" Néhány jelenésem "

Beszélgetés Tóth Ildikóval

1990-ben végzett a főiskolán Szinetár Miklós osztályában. Harmad- és negyedévesen pedig már a Radnótiban játszott. Mindebből hosszabb kapcsolat lett, négy évre ide szerződött. Kerekes Éva, Nagy-Kálózy Eszter, Görög László, László Zsolt, Széles László társaságában több komoly feladat így talált rá. A legkedvesebbek: Füst Milán: Az árvák, Strindberg: Bertha és Axel, Szép Ernő: Vőlegény és Carl Sternheim: A bugyogó című előadásokból emlékezhet rá a Radnóti közönsége. Székely Gábor 1994-ben az Új Színházba hívta, ahol szintén négy évadot töltött.

Negyedik éve szabadúszó. Idén a Jászai Mari Színházban Füst Milán, Feleségem története Lizzyjeként és Kárpáti Péter Nick Carterében Zanoni szerepében találkozhatunk vele. Márciusban Kaposváron próbál, a jövő évad elején pedig egy Goldoni-bemutató címszerepe várja, újra Tatabányán.

A legutóbbi Filmszemlén két filmben is láthattuk: a nagy sikerrel bemutatott Csocsóban és a Dettre Gábor rendezte Felhő a Gangesz felett című filmben. Ez utóbbi valószínűleg szeptemberben kerül a nagyközönség elé. E filmben Ildikó egy - a kábitószerfüggőségétől szabadulni igyekvő - fiút segítő lányt alakít.

Tóth Ildikó: - Az utóbbi években vendégként játszottam, többek között a Bárkán. Novák Eszterrel az Új Színházban találkoztam, és a munkakapcsolatból barátság lett. Amikor ő egy évre a Bárkára szerződött, hívott Kárpáti Péter Tótferijébe és a Világvevőbe.

- Ebben az évadban a Feleségem története ősbemutatójában játszol a Jászai Mari Színházban ,Tatabányán.

T. I. : - Nagyjából egyidőben érkezett a felkérés Galambos Pétertől és Novák Esztertől, egybeesett, hogy mindkét rendező rám is gondolt új munkája kapcsán.

- Fontos alakításnak tűnik a pályádon, számomra kicsit hasonló Závada Pál Jadvigájához (Deák Krisztina filmjében Jadviga Tóth Ildikó) , ahogy egy megfejthetetlen nőalak újra rádtalált.

T. I. : - A Feleségem története Lizzyjének szerepe nagy öröm a számomra. Olvastam korábban a regényt, ráadásul nagyon fontos ez a könyv nekem. Lehetetlen vállalkozásnak tűnt egy ennyire egész és árnyalt történetet színpadra állítani, még a kikerülhetetlen kompromisszumok árán is. A regényt elolvasva szoros ismerősökként búcsúzunk ettől a két embertől, a kapitánytól és Lizzytől. A bonyolult kapcsolat, a titkos viszonyrendszer színpadi megjelenítése hatalmas kihívás. Az előadás szerkezete természetesen erre a teljességre törekszik, a férfi féltékeny szerelmén keresztül az alig megragadható nőalakot is felmutatni.

- Egy újabb Kárpáti Péter-darabban, a Nick Carter avagy végső leszámolás dr. Quartzcal címűben szintén Tatabányán kaptál szerepet . Ms. Zanoni ismét végzetesen vonzó nő...

T. I. : - Kevésbé kötött volt a szerep abban az értelemben, ahogy a Kárpáti írta szöveg szabadabb. Tulajdonképpen játék a játékban, a sztorija egyrészt egy krimi-jellegű történet, amely ponyvafüzeteken alapul. De nem is ez a cselekményszál a lényeges, hanem hogy három ember, két férfi és egy nő barátsága-szerelme bontakozik ki e játékban. Érdekes volt, hogy ebben a három szereplő játszotta történetben a játék határai egyben nagyon valóságosak is, kérdéses tehát, mennyire feszegethetőek. Vagyis meddig lehet elmenni egy ember megbántásában, a vele való kikezdésben, a provokálásban, meddig lehet a játékot fenntartani. Mikor kell és lehet-e visszavonulni, mikor kell számon kérni ; ez már nem a játék, de valóságos történet volt.

- Több szerep köt ugyanahhoz a színházhoz.

T. I. : - Rendszeresen ugyanazok az alkotók térnek vissza a Jászai Mari Színházba. Az új igazgató szándéka, hogy - ugyan nincsen társulat - "láthatatlan társulatként" pár emberrel állandóan dolgozzon. Mindezt a folyamatosan ott működő rendezők, színészek, (jelmez)tervezők többszöri együttes munkája biztosítaná.

- Tervek a Jászai Mari Színházban?

T. I. : - Novák Eszterrel elkezdünk az évad végén egy Goldoni-darabot próbálni, a jövő évad elején lenne a bemutató. A darab fordítása most készült el, Magyarországon tehát még nem játszották. Címe: A szerelmes szolgálóleány.

- Milyen alakítás vár még rád az évadban?

T. I. : - Kaposvárra hívtak egy szerepre. Réthly Attila rendezi Ödön von Horváth Kasimir és Karoline-ját, amelyben Karoline leszek. Most kezdődik a próbaidőszak, épp költözöm.

- Emlíetted, mennyire szereted a Filmszemlén bemutatott Felhő a Gangesz felett című filmet, melynek női főszereplője vagy.

T. I. : - Elmagányosodott alakokról szól, akik között a szeretet mégis éltető kapocs. Hitadó módon mutatja be a sorsjobbitó szándékot, amely a történet középpontjában áll. A lány életében olyan szakaszba ért, ahol minden összeomlani látszik; ebből a mélyrepülésből változtat úgy saját életén, hogy felkarolja a szinte ismeretlen fiút. Rendkívül jelentős, hogy ez a film létrejöhetett, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk eddig. Fontos, hogy ebben az ellehetetlenedett világban szülessenek ilyen történetek.

A Nick Carter avagy végső leszámolás Dr. Quatzcal előadását március 5 és 6-án 19.30-kor láthatjuk a Thália Régi Stúdióban, Budapesten. A Nick Carter március 26-án 19 órakor ismét a Jászai Mari Színházban kerül műsorra, ahol ezt megelőzően, 20-21-én 18 órakor a Feleségem története Lizzyjeként találkozhatunk Tóth Ildikóval.