Pénteki utazás

Nagyon sok szuper program lehetőség van erre a napra, ezért összeszedtünk néhány érdekesebbet. Kattints és válogass!

Várból Palota - Séta a Budavári Palotanegyedben, a Várkápolnában és a Királypincében

Várkert Bazár, február 4., 10:00

Ismerd meg a Budavári Palota viharos történetét az Anjou királyok erődítményétől a második világháborút követő eseményekig! A Budavári Palota, uralkodóink egykori rezidenciája, a kultúra és a művészet központja, nemzeti szimbólumunk. A Vársétán megismerkedhetsz a ma látható épületegyüttes viharos történetével az Anjou királyok erődítményétől Ferenc József és Erzsébet fényűző palotáján át egészen a második világháborút követő eseményekig.

Babaróka

Budapest Bábszínház, február 4., 10:00

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül.

Budapest Central European Fashion Week

Főőrség és Lovarda / Budavári Palota, Szépművészeti Múzeum, Deák Palota, február 4-6.

Február 4-6. között a legismertebb magyar és régiós tervezőknek élőben nyílik lehetősége bemutatni a 2022/23-as őszi-téli kollekciójukat a hazai és nemzetközi divatszakma, divatszerkesztők, influencerek, stylistok illetve buyerek illetve a nagyközönség számára. A kortárs ruhadarabokat és kiegészítőket tervező kiállítókat az év első nagyszabású divathétvégéjén lehet megtekinteni február 5-6. között a belvárosi Fashion Streeten található Deák Palota épületében, valamint több divat tematikájú side event is színesíti a programot városszerte.

Bunyósszív

Kolibri Pince, február 4., 15:00

Jojo laza srác, de tényleg, a lazák leglazábbja: se melója, se csaja, se jövője - csak egy bandatagsága van, igaz, csicskási minőségben, de legalább tartozik valahova. Leo fura egy vénember: bokszoló volt, mégis az aggokházában kötött ki; utál verekedni, mégis ragaszkodik a méltóságához Leo azért került a zárt részlegre, mert kiütött egy ápolót, Jojo meg azért, hogy kifesse neki a falat, hála a bíróság bölcs mérlegelésének. És, ha már a kényszer egymásba terelte őket, hát beszélgetni kezdenek, beszélgetés közben rájönnek, hogy több közük van egymáshoz, mint gondolnák.

Szerelmek és házasságok a Wittelsbach-családban - Kurátori tárlatvezetés

Magyar Nemzeti Múzeum, február 4., 16:00

Házasság… két ember életre szóló szövetsége, vagy annál sokkal több? Kollár Csilla, a Wittelsbachok - Sisi családja című kiállítás kurátora mesél sorfordító és történelemformáló találkozásokról és szerelmekről.

Liliom, holló, félhold - Tárlatvezetés a középkori palotatörténeti kiállításban

Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, február 4., 16:15

Ismerd meg az uralkodócsaládokat reprezentáló címeres emlékeket, a Mátyás király korát felidéző reneszánsz kőfaragványokat, az egykori Corvina-könyvtárhoz kapcsolódó leleteket, és a királyi kápolna kincseit!

Jazz Showcase 2022

Müpa, február 4-6.

A tehetséges fiatal jazzcsapatok február első hétvégéjén adnak élő koncertet az Átriumban, a tét pedig ez alkalommal is újabb fellépési lehetőségek elnyerése a nemzetközi zsűri és a jazzrajongó közönség szavazatai által. A rendezvény házigazdája, ahogy már megszokhatták, Novák Péter lesz. Az ötvenperces, ingyenes koncertek fellépői közt üdvözölhetik Bangó Adrienne kvartettjét, a Danyi Dia Quartetet, a Jónás Rezső Triót, Ocsovay Damján trióját, az Orbay Lilla Quintetet és a Tűzkő Salamon Quintetet. Lesz, aki valamely jazztradíció magas szintű képviselőjeként érkezik, de egyre több zenekar igyekszik saját zenei nyelvet alkotni.

Karinthy Ferenc: Dunakanyar

Szamos Marcipán Cukrászda, Szentendre, február 4., 18:00

A Szentendrei Teátrum idén szintén a városhoz és a Dunakanyarhoz sok szállal kötődő Szinetár Miklóst kérte fel, hogy állítsa színre a népszerű művet, Szinetár Dóra és Makranczi Zalán alakításában. Az előadást különleges helyszínen, a Szamos Marcipán Múzeum és Cukrászda Klimt-termében tekintheti meg a közönség.

Magyar Elektrográfiai Társaság: Digitális Agóra 2021. - Tristan Tzara 125

Vízivárosi Galéria, február 4-25., megnyitó: február 4., 18:00

125 évvel ezelőtt, Mojnestben (RO) megszületett Tristan Tzara a dadaizmus alapítója, ő írta az első dadaista írásokat (1896. április 16.) Képzőművészeti eszköztáruk kulcseleméhez tartoztak a fotómontázsok, kollázsok, asszamblázsok. Ma a médiakonvergencia korában, a számítógép minden médiumot egyesítő képessége révén, az elektrográfiában, a digitális alkotásokban létrejöhetmindaz, ami a dada művészi szellemisége a huszonegyedik században. A nemzetközi zsűri válogatás alapján a látogatók a kiállításon 18 művész alkotását ismerhetik meg, akik a nemzetközi digitális triennálé két kategóriájában, - a szabad és a Tristan Tzara 125 című tematikában - kiemelkedően színvonalas műveikért jutalom kiállításban részesülnek, melynek a Vízivárosi Galéria ad helyet.

A 10. LMBT Történeti Hónap megnyitója

Centrális Galéria, február 4., 18:00

2022-ben a Háttér Társaság immár tizedik alkalommal rendezi meg az LMBT Történeti Hónapot. A kerek évfordulón a Blinken OSA Archívummal közösen mutatják be az Előbújó dokumentumok 2.0: LMBTQI+ történetek Közép- és Délkelet-Európában című kiállítást. A témához kapcsolódóan levetítik az Out in East Berlin – Leszbikusok és melegek az NDK-ban című dokumentumfilmet, amelynek egyik rendezője, Jochen Hick nyitja meg a rendezvénysorozatot.

Mit ér, ha? – zenés női varieté a mulandóságról

Jurányi Ház, február 4., 19:00

,,Az előadás az életközepi válság (midlife crises) problémáit vizsgálja női szemszögből nézve. A színdarab körbejárja az ilyenkor felmerülő kérdéseket: mit ér a nő, ha elmúlt 40? Mit ér a nő, ha már nem fiatal? Ha már nem olyan vonzó? El tudja-e fogadni önmagát a változásban, szembe tud-e nézni saját félelmeivel, vágyaival? Az előadás formailag a varieté műfaját idézi meg, amelyben egymáshoz kapcsolódnak etűdök és zenés, táncos dalbetétek egyaránt. Az előadásban szereplő öt különböző női karakter életútja keresztezi egymást különféle helyzetekben. A darab hangvétele intim és személyes, és noha az öregedés és az elmúlás nem könnyed témák, az előadás mégis vagy talán épp ezért sok humorral átitatott." Láthatáron Csoport

A vád tanúja

Játékszín, február 4., 19:00

Vajon ártatlan vagy bűnös Leonard Vole, a jóképű fiatalember, akit egy idős hölgy meggyilkolásával vádolnak? Ráadásul a felesége a vád tanúja! Az ő kezében van a sorsa. Agatha Christie ezúttal is mesterien szövi a szálakat a fordulatokban, meglepetésekben gazdag krimijében, melynek a legfőbb helyszíne a tárgyalóterem, ahol a néző szinte esküdtszéki ülnökként vehet részt az izgalmas nyomozásban.

Honeyland (Méz – királynő)

Budapesti Távmozi, február 4., 19:00

Egy egyszerű asszony, akit alázatos tisztaságáért a természet királynővé koronáz... Egy kies makedón faluban az 50 pár éves Hatidze felfelé baktat a hegyoldalon, hogy ellenőrizze a sziklák között fészkelő méhkolóniáit. Titokzatos varázsigét duruzsol nekik, miközben finoman manőverezik a méhkasok között, bármiféle védőháló vagy kesztyű nélkül. Az otthonául szolgáló tanyán Hatidze a saját kezűleg készített méhkasokról és ágyhoz kötött édesanyjáról gondoskodik, időnként pedig ellátogat a fővárosba, hogy eladja áruit. Mígnem egy nap egy vándorló család telepszik le a szomszédságában...

Óbudai Danubia Zenekar: Bartók - Férfi

BMC - Koncertterem, február 4., 19:00

Az Óbudai Danubia Zenekar Bartók portrésorozata a zeneszerző sokoldalúságát mutatja be, a művek értelmezéséhez pedig Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus, az est házigazdájának bevezetése, lebilincselő történetei adnak útmutatást. A februári koncert a férfiasságról, a férfi-lélekről szól: Balogh Ádám zongoraművekből ad ízelítőt, a Szent Efrém Férfikar a ritkán hallható Bartók férfikarokon keresztül a férfihang szépségét mutatja be, a koncert leírásában szereplő női lélekrészként, Animaként pedig Dobszay-Meskó Ilona karmester mozgatja a zenekart.

Hát, ha van is, én még nem találtam meg

Kamra, február 4., 19:00

A fiatal angol drámaíró, Nick Payne 2009-ben valósággal berobbant az angol színházi életbe az első, Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabjával, amely egy teljesen átlagos családról szól. Szülőkről, akik világmegváltó terveket dédelgetnek ugyan, de egyáltalán nem tudnak mit kezdeni a tizenéves lányuk problémáival. Egy tinédzserről, akit a külseje miatt bántalmaznak az osztálytársai, és aki egyre tehetetlenebbnek, boldogtalanabbnak érzi magát emiatt. Egy nagybácsiról, aki másképp gondolkozik az életről, és akár segíthetne is nekik, de annyira belemerül a saját, megoldhatatlan ügyeibe, hogy akaratlanul is egyre nagyobb káoszt okoz maga körül. Mindenki bajban van, és egyre reménytelenebbül keresi a helyét a világban.

Conor McPherson: Eleven éjszaka

Szkéné Színház, február 4., 19:00

Sok horzsolt, szeretetvágyó férfi között egy nem kevésbé horzsolt és szeretetvágyó utcalány egy pillanatra menedéket talál, aztán akaratlanul is felrobbantja e kompromisszumos, napról napra működtetett, de mégiscsak megszokott együttélést. Conor McPherson ünnepelt ír dráma- és forgatókönyvíró, darabjai számos díjat nyertek, a The Night Alive (Eleven éjszaka) 2013-ban elnyerte a New York-i színikritikusok díját a Legjobb Dráma kategóriában, műveit Londontól a Broadwayig számos színház tartja műsoron.

Amadinda Percussion Project

Zeneakadémia Solti terem, február 4., 19:00

Az Amadinda Ütőegyüttes repertoárján – a kortárs művek és a tradicionális ütőhangszeres zene mellett – mindig fontos szerepet játszottak az átiratok. A Zeneakadémia hallgatóival közös koncert első felében Bach, Bartók, Ravel és Debussy művei hangoznak el, jellemzően billentyűs hangszerre írt darabok, melyek átültetése dallamjátszó ütőhangszerekre látszólag magától értődő transzformáció. A koncert ősbemutatót is kínál, a fiatal ütőhangszeres művész, zeneszerző és újszerű koncertezési formákkal kísérletező Láposi Dániel, a legutóbbi UMZF Zeneszerzőverseny nagyzenekari kategóriájának győztese ütőhangszeres trióját, melynek előadása látványként is izgalmas lesz.

Nem baj, majd megértem

Jurányi Ház, február 4., 20:00

Bodor Johanna azonos című regénye alapján írta: Ari-Nagy Barbara és Szikszai Rémusz. A tízenhét éves Johanna, a bukaresti balettintézet ígéretes növendéke, egyedül marad Ceausescu Romániájában. Névházasság segítségével próbál szabadulni a pokolból és áttelepülni a viszonylag élhetőbb Magyarországra. Választania kell a szerelme és a szülei, az ígéretes karrier és a bizonytalan jövő között. Döntéseket kell hoznia, pedig csak rossz és még rosszabb közül választhat. Két évig várja, hogy sorsa eldőljön, ezalatt lehallgatják, követik, a hatalom árgus szemmel figyeli, hogy hibázik-e.

Szerb Antal Száz verse - Bálint András estje

Radnóti Színház, február 4., 20:00

"Kamaszkoromban ez a könyv vezetett be a költészet világába, csinált kedvet a versolvasáshoz, így a versmondáshoz is. Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját, és ahogy eddigi önálló estjeimben, ezúttal is nagyon személyesen szeretnék megszólalni.” Bálint András

Goethe Jazz | Rainer Böhm Quartet

Opus Jazz Club, február 4., 20:00

Hangulatok megragadása és érzelmek kifejezése - ez az, amire Rainer Böhm saját zenei univerzumában törekszik. A konzervatóriumi jazz-zongoratanárként is tevékenykedő, számos díjjal kitüntetett fiatal muzsikus, Rainer Böhm zenéje stilisztikailag a modern jazzhez köthető, de számos más kor stílusa (a klasszikusok közül például a francia zeneszerző, Olivier Messiaen) hatása is formálja. Böhm zenei identitásának középpontjában a műfaji határok átlépése áll: számára a klasszikus zene és a jazz nem ellentétes egymással, hanem tökéletesen kiegészíti egymást.

Itt megnézheted a SZESSÖN legvicccesebb pillanatait