Párizsban tiltakoztak Roman Polanski ellen

Egy retrospektív filmvetítés keretében méltatják a gyerekeket erőszakoló, hírhedt rendezőt, a nyitóeseményen feminista aktivisták tiltakoztak.

A párizsi Cinematheque Francaise vetítéssorozattal méltatja Roman Polanski életművét, aminek keretében levetítik új, D'après une histoire vraie (Igaz történet alapján) című filmjét is. A hétfői megnyitóra a lengyel rendező is hivatalos volt, ám az eseményt tüntetők zavarták meg. Az aktivisták félmeztelenül hatoltak be a mozi épületébe, a hátukra a “VIP – Very Important Pedocriminal” azaz "VIP - Nagyon Fontos Gyerekmolesztáló" szlogent festették, és miközben Polanski autogramokat osztogatott, végig azt kántálták, hogy "Ne becsüljétek meg az erőszaktevőt!"

A biztonságiak hamar eltávolították őket a helyszínről, de odakint is folytatódott a tiltakozás. A Femen és az Osez le féminisme! feminista csoportok több tucatnyi aktivistája kántálta, hogy "Elég azokból, akik meg akarják védeni a támadókat!". A táblákra pedig olyan szövegeket írtak, mint "Ha a nemi erőszak művészet, Polanski megérdemli az összes Ceasart" - utalva ezzel a rendező öt Ceasar-díjára. A két szervezet követelte a retrospektív vetítést tartó intézménytől, hogy a legújabban napvilágra került esetek miatt töröljék a rendezvényt. Online petíciót nyújtottak be, amit több mint 27 ezren írtak alá.

Roman Polanski 1977-es hírhedt gyerekmolesztálási ügye (amelyben egy 13 éves lány volt az áldozat) óta, és a büntetés elől Franciaországba szökött, és azóta sem lépett be az Egyesült Államok területére. A csaknem egy hónapja kipattant Weinstein-botrány óta azonban egy újabb nő lépett elő azzal, hogy mikor 15 éves volt, Polanski megerőszakolta - ez volt a negyedik nyilvánosságra került eset a rendezővel kapcsolatban.

Costa-Gavras, a Cinematheque Francaise elnöke nyilatkozatban utasította el a követelést, mondván, az ő küldetésük a filmművészet legnagyobb alkotóinak bemutatása, és nem pedig az igazságszolgáltatásé.

(via The Hollywood Reporter)