Megint péntek!

És folytatódik az online kulturálódás, kikapcsolódás, lazulás... Válogassatok kedvetekre a mai kínálatból!

Bábos Mesekuckó Szabinával

március 19., péntek, 10:00

Dalolnak a rókáról, és persze készítenek is egy aranyos rókakomát, ami majd a mesére emlékezteti a gyerekeket. Ha pedig szeretnétek minél gyakrabban részt venni a mesekuckón, figyeljétek folyamatosan az eseményeiket. Az alábbi űrlapon tudjátok bejelölni, melyik időpont lenne kedvezőbb számotokra.

Bevezetés a játékterápiába - 0. (bevezető modul)

március 19., péntek, 14:00

Általában a játékterápiáról: a játék a gyermekek fő kommunikációs eszköze, ekként használva a játékterápia segít abban, hogy a gyerekek kifejezzék érzéseiket, gondolataikat, kezeljék érzelmi problémáikat, konfliktusaikat. Az érzelmi és viselkedészavarokkal, nehézségekkel küzdő gyermekeknél a játékterápia művészete és tudománya elősegíti a javulást, gyógyulást.

Eszeveszett mesék

március 19., péntek, 14:00

Az év legőrültebb, fergeteges vígjátékának főszereplői eljutnak arra a pontra, amikor betelik a pohár. Amikor nincs visszaút. Amikor elszakad valami és olyat tesznek, ami visszafordíthatatlan események láncolatát indítja el.

Vámos Miklós a Wolt-on dedikál!

március 19., péntek, 15:00

Rendeld meg az Apák könyve 20 éves, jubileumi kiadását a Wolt-on, és dedikáltasd pénteken Vámos Miklóssal! Két dolgot ne felejts el: A rendelésed időpontjára leghamarabb 2020.03.19. 15 órát írj be, vagy bármilyen későbbi időpontot. Az éttermi megjegyzésbe írd be, milyen névre kéred a dedikálást. A könyvek megtalálhatók péntektől a Wolton!

Aprók játéka a Kolompos Együttessel

március 19., péntek, 16:30

Rövid összeállítással folytatja évek óta sikeresen működő sorozatát kicsiknek és nagyobbaknak, vidámsággal, mondókával és énekkel a Kolompos Együttes. A program online ingyenesen megtekinthető a Békásmegyeri Közösségi Ház Facebook oldalán.

Fordítsunk! – Egy fordító, öt költő, megannyi dilemma...

március 19., péntek, 17:00

Vörös István költő, műfordítóval Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő beszélget öt nagyon különböző cseh költő versvilágairól és a versfordítás kanyargós ösvényeiről.

Harmónia Jazzműhely: Hajdu Klára Quartet

március 19., péntek, 17:00

Saját együttesét, a Hajdu Klára Quartetet 10 éve alapította, mely megújult felállásban 2013-ban jelentette meg első albumát "Come with me" címmel, rajta saját szerzeményeik mellett kortárs jazz darabok, örökzöldek és népdalok feldolgozásaival. A koncertet ide kattintva ingyenesen lehet megnézni.

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: Matyi és barátai

március 19., péntek, 17:00

Matyi rendkívül szerencsés fickó, mert sok barátja van. Ez azért jó, mert így sohasem unatkozik: mindenki mesél neki valami érdekeset, amiről lehet, hogy még sohasem hallott. Sőt, ha Matyi sehogy sem találja a megoldást, a barátai rögtön előállnak egy remek ötlettel és segítenek túllendülni a hétköznapi akadályokon. Bábos ismeretterjesztő videósorozat óvodásoknak és kisiskolásoknak - minden pénteken 6 órától, az Ariel Színház Facebook-oldalán.

Haydn nyomában (koncert-dokumentumfilm)

március 19., péntek, 18:00

Március 19-én műsorra kerül a Haydn nyomában, Phil Grabsky biográfiai ihletettségű alkotása minden idők egyik legtermékenyebb zeneszerzőjének pályájáról. A rendező bensőséges hangulatú interjúkon, valamint Haydn személyes visszaemlékezésein keresztül világít rá a legnagyobb zenei újítók közt számon tartott, szerény zseni életművére.

János Zsigmond, a méltatlanul elfelejtett erdélyi fejedelem

március 19., péntek, 18:00

A márciusi rendhagyó történelemórán jeles évfordulóról emlékeznek meg: a 450 évvel ezelőtt elhunyt János Zsigmond választott magyar király és első erdélyi fejedelem árnyalt portréját állítja középpontba Dr. Kovács Sándor A magyarság története c. sorozat márciusi részében.

Gépész Filmklub - Meteo

március 19., péntek, 18:00

A Gépész Filmklub öt éve működik a KMO-ban, péntekenként 18 órától. A moderátor Bárdos Csaba filmesztéta. A vetítések előtt minden alkalommal részletes bevezetőt tart, melynek keretében ismerteti a film elkészítésének körülményeit, a történelmi kor fontos momentumait, az alkotók és főszereplők életrajzát, a film érdekességeit és felhívja a figyelmet a film egyes aktuális, vagy különleges részleteire.

Tavaszváró szokások – Krasztev Péter kultúrantropológus előadása

március 19., péntek, 18:00

Krasztev Péter kultúrantropológus a tavaszi napéjegyenlőség ürügyén arról beszél, milyen szokásokat és hiedelmeket örökítettek át nemzedékeken keresztül a különböző közösségek és kultúrák, illetve milyen hagyományokat próbálnak ezekből fabrikálni a modern kori nemzetek. És ezen túlmenően is: vajon mi a különbség örökség és hagyomány között a mai társadalmakban?

Pszicho-Filo Műhely - online - Válság, elakadás, újrakezdés

március 19., péntek, 18:00

A workshop önismereti jellegű, amennyiben a résztvevőket szembesíti saját értékrendjükkel, világszemléletükkel és gondolkodásmódjukkal, de szemléletformáló hatása is van, hiszen a mások értékrendjével, nézőpontjával való találkozás kimozdít beidegződéseinkből és átrendezi mentális térképünket.

Sirály avagy 80 kiló szerelem

március 19., péntek, 20:00

"Az, hogy Tatabányán, a Népházban megrendezhetem Csehov Sirályát, lehetőség számomra, hogy ezekről a fontos évekről, illetve magáról a színházról is mesélhessek azoknak az embereknek, akik között, és akikkel felnőttem." (Rába Roland, rendező)

Budafoki Dohnányi Zenekar, vez.: Dubóczky Gergely, km.: Cser Krisztián

március 19., péntek, 19:00

A koncerten elsőként Brandenburg Ádám Prières nocturnes (Esti imádságok) című darabja szólal meg. A fiatal zeneszerzőt korosztálya kiemelkedő tehetségének tartják, aki sok zenei műfajban tevékenykedik: koncertzenén kívül foglalkozott színház- és könnyűzenével, valamint filmzenéket is komponált. Az alkotás mellett tanít és kutat. Az egyéni hangvételű Prières nocturnes több díjat is elnyert, többek között az „Az év junior komolyzenei alkotója” díjat az Artisjus szervezésében.

A kortárs alapjai - Irányzatok és művészetfelfogások az 1945 utáni művészetben

március 19., péntek, 18:00

A gondolat gőzelme a műtárgy felett. Garami Gréta művészettörténész, kurátor, művészettörténet-oktató, az ELTE művészettörténet tanszékén szerzett diplomát.

GranCanada - OMC live session

március 19., péntek, 19:00

A GranCanada zenéjének esszenciáját egy különleges dob-bass-gitár-trombita mix adja meg, ami nem csak kíséretként szolgál! A magyarul és angolul egyaránt megszólaló szövegek mellett az instrumentális blokkok is kiemelt szerepet kapnak. Ne hagyjátok ki ezt a zenei ínyencséget!

Nagyböjti koncert a Pannonhalmi Főapátságban

március 19., péntek, 20:00

A húsvéti Szent Három Napot megelőző negyvennapos nagyböjti időszakban Jézus Krisztus halálának és feltámadásának megemlékezésére készülünk, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás által. A pannonhalmi Szent Márton-bazilika méltó helyszíne ennek a nagyböjti elcsendesedésnek, melyhez a szentélyben felcsendülő Bach-zeneművek a csellóhangok intelligens és elegáns muzikalitásával megnyugtató keretet teremtenek.

Készman József online kurátori tárlatvezetése a BarabásiLab. Rejtett mintázatok című kiállításban

március 19., péntek, 20:00

A BarabásiLab egy olyan együttműködési platform, ahol több tudományterület tudósai működnek együtt művészekkel és tervezőkkel (Kim Albrecht, Szu Yu Chen, Alice Grishchenko, Mauro Martino, Edson Pavoni), előmozdítva a hálózatok vizuális szókincsét.

Irie Maffia

március 19., péntek, 20:00

2015-ben tartotta az együttes tízéves jubileumát. Hosszú idő után ekkor az Irie Maffia visszatért a Müpába is, hogy megújult koncertműsorral lépjen fel. A tizenkét tagon kívül színpadra lépett néhány régi zenekari tag, és a közönségnek meglepetésekkel is szolgáltak a jubileumi koncerteken. A születésnap alkalmából vadonatúj albumuk is napvilágot látott, melynek előfutára, a Jump Up című dal és klip hatalmas siker lett. Az előadás megtekinthető a Müpa honlapján és YouTube-csatornáján.

Női tér - Az éjszakai előadás

március 19., péntek, 20:00

A Cervantes Intézet Női tér elnevezésű filmciklusa március 9. és március 26. között azokra a nőkre fókuszál, akik már az ötvenes-hatvanas években filmrendezőként debütáltak. Az ingyenesen megtekinthető filmek a spanyol filmművészet úttörőinek munkásságába nyújt betekintést, emellett a nézők a korabeli Spanyolország mindennapjaival is megismerkedhetnek.

PénteK13 – Színpadon a Kerület! - Herczku Ági és a Banda

március 19., péntek, 20:00

Ha világzenéről, illetve a kortárs ethno-jazz-ről van szó, Herczku Ági és Nikola Parov megkerülhetetlen személyisége a műfajnak.

ELMARAD! Anima

március 19., péntek, 20:00

Emberekről és bábokról, emberekkel és bábokkal. Amikor megmozdítunk egy bábfigurát, azt mondjuk, lelket adunk neki, animáljuk. A bábozás energia az élettelen és az élő között. Ezt az intim és izgalmas kapcsolatot feszegeti az Anima című előadás.

E-Néző #15 - Hodworks: Önök kérték! (Még egy online előadás)

március 19., péntek, 20:00

A HODWORKS társulata nem egy előadás felvételét streameli, hanem a 2020-ban bemutatott Még egy táncelőadás szereplőgárdája (Jenna Jalonen, Márcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba) fog a digitális térben fellépni. Azt adják elő, amit a közönség kért! A társulat nyílt felhívásban gyűjtötte össze a nézők kéréseit, kérdéseit, amelyekből (egy online közvetített) új adást állítottak össze.

Nyílt titkok

március 19., péntek, 21:00

Egy baráti társaság úgy dönt, hogy feldobják az összejövetelük apropójaként szolgáló vacsorát: egész este mind a heten úgy telefonálnak, írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések végeláthatatlan sora.