Mi történt a vőlegénnyel?

  • TóCsa / PORT.hu

Az esküvő népszerű terepe a vígjátékoknak, de a legény- vagy lánybúcsúk általában maximum pár percet kaphatnak a játékidőből. Ez azért furcsa, mert amikor köréjük építettek egy egész filmet (Ronda ügy, Legénybúcsú...), szinte mindig fergeteges volt a végeredmény. Todd Phillips új mozija Las Vegas felé veszi az irányt, hogy ott egy szenzációs buli utóhatásait vizsgálja.

A haver-feeling

A rendező teljes korábbi életműve felnőni képtelen fiatal/középkorú férfiakról szól, akik a munkahelyi és magánéleti gondok elől a haverokkal való önfeledt bulizásba menekülnek, így nála alkalmasabb személyt keresve se lehetett volna találni Jon Lucas és Scott Moore (a Négy karácsony című szörnyűség írói) forgatókönyvének vászonra álmodására. Mivel az volt a cél, hogy minél hétköznapibb csávókat láthassunk a moziban, így sztárok helyett tehetséges, de alig ismert arcokat válogattak össze a főszerepekre. A legfontosabb szempont az lehetett, hogy működjön köztük az a laza összhang, amire egy ilyen haverfilmnek szüksége van, és a Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis és Justin Bartha alkotta csapat ezt kiválóan teljesíti. A nagy szakállat viselő Galifianakis teljesítménye külön figyelemre méltó. Nem csodálkoznánk, ha a közeljövő legnagyobb komikus sztárját köszönthetnénk a személyében.

Fordulatok

A Másnaposok története messze túlmutat az átlagos alkesz-bulizós vígjátékok sztoriján, hiszen a cselekmény nem is az ominózus lerészegedés napján, hanem egy nappal később játszódik, amikor hőseink a hotelszobában ébredve próbálják felidézni az éjszaka eseményeit, és megtalálni a rejtélyes módon eltűnt vőlegényt. A forgatókönyv tobzódik az ötletekben. Szinte már krimibe illő fordulatokat kapunk nem kis számban, de persze a komolyságot végig mellőzve. A felgöngyölített szálak mentén eljutnak egy kis eskető kápolnába, egy rendőrségi kihallgatásra, a kórházba, sőt még a sivatagba is kínai gengszterekkel tárgyalni, és akkor még nem is említettük a kiruccanást Mike Tyson házába.

Summa

Mivel a pompásan kidolgozott karakterek az ügyes castingnak köszönhetően tehetséges színészek kezei közé kerültek, egy vígjáték esetében ennyi akár elég is lehetne, de Phillips mindig tud egy váratlant csavarni a történéseken, sőt arra is vigyáz, hogy kerülje a kiszámítható poénokat. A megszüntethetetlen röhögőgörcsök szinte garantálhatók, és ami igazán nagy bravúr, hogy a legjobb részt pont a legvégére hagyja, így minden néző könnyesre nevetett szemekkel távozhat a mozitermekből. Az idei év eddigi legnagyobb meglepetése a Másnaposok, ami bármilyen rossz estét képes vidámmá varázsolni, ráadásul többször megnézve sem veszít az erejéből. Fogyasztását elsősorban nagy csoportban, sok-sok ivócimbora társaságában ajánljuk!

Kinek ajánljuk?
- Másnaposoknak.
- Legénybúcsúra készülőknek.
- Mindenkinek, aki szeret visszaemlékezni élete vadabb éjszakáira.

Kinek nem?
- Esküvőre készülő menyasszonyoknak, akik épp elengedték urukat legénybúcsúzni.
- Nagyon kiskorúaknak.
- Humortalan alakoknak.

9/10