Pénteki menü

Ezen a pénteken nagy a programválaszték, ezért kiválasztottunk néhány érdekeset. Kattints és válassz!

Budapest vízió

Városháza Park, április 12-25.

A streetphoto korunk egyik legnépszerűbb, legdinamikusabban fejlődő fotográfiai irányzata. Az utcákon minden nap az élet színházának kiszámíthatatlan, lenyűgöző előadását láthatjuk, melynek megörökítése az okostelefonok elterjedésével ma már lényegében mindenki számára elérhetővé vált. Budapest izgalmas, váratlan és őszinte arca, véletlen találkozások, elrejtett utcaképek, valószínűtlen események mindennapi élet pillanatait tárják elénk.

Tel-Avív fehér városa

Deák17 - Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, április 8. - június 11.

Tel-Aviv városának történeti központja 2003 júniusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet. A TEL-AVIV FEHÉR VÁROSA című kiállítás, mely Tel-Aviv városának rendezésében jött létre, 2004 óta járja a világot, Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be most Magyarországon, a Deák17 Galériában. „Miközben Menuhin Tel-Aviv utcáit járta, és szíve megtelt csodálattal mindazok láttán, amiket látott, rádöbbent, hogy itt olyan könnyednek és szabadnak érzi magát, amilyennek még soha sehol másutt." (Y. D. Berkowitz: Messianic Times)

Roma nap

K11 Művészeti és Kulturális Központ, április 8., 11:00

A roma kultúra napján 10 órától rendhagyó irodalom- és történelemórát tart VII. kerületi iskolásoknak Horváth Kristóf, vagyis Színész Bob „slamnagykövet”, színész, „gerillaköltő” és koncertet ad Palya Bea Prima-díjas és kétszeres Artisjus-díjas magyar népdalénekes, előadóművész.

V. Budapest Quartet Weekend

Nádor Terem, április 8-10.

Az idei Budapest Quartet Weekenden Mozart összes vonósnégyese hangzik el. A hétvége alatt kiváló hazai előadók állnak a Nádor terem színpadára.

Velünk élő történetek // Válogatás a Somlói-Spengler Gyűjteményből

Q Contemporary, április 8. - szeptember 17.

A Q Contemporary következő, Velünk élő történetek című kiállítása sokrétű válogatást mutat be a Somlói–Spengler Gyűjtemény fantasztikusan gazdag anyagából. A tárlat szekciói pillanatképszerűen, a gyűjtemény szubjektív keresztmetszeteiként villantják fel a hazai, a kelet-közép-európai és a globális művészet összefüggéseit.

„Schöne Minka” - az Ensemble 430 koncertje

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, április 8., 18:00

1800-ban Bécsben megjelent egy szláv népek dalait tartalmazó kötet, mely pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert. A dalok közül jó párat németre is lefordítottak, köztük egy kozák katona szomorú énekét, melyben kedvesétől búcsúzik. A mű Christoph August Tiedge fordításában a „Schöne Minka” címet kapta, és a kötetben szereplő dalok közül egy csapásra a legkedveltebbé vált. Olyannyira, hogy még egy versenyt is meghirdettek, melynek során a legjobb, a dalra komponált variációsorozatot keresték.

Szentendre örök vonzásában - Városképek kortárs nézőpontból

ÚjMűhely Galéria, április 8. - május 14.

A kiállítás rendezői arra törekedtek, hogy bemutassák a városképi-várostörténeti inspirációkból merítő kortárs szentendrei művészet meghatározó értékeit és sokszínűségét. Ezért a két művésztelepen alkotók, valamint a városban máshol letelepedett, idősebb generációhoz tartozó, tradicionális szellemiséget képviselő művészek mellett a legfiatalabb, kísérletező szemléletű, esetenként formabontó alkotók is bemutatkozási lehetőséget kaptak.

Metrum workshop

Márai Sándor Művelődési Ház, április 8., 18:00

Rozmán Lajos klarinétművész, karmester a Metrum Ensemble művészeti vezetője és Rákóczy Anna fuvolaművész, az együttes tagja közösségépítő zenei játékra hívják a zenebarátokat.
A két alkalmas, egyenként 3 órás workshop anyagai kapcsolódnak az együttes soron következő hangversenyéhez. A műhelymunka során a zenével való játékok a klasszikus zene innovatív felfedezését kínálják zeneértőknek és haladó zenetanulóknak, de olyan fiatalok számára is, akiknek nincsen zenei előképzettségük.

Don Carlos

Radnóti Színház, április 8., 19:00

Schiller 1787-ben, a francia forradalom kitörése előtt nem sokkal fejezte be a Don Carlost, amelyben már saját kora, a felvilágosodás ellentmondásosságát előlegezte. A dráma forrása egy 17. századi francia történetíró, César Vichard de Saint-Réal regényes Don Carlos-életrajza volt. A Schiller által új életet kapott történelmi alakok – a szerelmét és birodalmát féltő öregedő önkényuralkodó; a kényszerű kiskorúságban tartott, szeretetre és elfogadásra vágyó trónörökös; a férfiak uralta világban saját autonómiájáért küzdő királynő; a nép szabadságáért és önrendelkezéséért síkra szálló márki és az előrejutásért vagy épp túlélésért minden eszközt megragadó udvarbeliek – lehetnének akár a mi kortársaink is.

Kardos Norbert és Barátai

MOMKult, április 8., 19:00

Kardos Norbert zongoraművész, zeneszerző. A szélesebb közönség előtt talán kevésbé ismert név a kortárs hazai könnyűzenében a színvonal, tehetség és ízlés egyik szinonimája. Zenei világát, ízlését a könnyűzene mellett az ikonikus jazz zongoristák befolyásolták. Főbb inspirációi Keith Jarrett, Herbie Hancock, Bill Evans, Fogarasi János, Oláh Kálmán és Szakcsi Lakatos Róbert. ’Secret’ címmel megjelent első stúdióalbuma is ezeket a jegyeket hordozza magán. 

A bajnok - Maciej Barczewski filmje az auschwitzi haláltábor lengyel bokszbajnokáról

Uránia Nemzeti Filmszínház, április 8., 19:00

A megtörtént eseményeken alapuló filmdráma egy legendás lengyel ökölvívó, Tadeusz „Teddy” Pietrzykowski (1917-1991) eddig ismeretlen történetét mutatja be, aki bokszcsatáinak köszönhetően élte túl az auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábort. A film vetítése után közönségtalálkozóra kerül sor a film főszereplőjével, Piotr Głowackival, valamint Tadeusz Pietrzykowski lányával, Eleonora Szafrannal. A filmet eredeti nyelven (lengyel és német), magyar felirattal vetítik.

FrenÁk Társulat: Secret Off_Man

Müpa Fesztivál Színház, április 8., 19:00

Negyvenéves pályafutással a háta mögött Frenák Pál olyan produkcióval készül a Bartók Tavaszra, melyben megidézi életművének ikonikus elemeit. FrenÁk újra és újra csak kérdez, most éppen a férfi, tágabb kontextusban az ember lényegét adó titkok után kutatva. Az igazi kihívás, hogy megtalálja azokat a pontokat, melyekben indirekt módon futnak össze az inspirációt nyújtó elemek, az alkotó hozzájuk fűződő érzetei és a közönség asszociációi, valamint hogy felfedezze, hogyan élhetnek egymással kölcsönhatásban a hangfoszlányokon, lecsengéseken, dobbanásokon, lüktetéseken alapuló akusztikai érzetek és az organikus mozgásformák.

Szédületes Tudomány - Legótól az űrkutatásig

Várkert Bazár, április 8., 19:00

Új sorozat a Várkert Bazár tudományos ismeretterjesztő kínálatában! Gundel-Takács Gábor vezetésével indulunk a mindennapokban jelenlévő tudományos kérdések nyomába. Izgalmas szakértői beszélgetések és a közönség interaktív bevonása mellett tárjuk fel a tudomány és technológia legfrissebb eredményeit, hogy az este végére mindenre válasz születhessen. Feltárul a robotok színes világa, és megtudhatjuk, hogy ami 50 éve még csak álom volt, ma már a hálószobák ágya alatt takarít, vagy épp gyártja és nyomtatja mindennapunk használati tárgyait. Robotok a legótól az űrkutatásig, avagy hogyan működik egy önműködő gyár, és mi mindenre tud válaszolni Vanda, az intelligens asszisztens.

Bella Figura

Pesti Színház, április 8., 19:00

Ezen a romantikusnak ígérkező, gyönyörű nyári estén semmi nem úgy történik, ahogy azt résztvevői megálmodták. Pedig a naplemente csodálatos, a divatos halétterem nagyon kellemes, a konyhája kifogástalan, a vendégek imponáló megjelenésűek, a pezsgő hőmérséklete tökéletes és az osztriga is kivételesen friss... Egy véletlen baleset azonban felrobbantja a kifinomult "la bella figura" hangulatot, és az este szürreális fordulatot vesz. Yasmina Reza, a magyar származású világhírű francia írónő darabját Török Ferenc filmrendező állította színpadra.

Gyerekek

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, április 8., 19:30

A mai hatvanasok előtt még ott az élet. Ezt vallja a fizikus házaspár, Hazel és Robin is. A kemény munkával töltött évtizedek után vidéki házba költöznek, jógáznak, kertészkednek, egészségesen étkeznek. Szövögetik a jövővel kapcsolatos terveiket. Egy nap beállít hozzájuk egykori kolléganőjük, Rose. Hosszú ideje nem látták, hajdan együtt dolgoztak a közeli atomerőműben. Kezdetben barátinak tűnik a látogatás, de csakhamar kiderül, egy monumentális játszma zajlik, az este végén pedig Hazel és Robin életük legnehezebb döntésére kényszerülnek.

Tiszta forrás - Összművészeti est Bartók arab és magyar gyűjtései nyomán

Müpa, április 8., 19:30

Bartók Béla a magyar zeneirodalom legfontosabb alakja. Népzenei gyűjtései nélkül elképzelhetetlen lenne az a munka, melyet a magyar kultúra értékeinek megőrzéséért az őt követő nemzedékek végeztek: az általa rögzített dallamok a mai napig meghatározzák a hagyományos népművészetet és a komolyzenét, de a jazz és a világzene alkotóit, előadóit is újra és újra inspirálják.