Március idusán

Ha már a Nemzeti dal nyomába eredtél, részt vettél kavalkádokon, túl vagy legalább egy forgatagon, pihenésképpen ülj be egy színházba, vagy hallgass meg egy koncertet! Így búcsúztasd a hosszú hétvégét!

X. Forradalmi Forgatag

Hadtörténeti Intézet és Múzeum, március 15., 09:00

Március 15-én a hagyományokhoz híven jön a X. Forradalmi Forgatag! Ezen a napon 9.00-től 17.00 óráig sokszínű programokkal várnak minden érdeklődőt, a belépés természetesen díjtalan!

 

„Rajta hát Vitézek, rajta magyarok!” - Március 15. a levéltárban

Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, március 15., 10:00

Az Bécsi kapu téri épületbe látogatók az érkezéskor egy sétálólapot vehetnek át, amelyen az épületben található hét állomáshoz kapcsolódó feladatokat végezhetnek el. A játék végén a feladatokat sikeresen teljesítő „kiskatonák” névre szóló menlevéllel térhetnek haza.

 

Március 15-i ünnepi gyermekprogramok

Várkert Bazár, március 15., 10:00

A Várkert Bazár rendezvénytermének aulájában március 15-én ingyenes programok várják a családokat. A Huszárakadémián négy nyalka huszár tartja a kiképzéseket a gyerekeknek. A Kézműves-foglalkozások mellett délelőtt a Fabula Bábszínház előadásában lesz látható a Vitéz László és az ördögök című tradicionális vásári bábjáték, délután pedig a Maszk Bábszínház A furfangos csodadoktorok című vidám darabja várja a nézőket nagyméretű bábokkal, élőszereplőkkel és sok zenével.

 

Ünnepi programkavalkád a Budavári Palotanegyedben

Budai vár, Várkert Bazár, Főőrség és Lovarda / Budavári Palota, március 15., 10:00

Ingyenes hagyományőrző és családi programok, különleges kiállítások, valamint irodalmi előadások várják az érdeklődőket a Budavári Palotanegyedben az ünnepi hosszú hétvégén. A Várkert Bazárban, a Főőrségben, a Csikós udvaron és a Budavári Palotában is számos érdekességgel készülnek a látogatók számára.

 

A Nemzeti dal nyomában

Magyar Zene Háza, március 15., 10:00

Március 15-e, nemzeti ünnepeink egyik legrégebbike, az azóta eltelt korszakok mindegyikében megvolt a maga jelentése. Szerencsére ma már szabadon ünnepelhetjük, így arra is lehetőség nyílik, hogy a hagyományos mellett új irányokból is megközelítsük! A Magyar Zene Háza ezt a kettősséget képviselve kíván megemlékezni március idusáról.

 

Főtitkárok

Kamra, március 15., 15:00

Három és fél évesen a szüleim társaságában esténként a zölden pislogó, varázsszemes Orion világvevő rádió mellett a Rajk-per közvetítését hallgattam; akkor tanultam meg azt a mély hangrendű, borzongató szót, hogy „áruló”. Tízéves koromban osztálytársaimmal együtt névre szóló meghívót kaptam Rajk és társai újratemetésére, mert az egyik osztálytársunk apját is akkor temették újra; az iskolaigazgató megtiltotta, hogy elmenjünk.

 

Mogyoró Kornél: János Vitéz

Budapest Jazz Club, március 15., 15:00

Mogyoró Kornél legújabb zenei projektje Petőfi Sándor János Vitéz című művének megzenésítése ütőhangszerekre és énekre. Partnerei Tarján Veronika énekesnő és Orosz Ákos színművész. A színcert műfaj a színház és koncert keveredésére utal, Petőfi örökbecsű műve hol prózában, hol énekelve jelenik meg, olyan különleges ütőhangszerek kíséretével, mint például a handpan, a steel drum, a waterphone, a kalimba, vagy a berimbau.

 

Budapest, Te!

Belvárosi Színház, március 15., 17:00

Nézze csak meg Budapestet éjjel, aluljáróérzés, újlipótvárosi szűkös utcák, budai zegzugok, galambok, tele van az nótával-zenével, sétahajó lágyan ring a Dunán, egy régi nótát hoz Budáról át a szél, ez a mi városunk. Kicsit szmogos, kicsit piszkos, de nincs még egy ilyen szép város.

 

Hunyadi László

Magyar Állami Operaház, március 15., 19:00

„Hunyadi Jánosból világot jelentő harangzúgás lett, Hunyadi Mátyásból az igazság mesés, reneszánsz szobra – Hunyadi Lászlóból "csak" opera. Opera, amely lényege szerint öccséről, az utolsó nagy magyar királyról, legalábbis az ő uralkodásának előzményéről szól. Jelen erőfeszítésünk mégsem László "feltámasztását" célozza, aki tragikus előjátéka, indoka és magyarázata is lett Hunyadi Mátyás trónra kerülésének. Igaz, most, a majd’ kilencven év után első ízben újrahallható eredeti partitúra remek alkalmat kínál, hogy megszólaljon a fiatalon kivégzett vitéz szólama is.

 

Network

Centrál Színház, március 15., 19:00

Nem nagyon van időszerűbb, provokatívabb és elképesztőbb történet a Networknél. Sidney Lumet sokszorosan Oscar-nyertes filmjének látványos színpadi adaptációja apokaliptikus szatíra a média pokoli hatalmáról. Howard Beale, az esti Híradó bemondója. Amikor huszonöt év után alacsony nézettség miatt a csatorna kirúgja, végső kétségbeesésében közli, hogy élő adásban lesz öngyilkos. A morbid bejelentés példátlan reakciókat szül - az egész világ a feje tetejére áll…

 

Leander Szimfonik

MOM Kulturális Központ - MOMKult, március 15., 19:00

Újra Leander Szimfonik Budapesten, ezúttal a MOMkultban, 2022. március 15-én kedden.
Közreműködik a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar, vezényel Farkas Pál.

 

Jon Fosse: Én vagyok a szél

Vallai kert, március 15., 19:30

A nyílt tengeren céltalanul hánykolódó bárkában ketten vannak: az Egyik és a Másik. Névtelenül, nemtelenül. Közös nevezőjük a Magány. Szófoszlányok, gondolat-reminiszcenciák utalnak valami élhetőre, valamiféle vágyképre, de erős a sodrás, és egyre vonzóbb a mélység.

 

Szalay Gábor - Tálas Áron duo

IF Café, március 15., 19:30

Több mint nyolc éve játszott együtt először az iFben Szalay Gábor és Tálas Áron. Áron akkor hammondozott és Mohay Tamás dobolt. Szalay Gábor és Tálas Áron is hangszereik legjobbjai közé tartoznak (Áronnak ilyen több is van a zongorán kívül is).

 

Red Bull Pilvaker 2022 | X. JUBILEUM

Papp László Budapest Sportaréna, március 15., 20:00

A Red Bull Pilvaker tíz év alatt olyan ikonikus eseménnyé nőtte ki magát, amely rekordgyorsasággal tölti meg a Papp László Budapest Sportarénát. Március 15-én ismét A Szavak Forradalmáé lesz a főszerep, egy minden eddiginél hatalmasabb, jubileumi műsorral készül a Pilvaker-csapat, akik ebben a formában most utoljára láthatók együtt a színpadon.

 

Pankastic!

Budapest Jazz Club, március 15., 20:00

A Pankastic! létrejöttekor a zenekar szeme előtt egy igényes és új popzenei stílus megalkotása lebegett: régi standardek és örökzöldek átültetése akusztikus hangszerekkel a francia manouche swing világába, megfűszerezve mindezt a cimbalom egyedi hangszínével. Elképzelésükből megszületett egy sajátos, új műfaj: a django-pop.

 

Hajógyár x A38 / BRENKA & DOÓR / Poprádi Flóra, Cukovy élőzenés divatbemutató

A38 Hajó (Koncertterem), március 15., 20:00

A Zene x Vizuális művészetek első estéjén Dárdai Blanka divattal való kapcsolódását ismerhetitek meg, Szigeti Zsófi (Solére) műsorvezetésében. A zenés portrébeszélgetést DOÓR és BRENKA akusztikus produkciója teszi színesebbé. Az est végén OIEE, magyar kortárs zenei DJ projektje adja a talpalávalót.

 

Deus Ex Quartet

Lumen Kávézó, március 15., 20:30

Az újgenerációs zenekar hosszú évek óta zenél együtt és igencsak kiforrott már! Kötött szerkezetű kompozíciókban számos műfaji elem megjelenik és persze rengeteg az improvizáció. Most készül az új lemezük is!