Kiállítás

Paul Kuimet: If Air Can Be Poured Like a Liquid

Online nézhető FUGA
2021. május 21. (péntek) 18:00 - 2021. június 6.

Paul Kuimet (1984) Tallinnban él és alkot. 16 mm-es filmeket és fotóinstallációkat készít, melyek a tájképektől és az építészettől a különféle tárgyakig és műalkotásokig sok mindent felölelnek. Munkáiban a dolgok szabad szemmel szinte észrevehetetlen esztétikai, politikai és történelmi jelentéseit helyezi előtérbe. Az utóbbi időben nemcsak a modern építészeti formákat részesíti előnyben, hanem az anyagokat (acél, üveg) és azoknak a 19. század közepétől kezdődő modern kapitalista fejlődéssel való összefüggéseit is.


A tárlaton a 2020-ban készült A Brief History of Scaffolding (Tellingute lühiajalugu) című fotósorozatból válogatott képek és a Material Aspects (Materiaalsed aspektid) című film láthatóak. A fényképeken a nagyvilágban felállított épület-állványzatokat láthatunk, melyek egyformasága a globalizált világ egységesített formájára utal. A film témája a modern kori üvegépítészet: az eredetileg átlátszó üvegházak ma már tükröződő homlokzatúak és a világ vezető szervezeteit rejtik.


A két alkotást együtt bemutatva a művész eszmei párhuzamot von az állványzatok és a Kristálypalota között – hiszen mindkettő szabályos vázzal rendelkező, átlátszó, könnyűnek és múlékonynak tűnő építmény.


A kiállításon a művész tárlatvezetést tart és a Compositions with Passing Time (2021, Kirjastus Lugemik) című könyvét is bemutatja.

Hozzászólások