Pénteki találatok

Szaporodnak az élő programok, és közben az online térben is színes a kínálat. Kattintgassatok! Válogassatok!

Banyamesék

Online, május 21., péntek, 10:00

Az élőzenés, bábos mesejátékot óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánljuk. Az előadás keretében három, rövid népmesét láthatnak a gyerekek. A meséket bábok segítségével, paraván nélkül adják elő a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány színészei, akik mimikájukkal és játékukkal teszik színesebbé a humoros előadást.

Eper Fesztivál

Mom Sport Parkoló, május 21., 14:00-tól

Budapest első eper fesztiválja. Garantáltan csak magyar eper kínálattal! Emellett eperborokat, eper lekvárokat, street food epres ételeket is kóstolhatsz.

Csodálatos fiú

Budapest Távmozi, május 21., péntek, 14:00

David Sheff újságíróként már-már egészen hétköznapi, középosztálybeli életet él második feleségével és két gyermekükkel. Az idillt megtöri, hogy legnagyobb fia, az előző házasságából született Nic egyre súlyosbodó drogfüggőséggel küzd. A különféle leszokási kísérletek, ígéretek, próbálkozások és elvonókúrák elvetélt kísérleteknek bizonyulnak.

Hívószavak a bábhoz

Online, május 21., péntek 16:00

A Budapest Bábszínház online bábesztétikai konferenciája. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a itt lehet, ezt követően küldik az esemény Zoom-linkjét.
Moderátor: Kékesi Kun Árpád színháztörténész

Paul Kuimet: If Air Can Be Poured Like a Liquid

Online, május 21., péntek, 18:00-tól

Paul Kuimet (1984) Tallinnban él és alkot. 16 mm-es filmeket és fotóinstallációkat készít, melyek a tájképektől és az építészettől a különféle tárgyakig és műalkotásokig sok mindent felölelnek. Munkáiban a dolgok szabad szemmel szinte észrevehetetlen esztétikai, politikai és történelmi jelentéseit helyezi előtérbe. Az utóbbi időben nemcsak a modern építészeti formákat részesíti előnyben, hanem az anyagokat (acél, üveg) és azoknak a 19. század közepétől kezdődő modern kapitalista fejlődéssel való összefüggéseit is.

Freak Fusion & Flying Bodies: cirQular – sétacirkusz

Trafó, május 21., péntek, 18:00

Online cirkusz – utcai performansz – kiterjesztett valóság. Kiindulópont a Trafó. Innen egyénileg járható be a produkció útvonala a jegy mellé kapott térkép segítségével. Kérik, legyen nálad kamerával rendelkező és QR-kód leolvasására alkalmas okoseszköz (telefon vagy táblagép) - ez a feltétele annak, hogy követni tudd az eseményeket, illetve megnézhesd a produkciót.

Emil és a detektívek

Online, május 21., péntek 18:00

"Írjon olyasmiről, amit ismer! Írjon a földalattiról, szállodákról meg egyéb ilyen dolgokról! Írjon a gyerekekről, akikkel naponta találkozik az utcán, olyan gyerekekről, amilyenek mi voltunk egyszer." Kästner megfogadta az egykori főpincér tanácsát, és emlékezve egy jegy nélkül villamosozó, bőröndös kisfiú esetére, megírta Emil és a detektívek című regényét.

BPF Screening Nights – RANDOM – Kortárs Fotóművészeti Csoport

Dokubrom Galéria, május 21., péntek, 18:00

A nagyközönség számára nyitott és változatos programok, vetítések, előadások, közönségtalálkozó, fotográfiai szakmai események és portfolio review színesíti a BPF kiállítási programsorozatát. A rendezvénysorozat ingyenes, regisztrációköteles: budapestphotofestival@gmail.com

A Pendragon-legenda

Online, május 21., péntek, 19:00

Bátky doktor, a londoni tanulmányúton tartózkodó magyar bölcsész meghívást kap Pendragon urától a kies Walesbe, ahol az érdeklődése fókuszában álló középkori titkos társaság, a Rózsakeresztesek után nyomozhat. A kellemesnek és hasznosnak ígérkező kirándulást különös események teszik hátborzongatóvá: kísérteties próféciák, gyilkossági kísérletek és egy tudományos felfedezés, amelynek talán nem is szabad nyilvánosságra kerülnie. Mindeközben folyik a hajsza a titokzatos kórban elhunyt milliárdos által hátrahagyott hatalmas örökségért. Krimi, misztikum, szerelem ötvöződik a walesi históriában, amely fölött végig ott lebeg a Pendragonok jelmondata: „Hiszek a testnek feltámadásában”.

A hűtlen feleség

Online, május 21., péntek, 19:00

A hűtlenségéért halállal büntetett asszony különös történetét, e kegyetlen szépségű, régi stílusú balladát, népköltészetünk talán legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket ábrázoló, halálos tragédiával végződő históriáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar előadása.

Táncórák

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 21., péntek, 19:30

Senga és Ever szomszédok. Még sosem találkoztak. Mindketten bezárkóztak saját világukba. Senga élete a tánc, de egy balesetben súlyosan megsérült, az orvosok szerint soha többé nem táncolhat. Ever autista, különös intellektusú, akinek nehézséget jelent kapcsolatba lépni másokkal. Aztán Ever egy napon mégiscsak becsönget Sengához: tanítsa meg táncolni.

Holdmegfigyelés a Clavius óriáskráterrel, vidd haza saját holdfotódat!

Svábhegyi Csillagvizsgáló, május 21., péntek, 19:45

A Hold az este sztárjaként pompásan terpeszkedik tavaszi egünkön! Részletesen és nagy nagyításon elmerülnek égi kísérőnk felszínformái között. Megnézik a Mare Imbriumnak, az Esők Tengerének szélén kelő Sinus Iridumot, a Szivárvány öblét. Ennek peremhegye, a Jura fényesen hasít bele a sötét oldalba. Szemügyre veszk a déli kráter borította felföldön a Longomontanus és a Clavius teraszos falú óriáskrátereit, és a rajtuk fekvő apró mellékkrátereket. Egzotikus látványt nyújt majd az éppen felkelt Hippalus lávával félig feltöltött romkrátere, közepén a jókora Hippalus rianással.

Esti Kornél

Online, május 21., péntek, 20:00

Esti K. Az élet művésze, az esetlegesség szerelmese. Önfeledt lényeglátó, jókedvű pesszimista. A tét nem kevesebb, mint az élet értelme a halál tükrében. Esti szédül az élet mély és kibogozhatatlan zűrzavarától. A szeme olyan, mint egy mikroszkóp lencséje. Minden hétköznapi eseményben a lényeget próbálja fölfedezni. Egy villamos útban vagy egy egyszerű felolvasásban.

Újra élő koncert! Chalaban

Fonó Budai Zeneház, május 21., péntek, 20:00

A Chalaban-t Saïd Tichiti marokkói zenész alapította Budapesten 2000-ben. A zenekar dinamikus szereplő a közép-kelet-európai világzenei életben. A marokkói zenét ötvözik a közép-európai, a balkáni, és a cigány stílus zenei hagyományaival. A csoport vezetője, Said Tichiti a Marokkó déli részén fekvő Guelmim városból származik.

Kétarcú január

Budapesti Távmozi, május 21., péntek, 21:00

Európai vakációjuk során Athénba érkezik a karizmatikus Chester és vonzó felesége Colette 1962 nyarán, ahol találkoznak egy görögül beszélő amerikaival. Rydal, aki idegenvezetőként dolgozik és nem utolsó sorban turista hölgyek társaságát keresi, elfogadja az elbűvölő asszony vacsora meghívását, hogy a jómódú pár közelébe kerülhessen. Amikor a hotelbe érkezik, a pillanat hevében Chester ráveszi, hogy segítsen eltüntetni egy eszméletlen férfi testét, aki állítólag megtámadta őt. Hármójuk sorsa ettől kezdve menthetetlenül összefonódik.