmnek az Amerikában élő görögökről szóló, vicces színdarabját - ebből lett a Bazi nagy görög lagzi). Ráadásul mután a fiából, Colin Hanksből is színész lett, az ő útját is egyengette egy kicsit: nemcsak producerként csatlakozott A tökéletlen trükk forgatásához, de a fia karakterének filmbéli apját is örömmel eljátszotta.

A film egy valaha híres bűvészről (John Malkovich) szól, aki ma már inkább csak egy levitézlet szemfényvesztő, akinek a trükkjein mindenki elalszik. Szegény Troy Gable, az ígéretes pálya előtt álló joghallgató (Tom Hanks fia, Colin Hanks) nem is tudja, milyen őrültségre vállalkozik, amikor úgy dönt, otthagyja az egyetemet, csak hogy a kiöregedett bűvész asszisztense lehessen. A fiúnak ráadásul nemcsak a különc mágus napi teendőit kell megszerveznie, de meg kell vívnia a maga harcát az apjával (Tom Hanks) is, aki mélységesen csalódott benne, amiért otthagyta a jogi pályát a bűnös showbiznisz kedvéért.

Péntek: Halálsoron

Valószínűleg nincs két olyan Stephen King-rajongó, akik meg tudnának egyezni abban, melyik a 10 legjobb filmes King-adaptáció. Abban viszont van egy hallgatólagos egyetértés, hogy a horror királyának regényeiből forgatott filmek közül pont azok a legjobbak, amiknek nem horror a műfaja, Frank Darabont rendezte és Tom Hanks benne a főszereplő. Vagyis A remény rabjai (ami örökös első helyen áll a világ 250 legjobb filmje listán az IMDb-n), valamint a Halálsoron.

A sztorit bizonyára minden Stephen King-rajongó ismeri: Tom Hanks börtönőrként szolgál a Cold Mountain fegyház siralomház E blokkjában, ahol a halálraítéltek végigmennek a halálsoron, vagyis a villamosszékhez vezető folyosón. Amikor azonban egy óriás termetű, fekete férfit érkezik új fogolyként a blokkba, akit két fehér gyermek meggyilkolásáért ítélte halálra, egycsapásra minden megváltozik... Megunhatatlan klasszikus!