Péntek

A hétvége nyitónapján számtalan érdekes és színes program vár minket, a szabadban és fedett helyeken egyaránt. Ne zavarjon az eső, a szél, zárd le aktívan a hetedet!

Kisrigók

Budapest Bábszínház - Ország Lili stúdió, november 5., péntek, 15:00

Ebben a szívmelengetően szép történetben három gyerek keresi a szüleit, egymást, egymás tükrében önmagukat. Paulon Viktória személyes indíttatású története örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája.

Kurátori tárlatvezetés | Gerhard Richter - A látszat művészete, a művészet látszata

Magyar Nemzeti Galéria, november 5., péntek, 16:00

Kurátori tárlatvezetés Bódi Kingával. Richter mesterien és tudatosan használ mindent a modern festészet és régebbi korok művészetének kritériumaiból (elsősorban Tiziano, Vermeer, Caspar David Friedrich festészetéből), kipróbálja az elődök adta témákat és formákat, miközben úgy teremt folyamatosan újabb és újabb, egymástól a végtelenségig különböző festői univerzumokat, hogy eltávolít magától minden megelőzőt, megfosztja a témákat, az előzményeket és saját jelenét is a szubjektivitástól.

Wislawa Szymborska: A növények hallgatása

Írók Boltja, november 5., péntek 17:00

A beszélgetésben a két fordító, Kellermann Viktória és Csordás Gábor, valamint Lesi Zoltán, a kötet szerkesztője vesz részt.

Gauguin a londoni Nemzeti Galériából

Art+ Cinema, november 5., péntek, 18:00

Ez a rendhagyó moziélmény egy 60 perces, Paul Gauguin életéről és munkásságáról szóló dokumentumfilmből,és egy 30 perces exkluzív tárlatvezetésből álló, mely a londoni Nemzeti Galéria “Gauguin portréi” című kiállításának bejárására invitálja a nézőket. A Tahitin, Franciaországban, a Markézi-szigeteken és az Egyesült Királyságban forgatott ismeretterjesztő film Gauguin rendkívüli, ám sok esetben vitatott hátterű művészetét mutatja be elismert szakértők, kortárs alkotók, valamint a leszármazottai közreműködésével.

RoHAM 13# lapbemutató ⁍ kiállítás ⁍ buli: Tudósok, Lopunk...

Gödör, november 5., péntek, 18:00

A legendás budapesti underground kultmagazin poraiból főnixmadárként újjáéledve új lapszámot jelentet meg hamarosan, fókuszba emelve a Rideglegényeket. Szokatlan tőlük, hogy "Népies" számot készítenek. Hogyan és miért nyúl a pesti undergrund a folkrolhoz? - kérdezzük majd Korchma Zsombortól, a lap főszerkesztőjétől, és Szöllősi Gézától, a lap művészeti vezetőjétől. A lapbemutatóval egybekötve kiállítás megnyitó is lesz, utána pedig Rohamos szittyaparty. A Roham gárda a régi, a lap és a lendület vadonat új!

Nyitva! x Erzsébetváros fesztivál

Erzsébetváros, november 5-30.

A Nyitva! célja a helyi vállalkozások fellendítése, a közösségépítés a lakók és a környékbeli kisiparosok körében, és az üres üzlethelyiségek élettel telítése. Ennek érdekében a szervezők most - Erzsébetváros Önkormányzatával együttműködve - öt kisvállalkozót választottak ki nyílt pályázat útján, és biztosítottak ingyenes ingatlanhasználatot számukra a fesztivál egy hónapos időtartamára.

Rák Béla Combo – Lemezbemutató koncert

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza, november 5., péntek, 18:00

A 2004 óta működő Rák Béla Combo virtuóz gitárjátékon alapuló, elegáns, dallamos dzsesszt játszik. A zenekar a különböző irányzatok keverése mellett egyre inkább a saját, egyéni hangzás- és dallamvilág kialakítására helyezi a hangsúlyt. A koncerten a lemez anyaga mellett azóta született, újabb szerzemények is elhangzanak. 

MTV Music Week

Országos, november 5-13.

Nagyszabású zenei eseménysorozat vezeti fel országszerte több nagyvárosban a 2021-es MTV EMA popkulturális díjátadó show-t, amelyet ezúttal Magyarországról közvetítenek világszerte november 14-én. A november 5-től startoló MTV Music Week keretében országszerte közönségkedvenc hazai és nemzetközi előadók fellépései, köztük a Kraak & Smaak trió és a Lost Frequencies bulijai, illetve a Halott Pénz, a Follow the Flow, a Tankcsapda és még egy sor más előadó koncertjei pörgetik a maximumra a hangulatot.

Gyilkosság az Orient Expresszen

Thália Színház, november 5., péntek, 19:00

"3D mozi élőben": A klasszikus krimi színházi változata, elsöprő, magyar színpadon egyedülálló látványvilággal. Ha velük utazik, foglalja le a helyét idejében – Poirot-nak is protekció kellett, hogy feljusson a vonatra. A darab Magyarországon elsőként a Thália Színház nagyszínpadán látható.

Secondhand - szovjetűdök

Örkény István Színház, november 5., péntek, 19:00

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, aki 2015-ben Elhordott múltjaink (The secondhand time) című művéért elnyerte az irodalmi Nobel-díjat, az elmúlt évtizedekben keresztül-kasul utazta a Szovjetuniót, majd annak utódállamait, hogy interjúkat készítsen egyszerű emberekkel, akik szemtanúi voltak a nagy kommunista birodalom széthullásának, testközelből élték át a csernobili katasztrófát vagy az afganisztáni háborút.

Óbudai Danubia Zenekar: Mozart és a kaméleonok

BMC - Koncertterem, november 5., péntek, 19:00

Nehéz azt megfogni, mi is olyan mozartos Mozartban, de van valami, ami azért visszatükröződik néhány utód habitusában, meg munkához való hozzáállásában az amadeusiból. Talán a játék? Az jó közelítés lehet. Ugyanakkor nagyon profi, csak felkérésre dolgozó és az érzékenységet szinte agresszíven rejtegető habitus ez – Stravinsky is kicsit ez a tészta.

A Pál utcai fiúk

Vígszínház, november 5., péntek, 19:00

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása, felnőtteket, fiatalokat egyaránt megszólít. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

Orfeusz utazása - Tóth-Vajna Zsombor csembalóestje

Régi Zeneakadémia, november 5., péntek, 19:00

A koncerten elhangzó műveken keresztül felfedezhetjük, hogyan hatott Monteverdi zenei nyelvezete a későbbi komponisták zenéjére, itáliai és német mesterek alkotásaira. Zenei utazásunk során Orfeusz lábnyomait követve jutunk el a zene Monteverdi által kijelölt céljához: megérinteni a hallgató lelkét, feléleszteni az érzelmeket, és egyenesen a szívhez szólni.

Jon Lord's Concerto for Group and Orchestra

Audi Aréna Győr, november 5., péntek, 19:00

A művet egykor a Deep Purple és a brit Királyi Filharmonikus Zenekar (Royal Philharmonic Orchestra) játszotta, most pedig a Győri Filharmonikusok előadását hallhatjuk, Paul Mann vezényletével. Nem akárkik zenélnek majd mellettük: énekesként Bruce Dickinsont (Iron Maiden) hallhatjuk, a basszusgitárosi poszton Roger Glover (Deep Purple) szerepel, míg billentyűsként John O’Hara (Jethro Tull), gitárosként Kaitner Z Doka (Jon Lord, Ian Paice) és dobosként Bernhard Welz (Ian Paice, Jon Lord) csatlakozik.

Dutch Focus | Artvark Saxophone Quartet (NL)

Opus Jazz Club, november 5., 20:00

El a székekkel! El a kottaállványokkal! Az Artvark mozgásba lendül! Az Artvark neve egyet jelent az innovatív, eredeti kompozíciókkal, az erős szólistaegyéniségekkel és a négy szaxofon merész groove-jaival. A kvartett a zenei tradíciókon keresztül kanyarogva kalandozik, néha megfordul a klasszikus és a jazz műfaji kereszteződésénél, folyton áthatja a blues lelkisége, miközben egy improvizált koreográfia szerint lebeg a színpadon.