Kiállítás

Koós Gábor: Szuvenír

Koós Gábor grafikus
MANK Galéria
2021. május 28. (péntek) 18:00 - 2021. június 25.

Helyszín:

MANK Galéria
2000 Szentendre, Bogdányi utca 51

Szuvenír, azaz emléktárgy (francia eredetű szóval szuvenír) tágabb értelemben minden olyan tárgy, mely birtokosát valamilyen eseményre vagy élményre
emlékezteti.


A Szuvenír sorozatban Koós Gábor grafikusművész egy teljes tér lenyomtatása által kísérletezik a háromdimenziós nyomatkészítéssel. Az első ilyen technikával készült printinstallációjában az alkotó megpróbálja életnagyságban rögzíteni és újraalkotni a műterméhez tartozó teherliftet egyfajta emléktárgyként, amelyet magával akar vinni, amikor örökre elhagyja a stúdiót. A hatalmas teherlift a művész nagyméretű munkáinak és installációinak szállításával fontos szerepet töltött be az életében. A műteremtől való búcsúként Koós Gábor lenyomtatta továbbá karosszékét is, amelyben ötletei születtek.


A Szuvenír sorozat további részeiben a művész a múltjával és a családtagjai közelmúltban bekövetkezett halála felett érzett gyászával birkózik: nyomatot készít a gyerekkori ház tárgyairól, mint például az erkélykorlátról, amelyet nagyapja készített, vagy nagybátyja fűrészéről, ő mutatta meg neki ugyanis először a famunkát. A sorozat minden darabja tiltakozás a feledés ellen.


A Szuvenír-sorozat munkái első alkalommal láthatók egy térben.

Hozzászólások