Mikuláshétfő

Elért végül a hétfő ide. Hogy Mikulás, de tényleg! Ám ez a mi Mikulásunk nem csak a gyerkőcöknek hozott ajándékot, hanem minden programozó léleknek! Mert rendes. Természetesen azért a gyerekekkel kezdünk, hogy aztán áttérjünk az okosodni vágyókra, végül maradnak a zenerajongók, de azok is sokfélék, ám! Még egy filmet is elrejtettünk, hogy az ünnepi hangulat még élethűbb legyen!

Klebelsberg Kultúrkúria, december 6., 10:00

December elején a gyerekek kedvenc ünnepe a Mikulás, hiszen melyik gyerek ne várná, hogy találkozhasson a nagyszakállú Télapóval, és megkaphassa tőle a várva várt csomagot! A várakozás idejére legjobb időtöltés a közös zenélés. Együtt lehet énekelni például a Szervusz Mikulás, a Szánkózás, Mikulás bácsi, a Sünkarácsony és a többi téli dalt, melyek játékosan segítenek eltölteni a várakozás idejét.

Kaláka - Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Kossuth Művelődési Központ, december 6., 10:30

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok.

Adventi muzsika

Benczúr Ház Kulturális Központ, december 6., 15:00

Zelinka Tamás előadása a Benczúr Akadémia keretében. Az „Adventi muzsika” című műsorban a karácsonyi ünnepkör hangulatához illő, a belső világunk megerősítését segítő híres és kedvelt zenéket hallhatnak koncertfilmekből válogatva.

Online, december 6., 17:00

Júliusban lépett életbe az orosz mintára megalkotott homofób törvény, amely megtiltja 18 éven aluliak számára a homoszexualitás „népszerűsítését” és megjelenítését többek között az iskolákban.
A törvénnyel kapcsolatban számos kérdés merült fel az elmúlt hónapok során szakértők, LMBTQ+ személyek, szülők, pedagógusok részéről egyaránt, sokan mind a mai napig nem tudják, hogy mi számít a homoszexualitás népszerűsítésének vagy megjelenítésének, és mi a célja valójában a törvénynek.

A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések, új válaszok VI.

ELTE BTK Trefort-kert, december 6., 17:30

A tatárjárás Magyarországon és a mongol hódítás eurázsiai összefüggései c. projekt tisztelettel meghív minden érdeklődőt A tatárjárásról sok szemmel: régi kérdések új válaszok című ismeretterjesztő előadássorozatának hatodik szemeszterére.

Instant-Fogas Hétfő

Instant-Fogasház, december 6., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Kino Cafe mozi, december 6., 19:00

Szeptember végén lenne 100 esztendős az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb, legizgalmasabb rendezője: Jancsó Miklós. A világhírű alkotó nem csak legendás filmjeivel, összetéveszthetetlen filmnyelv-újító formai eszközeivel, különleges történelem-szemléletével volt nagy hatással kortársaira.

Calcutta Trió - Indiai Zeneklub

Marczibányi Téri Művelődési Központ, december 6., 19:00

A koncerteket az indiai kultúráról, emberekről szóló film színesíti.

Lemezjátszó Classic - Balaton (1985) w. Víg Mihály

B32 Galéria és Kultúrtér, december 6., 19:00

Találkozz kedvenceiddel élőben egy közös múltidéző lemezhallgatással egybekötött beszélgetésen! Ezúttal Víg Mihály idézi fel a kultikus Balaton lemez körüli történéseket, inspirációkat. Ebben lesz segítségükre a dalok hallgatása és Horváth Gergely, aki a Lemezjátszó estek állandó házigazdája.

Romengo & Lakatos Mónika – Folk utca lemezbemutató

Hagyományok Háza, december 6., 19:30

Életük elképzelhetetlen a zene nélkül, belőle merítik erejüket a nehézségek leküzdésére, általa tudják megélni a hétköznapok és a családi ünnepek örömét. A Folk utca dalai is főzés, takarítás, baráti összejövetelek, utazások közben születtek.

Hommage á Kocsis Zsoltán - Rácz Zoltán kamaraestje

Zeneakadémia, december 6., 19:30

„Minden zene mélyre ereszti a gyökereit” – nyilatkozta egyszer a művészi pályafutásának negyvenéves évfordulóját ünneplő ütőhangszeres művész és karmester, az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamaraegyüttes alapítója, Rácz Zoltán azzal kapcsolatban, milyen szerves összefüggés áll fenn a kortárs zene eleven gyakorlata és a zenetörténeti repertoár ismerete, valamint a tradicionális kulturális formákból fakadó inspiráció között.

Formatex Jazz Est: Varga Dániel Quintet

Budapest Jazz Club, december 6., 20:00

A Grazi Művészeti Egyetem zeneszerzés mesterszakát végző, 28 éves szaxofonos, hangszerelő és zeneszerző, Varga Dániel fő zenei inspirációi igencsak sokszínűek: a hard-boptól és modális jazztől, a 70-es évek fúziós és rock zenéjén át, egészen a kortárs modern jazzig, vagy popzenéig terjedő skálán mozognak.

Fenyő Miklós

Erkel Színház, december 6., 21:00

Harminc év tekintélyes idő, de ha még jobban visszatekintünk, így is csak egy része Fenyő Miklós zenei pályán eltöltött 53 emlékezetes évének.

LFZE Monday Open Jam: Jónás Gézu Trio

Budapest Jazz Club, december 6., 22:00

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!