Pénteki programok

Válogatás mindenkinek az egyre színesebb és folyamatosan bővülő kínálatból.

„A legvadabb tövisű kaktuszok: A Ferocactus nemzetség”- Tavaszi Országos Kaktuszkiállítás és Vásár

Füvészkert - ELTE Botanikus Kert, május 28-30., 09:00-17:00

Mexikó kietlen szikláin, tűző napsütésnek kitett hegyeinek és völgyeinek lakói a sokszor bizarr és veszélyes töviseket nevelő Ferocactus-ok vagy más néven hordókaktuszok. A bizarr külső ellenére Mexikó őshonos indián lakóinak mégis „barátai” ezek a zord külsejű növények. Testük rengeteg vizet tárol, melyet „megcsapolva” az indiánok, de a szomjas kaktuszkutatók is tiszta ivóvízhez jutnak a forró mexikói fennsíkokon, e mellet egyes fajok termését a Mexikóban citrompótló gyümölcsként is fogyasztják, árusítják. A kiállításon a nemzetség tucatnyi faja gyönyörű, horgas tövisekkel, termetes testükkel várja a látogatókat.

Figyeld a lombikot!

Csodák Palotája, Öveges Terem, május 28., péntek, 12:00

Színes, szagos, hangos kémiai kísérletek kicsiknek és nagyoknak. Nincs más dolgod, csak figyeld a lombikot. Ismerd meg az oldatok, színváltó, gázképző, hanghatással járó reakciók világát. Elektromosságtan, hőtan és mechanika témakörében tartanak izgalmas kísérlet bemutatókat az Öveges teremben, ahol gyakran a látogatók is részesei a demonstrációknak. A Fizika show-kon a legkülönfélébb fizikai - és olykor kémiai - kísérleteket vesznek elő. Egy-egy bemutató alkalmával gyakran a nézők közül választják ki a segítőket, így te is részese lehetsz a Fizika csodáinak!

Eper Fesztivál

Mom Sport Parkoló, május 28-30., 14:00-tól

Budapest első eper fesztiválja. Garantáltan csak magyar eper kínálattal! Emellett eperborokat, eper lekvárokat, street food epres ételeket is kóstolhatsz náluk.

Nyolckor a bárkán

Online, május 28., péntek, 16:00

Nyolckor a bárkán - úgy hangzik, mint ha egy kedves kis baráti találkára vonatkozna. Sajnos, azonban nagy baj van, ha három pingvin csak két jegyet kap Noé bárkájára - amelyre minden állatfajból csupán kettő juthat fel. És, ha véletlenül akad egy rossz kispingvin - akinek éppen nincsenek barátai - és egyedül van? Akkor el kell hát tőle búcsúzni. Egy hosszú utazás során számos fontos dolgot megtudhatunk. Például, hogy Noé látása nem túl jó, hogy a zsiráfok is lehetnek tengeribetegek, és hogy Isten szereti a sajttortát - sok mazsolával.

Dobronka cirkusz világszám

Szeged, Városháza Udvara, május 28., péntek, 16:30

A hajdani vándormutatványosok által megalkotott és ápolt műfaj - a marionett cirkusz bája és szépsége előtt tisztelgünk, azt idézzük fel játékban: oroszlánordítással, légtornász bukfenceivel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élőmuzsikával és a világ valamennyi csodájával! A Mesebolt Bábszínház és Magamura Alkotóműhely előadása.

Városligeti Online Gyereknapok

Online, május 28., péntek, 17:00

Nagyon sok izgalmas program vár a gyerekekre, lesznek sportfoglalkozások, kézműves sarok, mesemondók, zenészek, művészek és persze sok-sok vidámság!

Városi Séták // Víziváros kortárs építészete

KÉK - Kortárs Építészeti Központ, május 28., 17:00

A szezon első sétája a budai vár alatt elterülő Vízivárosba, Buda egyik legrégebbi városrészébe vezet. A mai napra a török időktől a barokk és neo irányzatokon keresztül, a huszadik századi modern és a kortárs stílusokig számos építészeti alkotás található itt. A különböző irányzatok, trendek, történelmi korszakok szerves együttélése remek lehetőséget biztosít a magyar építészettörténet rövid áttekintésére (a városi legendák megismerése mellett). Sétavezető: Klaniczay János, építész, a KÉK Városi Séták projektvezetője, a BME Urbanisztika tanszék doktorandusza.

Be Massive Horizon Party x Gömbkilátó

Balatonboglár Gömbkilátó, május 28., péntek, 17:00

Indul a Be Massive Horizon 2021-es szezon! A vulkanikus eredetű Várdomb csúcsán, 165 méteres magasságban áll Balatonboglár város talán legismertebb jelképe, látványossága a Gömbkilátó. Az esemény limitált, hogy a korlátozások megszüntetése után is megmaradjon a buli atmoszférája.

Gyereknap a Pagonnyal

Online, május 28., péntek, 17:00

Pénteken 17.00 órától gyereknapi műsorral kedveskedik a Pagony. Izgalmas beszélgetésekkel, mesékkel és játékokkal készülnek. - Beszélgetés - Mese - Játék - Bemutatkozik Vadadi Adrienn Kicsimackó című mesekönyve és Lencse Máté – Jesztl József: Lovagi ujjtorna című társasjáték-könyve.

Megemlékezés a Hableány-hajóbaleset áldozatairól

Online, május 28., 18:00

Ősi koreai gyászszertartás zenei adaptációjával, kortárs tánccal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koreai és magyar diákjainak közös koncertjével, és a Csíkszerda kórus előadásával készül a Hableány-hajóbaleset második évfordulójára május 28-29-én a budapesti Koreai Kulturális Központ. A megemlékezésre közös énekléssel is készülnek, amelyhez most bárki csatlakozhat.

Egy kupac kufli

Online, május 28., péntek, 18:00

A kufli: nem is kifli, nem is kukac, nem is bab, de nem is kavics. Egy kufli sok mindenre hasonlít, és közben semmire sem. Pattog, mint egy gumilabda, pedig nem is az! Színes, mint egy nyalóka, pedig nem ehető! Van kicsi, és van nagy. Van kövér, és van sovány. A kufli egyszóval: kufli.

Stern Lili: NOWStalgy

Műegyetemi Sportrepülő Egyesület épülete előtt (Természetvédelmi tábla), május 28., péntek, 18:00

A Placcc Dance Fesztivál keretében. A Bethlen Téri Színházzal együttműködésben, az Ambíció tehetségprogramjuk támogatásával. Az előadás formája: séta és helyspecifikus podcast. A fenti időpontokban az alkotó, Stern Lili részvételével zajlik az előadás, ám a podcast vezette séta
bármilyen más tetszőleges időpontban végigjárható.

Koós Gábor: Szuvenír - Megnyitó

MANK Galéria, Online, május 28., péntek, 18:00

A Szuvenír sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik: nyomatot készít a gyerekkori ház tárgyairól, mint például az erkélykorlátról, amelyet nagyapja készített, vagy nagybátyja fűrészéről, ő mutatta meg neki ugyanis először a famunkát. A sorozat minden darabja tiltakozás a feledés ellen.

Egy őrült naplója

Online, május 28., péntek, 19:00

Az Egy őrült naplója új változatának szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készül. Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos "szereplője", a Keresztes Tamás által tervezett díszlet lesz, valamint az atmoszférát megteremtő looper lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje.

Unoka Zsolt: Borderline?

Online, május 28., péntek, 19:00

Annyiszor hallottuk már ezt a kifejezést: "borderline személyiségzavar". De tudjuk pontosan mit jelent? Kik tartoznak bele? Ha csalódásunk van, a legvadabb ötletek jutnak eszünkbe. Visszatekintve - mikor már megnyugodtunk - szinte megijedhetünk magunktól. Borderline lennék? Mindenkinek ennyire fáj? Mi az a bizonyos "határ", ami még normálisnak számít és mikortól beszélhetünk "borderline" személyiségzavarról? Mit tehetünk, ha magunkon ismerjük fel a tüneteit?

Bohemian Betyars

Kobuci Kert, május 28., péntek, 19:00

Legyen utcán, klubban vagy fesztiválon a Bohemian Betyars örömzenéje, magával ragadó ritmusai kizökkentenek a hétköznapokból, és beledobnak az önkívület mélyvizébe, pont úgy, ahogy ezt kitervelték.

A bogyósgyümölcskertész fia

Átrium, május 28., péntek, 19:30

Van ez a srác, aki nem a Dózsa György unokája, de azért lehet belőle valaki. Jár is hát rendületlenül gitárórákra. Persze a leckékből a legmerészebb fantáziával sem lesz nagyszóló meg Dzsimi Hendriksz.
Majd jövőre, ha leteszi a vizsgát. Útnak indul a bogyósgyümölcs-ültetvényről, hogy felfedezze a nagyvilágot.

Galaxisparádé a tavaszi égen I.

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 28., péntek, 21:15

 

A tavasz vége felé az esti, holdfénymentes égen csábítóan hívogatnak a legszebb galaxisok. Távcsőóriásukkal végig is kalandoznak a legszebbeken az este során. Bemelegítésnek, a sötétség beálltáig megnézhetik a Nagy Medvében a Mizar-Alcor híres kettőscsillagát, népies nevén Kisbérest. Ezután a Nagy Medvénk legpompásabb galaxispárosát, az M81-M82-t veszik távcsővégre. A Bode galaxis (M81) hatalmas, félig felénk billenő spirálgalaxis, a Szivar-galaxis (M82) pedig egy éléről látszó szabálytalan csillagváros, központi porsávval és csomókkal.