Made in Hungária

Két kérdés fogalmazódhat meg a nézőben a film megtekintése előtt.

Az első, hogy van-e értelme a magyar filmnek olyan műfajjal kísérleteznie, amihez pénz kell, mégpedig sok pénz. A tömeges táncjelenetekhez, a korhangulatot megidéző ruhákhoz, tárgyakhoz, berendezésekhez. A másik kérdés, hogy vajon jó-e, ha valakiből még életében legendát akarnak csinálni.

A pénzügyi háttér hiányára vonatkozó előítélet a magyar musicallel szemben csak részben jogos (a film 450 millióból készült, amiből mindössze tíz millió volt az állami forrás), másfelől Fonyó Gergelyék tudták azt, amit Tímár Péter is tudott még a zseniális Csinibaba elkészítésekor. Nevezetesen, hogy az 50-es, 60-as évek Magyarországa - legalábbis külsőségekben - nem múlt el. Nálunk egyedülálló módon még golyónyomokat sem kell ütni a házfalakba, ha háborús filmet akarnak forgatni. Máshol elég csak az árakat átírni, vagy a televízió alakját megváltoztatni - az adás ugyanaz. Nincs hát nehéz dolga a közelmúltat megidéző filmnek. S úgy tűnik, azt is tudták, hogy ami igazából egy filmhez kell, az a lelkesedés és az átütő lendület. A Made in Hungáriáról süt, hogy e kettőből nem volt hiány.

A színpadon régóta sikerrel futó musical filmre vitele művészileg is sikeres. Nemcsak vizuálisan hozza a Csinibabában már megidézett kor minden tartozékát (ügyelve az apró részletekre a ruháktól a hétköznapi tárgyakig), de élettel és ötlettel teli a koreográfia is. Viccesek a párbeszédek, a poénok ülnek, ahogy átélhető a szerelmi szál is, vagy az Amerikából visszatoloncolt család szomorú beilleszkedési zavarai, azaz a kommunizmus fullasztó, fojtogató rendszere.

Kijár a tisztelet a szereposztásnak is. Scherer Péter hónaljig felhúzott nadrágban, barna nejloningben, kis bajusszal tökéletes pártfunkcionárius, épp a kellő mértékben buta, gusztustalan és nevetséges egyszerre, ahogy evickél, megfélemlít és nyal, mikor mit kell. Jók Miki szorongó szülei, Dunai Tamás és Vándor Éva, a kommunista vezetőt játszó Bereményi Géza, vagy a jampec szerepében a Mystery Gang nevű rockabillytrió frontembere, Egri Péter is. Ám aki egyedül is elvinné a filmet, az a Fenyő Miklóst játszó Szabó Kimmel Tamás. A vásznon a fiatal Tim Rothot idéző színésznek valódi kisugárzása van.